יער צרעה - הנשיא

פסלים-ביער-הנשיא-אבי-חיון-_3
צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

היער משתרע בין צומת שמשון לצומת נחשון, כחלק מיער תרום שהוקדש לזכר של חיים ויצמן, נשיא מדינת ישראל הראשון. מרכס צרעה שביער נשקף נוף מרהיב של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. זו ארץ שמשון הגיבור שבה ניטשו קרבות בין הפלשתים לבני ישראל. ביער צמחייה טבעית, אתרים ארכיאולוגיים, פסלים, נקודות תצפית וחניונים רבים. שתי דרכי אורך המתאימות לכל רכב חוצות אותו וביניהן דרכי קישור לפינות נידחות. כל אלה הופכים את האתר אטרקטיבי לטיולים בשפת יהודה ולטיולים באזור ירושלים.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    ליער צרעה ניתן להיכנס ברכב פרטי בשתי דרכים: מכביש 44, כשני קילומטרים מצומת שמשון, בקצה הצפוני של דרך הפסלים (סימון ירוק). מכביש 3835 המוליך לקיבוץ צרעה ולמנזר דיר רפאת, בקצה הדרומי של דרך הפסלים (סימון ירוק).

  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    ההר וירושלים
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    דרך הפסלים, שביל נוף רכס צרעה, תל צרעה, מצפה צרעה.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    יער אשתאול, יער הקדושים, מנזר בית ג'מאל, מנזר דיר רפאת, מצפה הראל, "דרך בורמה", פארק קנדה-איילון, שמורת המסרק.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מצפורים,ארכיאולוגיה

הודעות למטיילים

מצפה צרעה
מצפה צרעה נסגר למטיילים עקב בעיה בטיחותית, חל איסור עליה על המצפה.


שבילי שמשון
שבילי שמשון שביער צרעה פתוחים למטיילים. ברחבה שלמרגלות תחילת שבילי שמשון עדיין מתבצעות עבודות - אין להיכנס לשטח העבודה.


מידע נוסף

מבנה השירותים בחניון הזיתים סגור עד להודעה חדשה.

הנוף הנשקף מיער צרעה-הנשיא. צילום: מירה זר
הנוף הנשקף מיער צרעה-הנשיא. צילום: מירה זר

על היער

קק"ל החלה בנטיעת יער צרעה בשנות ה-50 של המאה ה-20. הנוטעים הראשונים היו עולים חדשים שהתיישבו במושבי הסביבה. עץ היער העיקרי שניטע ביער הוא אורן ירושלים, אך ניטעו גם מינים של עצי מחט אחרים וחלקות איקליפטוס. במבצע תעסוקה מיוחד שנערך בשנת 1993 עסקו עולים חדשים בעבודות יערנות, בהכשרת חניונים ובפריצת שבילי הליכה חדשים וסימונם.

יער צרעה משתרע על פני כ-11 אלף דונם בגבעות שפלת יהודה מצפון לבית שמש. בגבולו הצפוני עובר כביש 44, שנסלל בערוצו של נחל הראל. במזרח גובל ביער עמק התלם – קו המגע המפריד בין השפלה להרי יהודה, שלאורכו עובר כביש 38. פסגות היער, המתנשאות לגובה של כ-400 מטר מעל פני הים, צונחות בתלילות דרומה אל העמק הרחב של נחל שורק. בצלע הדרומית של הרכס, הנושקת לעמק הנחל, שוכן קיבוץ צרעה.

שביל בינות לעצי יער צרעה-הנשיא.  צילום: מירה זר
שביל בינות לעצי יער צרעה-הנשיא. צילום: מירה זר
שפלת יהודה היא אזור ביניים המפריד בין הרי יהודה ומישור החוף. הסלע הבונה את האזור הוא קירטון – סלע גירני בהיר ורך, המתבלה במהירות יחסית. לפיכך, מי הגשם וכוחות הבליה מפסלים באזו נוף "רך" של גבעות עגולות וחסרות מצוקים.

יער צרעה עובר ב"ארצו של שמשון", כפי שמתואר בספר שופטים: ""וַתָּחֶל רוּחַ ה' לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה-דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אשתאול (שופטים י"ג 25). בלב היער מתנוסס תל צרעה, המזוהה עם מקום הולדתו של הגיבור המקראי. שבילי טיול ושלטי הסבר ביער מתייחסים לדמותו של שמשון, שיצא מכאן לפעולותיו הנועזות אשר הטילו אימה על הפלשתים.

בחורף ובאביב מתמלא היער שפע של פרחים. בראשית החורף מבצבצים הנרקיסים והסתווניות מכיסי הקרקע הרבים שבין הסלעים. מאוחר יותר מופיעות הרקפות שצומחות כאן בשפע בלתי רגיל, ואליהן מצטרפים מינים רבים של פרחים ובהם כלניות, נוריות וסחלבים למיניהם.
קק"ל הקימה לאורך הדרך חניונים רבים ונקודות תצפית וסימנה שבילי טיול. בצד הדרך מוצבים פסלים סביבתיים שהעניקו לה את שמה.

חלק מהיער מוקדש לזכר הנשיא הראשון של מדינת ישראל של חיים וייצמן, ומכאן כינויו הנוסף – יער הנשיא.
 

מסלולי טיול ואופניים

דרך הפסלים

דרך הפסלים, שאורכה כתשעה קילומטרים, חוצה את יער צרעה. בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20 יזמה קק"ל את עיטור הדרך בפסלים, ולשם כך העניקה לאמנים גושי סלע גדולים ואמצעים לייצור הפסלים. פסלים אחדים מדגישים את השתלבותן של יצירות האמנות בנוף ואחרים את עברו של האזור. כך, למשל, מתאר אחד הפסלים את גבורתו של שמשון, ואילו במקום אחר עוצבו שיני סלע כמסרק, בהשראת המסרק של דלילה הפלשתית, שחרצה את דינו של שמשון.

פסל ביער הנשיא. צילום: אבי חיון
פסל ביער הנשיא. צילום: אבי חיון

להלן נתאר את דרך הפסלים ומסלול הסיור ביניהם מכיוון כביש 44.

עצי זית מרשימים

בכניסה לדרך נמצאת רחבת חניה גדולה ובה שלט הסבר ומפה של יער צרעה. מעבר לרחבה חולפים על פני המפגש עם דרך הנוף הדרומית (סימון אדום) ואחר כך על פני חניונים אחדים, עד שמגיעים לקבוצה של כעשרים עצי זית מרשימים, שבסמוך להם הכשירה קק"ל שני חניונים. הראשון שבהם הוא חניון הקיפוד, הנקרא כך על שם הפסל הסמוך אליו, והונגש למוגבלים בתנועה. מעט מערבה משם נמצא חניון אריק באואר.

מצפה צרעה

בהמשך דרך הנוף, מרחק כ-600 מטר מחניון אריק באואר, נמצא מצפה צרעה – נקודת תצפית שהקימה קק"ל על מרפסת עץ גדולה דמוית חרטום של סירה. מבנה האבן שעליו נשען המצפה שימש תחילה מפקדה זמנית לחטיבת פלמ"ח הראל ולאחר מכן מבנה ארעי של ראשוני חברי קיבוץ צרעה, שהשתמשו בו עד שעברו למקום הקבע של היישוב. מהמצפה נשקפים הנופים המרהיבים של עמק נחל שורק, בית שמש והרי ירושלים. תל צרעה, המתנשא כ-300 מטר ממערב למצפה, נראה מכאן בבירור.

מצפה צרעה.  צילום: מירה זר
מצפה צרעה. צילום: מירה זר

שביל שמשון ותל צרעה

המעוניינים להגיע במהירות לתל צרעה ימשיכו לנסוע בדרך הפסלים, המאגפת את התל באיגוף שמאלי (דרומי) ומגיעה למרגלותיו המערביים. מכאן ניתן לעלות בשביל קצר לראש התל.

המעוניינים בטיול רגלי של ממש, יצעדו ממצפה צרעה מערבה וחיש קל יגלו קבוצת עמודי הנצחה לתורמים. כאן מתחיל את דרכו שביל שמשון, שאורכו כקילומטר וחצי, ועובר בין עצי חורש ובוסתן, שבצילם הכשירה קק"ל חניונים לפיקניק. לאורך השביל מוצבים שלטים ובהם פסוקים מקראיים המתארים אירועים מחייו של שמשון, שנולד באורח פלא לאביו מנוח ולאשתו העקרה: "ויהי איש אחד מצרעה ממשפחת הדני ושמו מנוח ואשתו עקרה ולא ילדה" (שופטים י"ג, 2).

שביל שמשון מטפס במדרון המזרחי של תל צרעה ומגיע לפסגתו. בראש התל נמצאים שני ציוני קברים צבועים בכחול ובלבן, המייצגים את שמשון ואת אביו מנוח. על פי הזיהוי המקובל, תל צרעה הוא מיקומה של צרעה המקראית. במורדות התל נמצאו מערות, קברים, בורות מים וגיתות עתיקות, המעידים שיצור יין היה אחד הענפים החקלאיים החשובים בצרעה הקדומה. השביל יורד לדרך הפסלים במדרון המערבי של התל ושם מסתיים.

בסמוך לתל צרעה הקימה קק"ל אתר הוקרה לידידיה בשוודיה שהרימו תרומה לפיתוח יער צרעה ושביל שמשון.

שביל שמשון ביער צרעה-הנשיא. צילום: מירה זר
שביל שמשון ביער צרעה-הנשיא. צילום: מירה זר

מצפורי הר תנופה

דרך הפסלים ממשיכה מערבה ומגיעה לאחר כ-1.3 ק"מ לצומת דרכים, שם היא פונה שמאלה (סימון ירוק). המבקשים לגלות פינה יפה נוספת ביער מוזמנים לנסוע היישר לפנים בדרך הנוף הצפונית המסומנת בשחור. נוסעים כחצי קילומטר ופונים ימינה בדרך מסומנת כחול, המגיעה לאחר כ-1.2 ק"מ לפסגת הר תנופה.

לאורך הדרך הכשירה קק"ל חניונים, ביניהם בולט במיוחד מצפור הר תנופה – שלושה ספסלים מוצלים בפרגולה, המשקיפים לעבר הנוף הנהדר של אזור דרך בורמה. החורשה והאתר שבמקום מוקדשים לזכר הטייס עופר שוורץ.

פרגולות תצפית נוספות נמצאות במקום אחר בהר, שכדי להגיע אליו יש לשוב כחצי קילומטר בדרך המסומנת בכחול ולפנות מערבה. אחרי 400 מטר מתגלה חניון יהושע בר תקוה, שממנו ניתן להשקיף על הנוף מזווית אחרת.

בסיום הביקור בהר תנופה יש לשוב לדרך הפסלים ולהמשיך מערבה בעקבות הסימון הירוק. לאחר כ-850 מטר מגיעים לחניון שממנו מסתעף שביל להולכי רגל – שביל רכס שמשון.

שביל רכס שמשון

השביל, שאורכו כקילומטר וחצי, עולה לגב רכס צרעה וחושף את הנופים המרהיבים של מורדות הרי ירושלים. ניתן לצאת ממנו באמצע הדרך בחניון על שם רמי גול. המוותרים על ההליכה יוכלו להגיע לאתרי התצפית העיקריים גם ברכב, על פי התיאור הבא.

קצה הרכס

נמשיך לנסוע עוד כקילומטר וחצי בדרך הפסלים ונעצור בחניון על שם רמי גול. החניון, הניכר בעצי האיקליפטוס שבו, נגיש מוגבלים בתנועה. מהחניון יוצא שביל מעגלי העולה דרומה לחניון דני רביב, שבקצהו נקודת תצפית לעבר הנוף המרהיב של עמק נחל שורק ומורדות הרי ירושלים. השביל שב לנקודת המוצא, והמעוניינים יוכלו להמשיך לטייל ברגל מחניון דני רביב עד קצה הרכס ולסיים את מסלול ההליכה בחניון הסוהר.

המטיילים ברכב יגיעו לחניון הסוהר בנסיעה של עוד כ-350 מטר. בקצה הרכס, מול הנוף הפתוח, נפרש במלוא הדרו נופם של עמק נחל שורק, מנזר דיר רפאת, מרחבי השפלה ומישור החוף.

כדי לסיים את המסלול ליד קיבוץ צרעה יש לנסוע בזהירות בדרך היורדת מהרכס (כביש 3835).

דרכי נוף ביער צרעה

ביער צרעה עוברות שתי דרכי נוף עבירות לרכב 4X4.

דרך הנוף הדרומית (סימון אדום) מקבילה לדרך הפסלים ועוברת מדרום לה. אורכה כשישה קילומטרים וחצי והיא צופה אל נופי בית שמש והמורדות המערביים של הרי ירושלים. קק"ל הכשירה חניון אחד בדרך, אשר הקצה הצפוני והדרומי שלה מתחברים לדרך הפסלים.

דרך הנוף הצפונית (סימון שחור), שאורכה כשבעה קילומטרים וחצי, מתחילה בכביש הגישה למושב תעוז, מקום שבו הכשירה קק"ל חניון. משם הדרך ממשיכה דרומה באגפו המערבי של היער ומתחברת לדרך הפסלים ממערב לתל צרעה. לפני החיבור לדרך הנוף הכשירה קק"ל חניון נוסף – חניון דור לדור.

מטיילים ביער צרעה-הנשיא. צילום: אבי חיון
מטיילים ביער צרעה-הנשיא. צילום: אבי חיון

אתרים מונגשים

אתרים מונגשים


בחניון הקיפוד הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק
  • שבילים
  • שילוט


בחניון ע"ש רמי גול הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק
  • שבילים
  • שילוט
  • מעגל מדורה
  • תצפית


בחניון הסוהר הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק
  • שבילים
  • שילוט
  • מתקן משחק


בחניון סופי הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחן פיקניק


בחניון החרוב והטרסה הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק


בחניון הזיתים הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק


בחניון ללוש הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחן פיקניק

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

יער צרעה-הנשיא שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל בעולם ובמיוחד בשוודיה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.