יער ברעם

נוף ביער ברעם
צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

יערות ברעם נטועים במרומי הגליל, במדרונות התלולים המשתפלים אל נחל דישון משתי גדותיו באזור היישובים ברעם, יראון, אביבים וכרם בן זמרה. בחלקיהם הצפוניים גובלים היערות בכביש הצפון, עד גבול הלבנון ממש. יערות ברעם משתרעים על פני כ-10.000 דונם. חלקותיהם הוותיקות נשתלו כבר בשנת 1950, אך עיקר השטח ניטע בין השנים 1955-65.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    ליער ברעם מגיעים מכביש 899 (לנוסעים ממערב: נוסעים על כביש 89, עוברים את מעלות וחורפיש), מיד אחרי שעברנו את קיבוץ סאסא והגענו לצומת חירם, יש לפנות שמאלה לכביש 899. אחר כך ימינה, על פי השילוט לקריית שמונה ולאביבים. הכניסה ליער ברעם משולטת.
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל מרכזי - רמת הגולן
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    מגדל תצפית ברעם, שמורת יער ברעם, בית הכנסת העתיק ברעם, נחל גוש חלב, נחל אביב, אתר דפנה.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    שמורת הר מירון, עין זיתים, פארק נחל קדש, רכבל מנרה, דרך נוף הרי נפתלי.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני לינת לילה,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה

על היערות

רוב היערות נטועים עצי אורן ירושלים ואורן ברוטיה. בשנת 1992 נפגעו חלקים גדולים של היערות ממכת שלג כבדה שפקדה אזורים הרריים רבים בארץ, ושנה לאחר מכן החלה קרן קימת לישראל בחידוש הנטיעות, תוך יצירת יער מעורב מעצי אורנים, ברושים, מעט ארזים ועצי חורש טבעי.

נחל דישון הוא עמוד השדרה של האזור. הנחל הגדול מנקז את החלקים המזרחיים של הרי מירון, והוא מנתב את מהלכו מזרחה עד שנשפך לירדן ליד קיבוץ חולתה. בחורף זורמים מים לכל אורכו של הנחל, אך בקיץ האפיק נותר חרב, בעיקר בגלל השאיבה ממעיינות הנחל.

ברוב אורכו של הנחל עובר "שביל ישראל" - שביל טיול רגלי החוצה את ישראל מצפון לדרום. באזור יערות ברעם נסלל בערוץ הנחל כביש עורפי, שעליו אפשר לנסוע בלב היער וליהנות מן המראות המרהיבים. בחלקים התחתיים של הנחל אפשר לנוע ברכב בעל הנעה קדמית.

בחודשי החורף והאביב מתכסים המדרונות בפריחה מרהיבה, בהר פועה אפשר לפגוש את פריחת אירוס ההדור - צמח הפורח באפריל בפרחים ורדרדים שגודלם עולה על 10 סנטימטרים - ואת פריחת החלמוניות בסוף חודש נובמבר. האזור עשיר בבעלי חיים, בעיקר צבאים וחזירי בר. במערות שבמצוקי הנחל מקננים בעיקר זוגות של נשרים.

ביערות ברעם שבמרומי הגליל נעים לשהות גם בקיץ. באזור ניתן לערוך סיורים רגליים ולשלבם בביקורים באתרים מרתקים. יישובי הסביבה פיתחו היטב את הלינה הכפרית, המקלה על המטייל את השהייה באזור, ובגוש חלב פועלות מסעדות מזרחיות, יקב הענבים בקיבוץ יראון, שקנו להן שם בקרב המטיילים בישראל.

פריחה ביערות ברעם. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל
פריחה ביערות ברעם. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל

מסלולי טיול ואופניים

למידע מפורט על מסלולי טיול ביערות ברעם:

למסלול טיול ביער ברעם באתר מסלולי הטיולים של קק״ל

המסלולים בפארק

מגדל תצפית ברעם מתנוסס בראש הר שפרה, בגובה 743 מטר מעל פני הים. כביש אספלט מוליך למגדל מהכביש העובר לאורך יער ברעם, כ-1.8 ק"מ דרומית לפנייה אל כפר ברעם. אל ראש המגדל, הצבוע לבן וכתום, מטפסות מדרגות לולייניות. בצל אחד העצים מספר שולחנות לשימוש המטיילים ועמודי שיש המשמשים להנצחה.
לתשומת לבכם: חל איסור לעלות על המגדל. המגדל נועד ליערני קק"ל ולצופי אש העולים עליו למטרת עבודה בלבד.

מעברו השני של הכביש, במרחק 30 מטרים מול מגדל התצפית במורד הכביש, הכשירה קק"ל חניון דרך בצל העצים לכבוד לאה ויצחק רבין, בתקופת כהונתו של רבין כשגריר ישראל בוושינגטון . החניון הוא בסיס יציאה נוח לטיולים בשמורת יער ברעם.

מגדל התצפית ביער ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
מגדל התצפית ביער ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

שמורת יער ברעם, המשתרעת על פני כאלף דונם, היא אתר יוצא דופן בישראל. כאן שוכן חורש טבעי ורחב ידיים של אלון מצוי, שעציו צמחו לממדים גדולים מאוד ביחס למקומות אחרים. בתוך החורש סבך וצל כבד, השומר על קרירות ורעננות גם בחודשי הקיץ. החורש נשמר כנראה משום שהיה רכוש הכנסייה המרונית. בצל העצים גדלים מטפסים רבים ובחורף צומחים כאן מינים רבים של פטריות. הטיול ביער מומלץ בכל עונות השנה.

בתוך החורש סומן מסלול הליכה יפהפה, הנמשך כשעתיים עד שלוש שעות. לנקודת המוצא מומלץ לנסוע מחניון רבין דרומה בדרך עפר המסומנת בכחול. לאחר כ-300 מטרים של נסיעה בתוך יער אורנים מתעקלת הדרך "הכחולה" בעיקול חד ימינה. זהו מקום המפגש עם דרך מסומנת בשחור, אות לכך שכאן יש להחנות את הרכב.

אנו נמצאים בשולי יער האלונים. נמשיך לצעוד בשביל "הכחול", היורד בעובי היער לנחל דישון. בנחל פונים ימינה בשביל המסומן בצבע אדום ובסימון של "שביל ישראל". מאה מטרים הלאה משם מתנתק השביל האדום מנחל דישון ועולה במעלה נחל צבעון. ההליכה בצל הכבד של היער היא חוויה מיוחדת. לאחר כחצי קילומטר נפנה ימינה במעלה ערוץ, בשביל המסומן בשחור. השביל הופך לדרך עפר, שבה פונים ימינה וממשיכים בה עוד כ-800 מטרים עד לנקודה שבה נמצא הרכב.

פריחת רקפות ביערות ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
פריחת רקפות ביערות ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

בית הכנסת העתיק של ברעם הוא כיום גן לאומי (שהביקור בו כרוך בתשלום). זהו אחד מבתי הכנסת הקדומים המרשימים ביותר שנשתמרו בישראל. בתקופת המשנה והתלמוד היה כאן כפר יהודי גדול. במיוחד מרשימה חזיתו המפוארת של בית הכנסת, שהיא בעלת שלושה פתחים. מעל לפתח המרכזי מופיעים עיטורים יהודיים טיפוסיים: גפן ואשכולות ענבים, דגמי קשקשים ועיטורים צמחיים. באולם התפילה הוצבו מחדש רוב עמודי המבנה, שכפי הנראה תמכו בקומה שנייה.

סמוך לבית הכנסת שוכנים שרידי הכפר הערבי בירעם. תושביו, נוצרים מרונים, נאלצו לפנות את בתיהם לאחר מלחמת העצמאות בעקבות הוראה של צה"ל. כנסיית הכפר נשמרה, ומפעם לפעם שבים התושבים כדי לערוך בה אירועים.

נחל גוש חלב יורד מהיישוב גוש חלב (ג'יש) אל נחל דישון. בחלקו התחתי הוא גובל ביערות הנטועים של קק"ל. אורכו של מסלול ההליכה הוא כ-4 ק"מ, ומשך ההליכה כשעתיים. יש לדאוג לרכב בסוף המסלול. נקודת המוצא למסלול היא סניף הדואר של גוש חלב. מכאן יורדים ברחוב הסלול, המסומן בסימון שבילים ירוק, אל דרך העפר היורדת בגדת הנחל.

בצדי הדרך מטעי זיתים ותאנים. קילומטר אחד משם נמצאים מימין לדרך שרידי בית כנסת קדום מהתקופה הביזנטית. חזית בית הכנסת, הפונה לירושלים, בנויה מאבנים גדולות ומרשימות. משקוף הפתח מונח ברצפת האולם המרכזי, וניתן לזהות בו תבליט עיט ולידו זר עלים. על העמוד הימני הקדמי מהכניסה נמצאת כתובת ארמית: "יוסה בר נחום עבד האדן תאה לה ברכתה" (יוסה בן נחום עשה המשקוף הזה, תהא לו הברכה).

ייתכן שבית כנסת זה היה שייך לשכונה של גוש חלב. השביל הירוק סוטה מדרך העפר ועובר בצד הנחל, אך בקיץ הוא עלול להיות זרוע בסבך קוצים. במקרה כזה עדיף לרדת בדרך העפר. לאורך הדרך נובעים מעיינות קטנים. במעלה ערוץ שבא מימין, ושבו צומחים עצי צפצפה גדולים הנראים מנחל גוש חלב, נובע עין עלווה, מעיין גדול הנובע מבריכת בטון ושופע מים זכים. בהמשך הדרך ממשיך השביל בנוחות לארוך הנחל, ועובר ליד מספר טחנות קמח הרוסות. המסלול מסתיים בנחל דישון, מקום שבו צריך לחכות הרכב.

מטיילים ביערות ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
מטיילים ביערות ברעם. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

נחל אביב הוא ערוץ קצר היורד מסביבות קיבוץ יראון לנחל דישון. אורכו של מסלול הטיול המוצע כאן הוא כ4.5- ק"מ, ומשך ההליכה שלוש עד ארבע שעות. יש לדאוג לרכב שיחכה בנקודת הסיום של המסלול - במפגש של כביש יראון - נחל דישון עם דרך העפר בנחל. עדיף להימנע מטיול במסלול זה בחודשי הקיץ. נקודת המוצא של המסלול היא העיקול החד בכביש העורפי שבין קיבוץ יראון למושב אביבים.

ההליכה בנחל יפה מאוד, במיוחד בזכות העלמות – הלא הם עמודי סלע גדולים הבולטים בצד האפיק. בנחל דישון מסומן שביל ההליכה בסימון של "שביל ישראל". כאן יש לפנות ימינה (מערבה) בדרך העפר, עד למקום המפגש עם הכביש היורד מקיבוץ יראון, שם יחכה הרכב. בחודש נובמבר ראוי לשקול אפשרות לשינוי המסלול ולפנות בנחל דישון שמאלה, במורד הנחל. קרוב לאפיק פורחות אז קבוצות גדולות של חלמוניות. במקרה זה יסתיים המסלול בגשר עלמה, מסלול המוסיף עוד שני קילומטרים לעומת המסלול שהוצע קודם.

בקיבוץ יראון הקימה קק"ל בשנת 2003 אתר הנצחה לזכר חללי גרעין דפנה שהוכשר בקיבוץ דפנה לעלייה לקרקע בקיבוץ יראון. במקום ניצב פסל "הרעות" לזכרם של שלושה חללים שנפלו בקרבות תש"ח על גבול הצפון מקרב גרעין זה. כמו-כן הוקמה כאן תצפית לעבר הרי לבנון, חרמון, רמת הגולן והגליל. בסמוך למצפור טיילת נוף שלאורכה מוצבים פסלי סביבה של טובי הפסלים בארץ. איך מגיעים: נכנסים דרך הכניסה לקיבוץ נוסעים בדרך ההקפית בצד הצפוני מערבי, כ- 500 מטר עד לאתר.

אתרים מונגשים



בחניון המגדל הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות
  • שבילים
  • שילוט


בחניון רבין הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שביל
  • רחבת שולחן פיקניק


בחניון מפגש הנחלים דישון וגוש חלב הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שביל הליכה לצד הנחל
  • ספסל תצפית לנחל
  • רחבת שולחן פיקניק

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

יערות ברעם שוקמו ופותחו בסיוע ידידי קק"ל בעולם ובמיוחד באיטליה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.