המרכז העולמי של בני ברית וקק"ל ערכו היום לרגלי אנדרטת מגילת האש שביער הקדושים את הטקס, המוקדש להוקרת פועלם ולהנחלת מורשתם של יהודים שהצילו יהודים במהלך השואה.
במרכז (עם מקל): הפטריארך היווני האורתודוקסי תיאופילוס השלישי. משמאלו: יו"ר קק"ל אפי שטנצלר, נשיא המועצה המרכזית של הקהילות היהודיות ביוון מוזס קונסטנטיניס ומנהל המרכז העולמי של בני ברית בישראל אלן שניידר. מימין לפטריארך: יו"ר המרכז העולמי של בני ברית חיים כץ ומאחוריו נינו של הרב פסח ד"ר איליאס פסח. מימינו של ד"ר כ"ץ נכדו של הרב פסח מוריס אשכנזי. צילום: יוסי זמיר.
הטקס הוקדש השנה להוקרת פועלו של הרב משה שמעון פסח (1955-1869) שיזם והוביל את הצלתה של רוב הקהילה היהודית בוולוס שביוון בתקופת השואה ואף קיבל לאחר המלחמה עיטור כבוד ממלך יוון ואות הוקרה ממפקד כוחות הברית בים התיכון. נכדיו של הרב פסח קיבלו בשמו את אות המציל היהודי.
פעולות ההצלה של הרב פסח הביאו להישרדותם של 74% מכלל יהודי העיר וולוס – הישג נדיר במדינה ש-85% מכלל יהודיה הושמדו. מבצע ההצלה התאפשר בזכות שיתוף הפעולה של הרב פסח עם ידידו הארכיבישוף יואכים אלקסופולוס, שסיפק לו את המידע הנדרש למבצע. הארכיבישוף הוכר על-ידי יד ושם כחסיד אומות עולם.
בנוסף לכך, הקים הרב יחידת פרטיזנים שהצילה חיילים ממדינות הברית שנקלעו למצבים מסוכנים בסביבות וולוס ולחמה בגרמנים.
את הרב פסח ייצגו בטקס נכדיו מוריס אשכנזי וד"ר איליאס פסח, ויחד עימם השתתפו בו שגריר יוון בישראל ספיירידון למפירידיס, הפטריארך היווני אורתודוכסי תיאופילוס השלישי, נשיא המועצה המרכזית של הקהילות היהודיות ביוון מוזס קונסטנטיניס, יו"ר קק"ל אפי שטנצלר ויו"ר המרכז העולמי של בני ברית ד"ר חיים כ"ץ. כמו כן, כיבדו את האירוע בנוכחותם נשיא בני ברית באתונה ויקטור בטיס והרב גבריאל נגרין מאתונה.
אות המציל היהודי הוענק בטקס על-ידי המרכז העולמי של בני ברית והוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה ((JRJ לרב פסח ולשארי שמונה מצילים יהודים נוספים: רפי ותמר בנשלום, יצחק ויהודית הרבסט, משה וייס, משה וייסקופף, שמואל אריה שוורץ (כולם היו חברים במחתרת של תנועות הנוער הציוניות בהונגריה במלחמת העולם השנייה) ויעקב (ז'קו) רזון, מתאגרף יהודי-יווני שעזר ליהודים רבים לשרוד באושוויץ ובמחנות הריכוז בונה ובוכנוואלד.
הרב משה שמעון פסח. צילום: המרכז ההיסטורי של וולוס
בטקס זה מועלים על נס מידי שנה פועלם וגבורתם של אלפי יהודים אשר, בתנאים בלתי אפשריים, סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים אחרים במהלך השואה. הם פעלו בגרמניה, בהונגריה במדינות הציר ובכל הארצות הכבושות. סיפוריהם המאלפים של אותם אלפי יהודים, שהקדישו את עצמם להצלת אחיהם טרם זכתה לתהודה ציבורית ראויה.
הטקס זה מתקיים ביער הקדושים שניטע על ידי קק"ל בשנת 1951, לרגלי אנדרטת מגילת האש – יצירתו של הפסל נתן רפופורט המגוללת את סיפור הגלות, השואה והתקומה של עם ישראל במאה ה-20.
יער הקדושים – הגדול מבין המפעלים המשותפים של ארגון בני ברית העולמי וקק"ל – הוא אתר הנצחת השואה הראשון שהוקם בישראל בראשית שנות ה-50 של המאה ה-20.