יער ביריה-מירון

על היער

יער מירון-ביריה מורכב משלושה גושי יערות:

יער מירון – גוש יער זה משתרע בין צומת מירון וערוצו העילי של נחל עמוד, ליד קדיתא. הנטיעות הראשונות ביער החלו כבר בתקופת המנדט הבריטי. זהו יער נטע אדם מעורב בחורש טבעי, המציע באביב פריחה עשירה.

היער שסביב חניון עין זיתים – יער עין זיתים משתרע ממזרח ליער מירון. זהו יער מחטני ותיק, השוכן בין ערוץ נחל עמוד לכביש 68.

יער ביריה – הגוש המזרחי והעיקרי של היער שוכן בין כביש 68 ועמק החולה. פסגות ההרים מתנשאות כאן לרום של יותר מ-900 מטר מעל פני הים. רובו המכריע של היער מורכב מעצי אורן ירושלים, אך קק"ל גיוונה גם במיני עצים אחרים ובהם אורן ברוטיה, אורן קנרי, ברוש מצוי וברוש אריזוני. עם עצי היער הנטועים נמנים גם ארז אטלנטי ואלת הבוטנה (פיסטוק).

קק"ל הכשירה ביער מצפורים, דרכי נוף ושבילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים וגיוונה את היער בנטיעות אורן ברוטיה, עצים רחבי עלים ועצי בוסתן. במרחבי היער פזורים חניונים לבילוי בחיק הטבע ובצד האתרים המרכזיים הוצבו שלטי הסבר המעשירים את חוויית הביקור ביער. דרכי הנוף ורבים מהחניונים נגישים לאנשים עם מוגבלות בתנועה.
 
יער ביריה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

חדש: "בשביל הבריאות" – שביל הצדיקים המחודש

שביל אספלט ייחודי באורך כ-3.5 קילומטרים בחיק הטבע, המותאם להליכה בטיחותית ובריאותית. השביל סומן בצבעי קק"ל, ירוק, כחול וחום, תוך מתן אינדיקציה לצועדים בו על המרחק שעברו.

קק"ל הכשירה את שביל הצדיקים בשנת 2005 בסיוע ידידיה במקסיקו, כמענה בטיחותי לתושבי האזור ולחיילי הבסיסים הסמוכים, על ידי מניעת הליכה על הכביש הסמוך. עם הקמתו החלו לצעוד בשביל מבוגרים, בני נוער, חיילים ועוד. הפיכתו לאתר פופולארי בקרב הציבור לגווניו הביאה לפיתוח הנוסף שנעשה בשביל בשנת 2019 מתוך מגמה לעודד הליכה "בשביל הבריאות".

הציבור מוזמן ליהנות מהליכה בריאותית בשביל ולהתרשם מקברי הצדיקים הפזורים לאורכו.

איך להגיע?
השביל נמצא בסמיכות לקבר בניהו בן יהוידע וממשיך צפונה לכיוון קבר אביי ורבא לתצפית מרהיבה ,בואכה לחניון מצודת ביריה.

למפת השביל »

סימון מרחקי הליכה למען הצועדים בשביל הבריאות ביער ביריה. צילום: מיטל קציר, קק"ל

מסלולי טיול ואופניים

מצודת ביריה

קק"ל, בשיתוף עם המועצה לשימור מבנים ואתרים והעמותה לשחזור מצודת ביריה טיפחו את מצודת ביריה והפכוה לאתר מרתק. בתקופת התלמוד (מאה 6-3 לספה"נ) התקיימה בסביבת המצודה עיירה חשובה, בה ישבו חכמים מפורסמים. בימי הבניים פעל כאן ר' יוסף קארו, שהשלים בביריה בשנת השט"ו (1555) את חלק "אורח חיים" של ה"שולחן ערוך". נראה לי כי בסוף המאה ה-16 ננטש היישוב היהודי במקום.

אבל לביריה עוד נכון תפקיד חשוב. בשנת 1908 רכש הברון רוטשילד את אדמות ביריה למענם של איכרי ראש פינה. קבוצת פועלים ערכה כאן ניסיון התיישבות בשנת 1922, אך ללא הצלחה. אדמת ביריה עברה לחזקת קרן קימת לישראל. באותם ימים ניטעו העצים הראשונים ביער.

חלפו שנים. בשלהי מלחמת העולם השנייה, ב-8 בינואר 1946 עלו על הקרקע אנשי הפלוגה הדתית של הפלמ"ח. אנשי הפלוגה עבדו בשירות קק"ל ועסקו בהכשרת קרקע ובנטיעת יערות.

מצודת ביריה. צילום: פנינה לבני
בשל מחסור בברזל נבנתה מצודת ביריה מקירות כפולים של אבן. מכיוון שכך, נשענים הגגות על קמרונות, סגנון בנייה המייחד את ביריה. לקמרונות נוספו מרזבים ותעלות, שאספו את מי הגשם למאגר מים. מי המאגר סיפקו את כל תצרוכת המים של המצפה.

בחדר בשביל הדרומי, ניתן לראות שחזור של קליטת המים לבאר. המצודה כללה שני מגדלי שמירה ותצפית. מגדלים אלה שימשו, בין היתר, לקשר בין היישוב היהודי בצפת לבין מפקדת הגליל העליון של ה"הגנה" באיילת שחר. אנשי ביריה סייעו להבריח יהודים מסוריה לארץ ישראל.

בפברואר 1946 גילו הבריטים שני "סליקים" מחוץ למחנה, בהם הטמינה יחידת פלמ"ח נשק לאחר פשיטה בלתי מוצלחת. הבריטים עצרו את 24 חברי ביריה, השליכו אותם לכלא עכו והשתלטו על הנקודה. היישוב העברי בארץ סער וסרב להשלים עם רוע הגזרה.

לאחר כשבועיים, בחצות הלילה הגשום של י"א באדר, ארגנה מפקדת ה"הגנה" את מבצע "גידם": במסווה של עלייה לתל חי עלו 3,000 איש עמוסי משא וציוד והקימו את ביריה ב' - נקודה עברית חדשה, בשכנות למצודה. במבצע הזה התאחדו כל הזרמים והפלגים של היישוב העברי: היו כאן נציגי כל תנועות הנוער - הפועל המזרחי והשומר הצעיר, בית"ר וה"הגנה", קיבוצניקים ועירוניים, דתיים וחילונים.

הבריטים ההמומים המתינו להתפזרות האלפים, אך הדבר לא קרה. משפקעה סבלנותם, תקפו את ההיאחזות החדשה, הרסו את המבנים ופינו בכוח את 150 המעפילים שנותרו בה. בהישמע הדבר, בערבו של יום חמישי, העפילו לביריה מאות מאנשי האיזור והחלו בהקמת ביריה בפעם השלישית. לנוכח העקשנות נסוג הצבא הבריטי והתיר למתיישבים להישאר במקום. לאחר כשלושה שבועות החליפו אותם חברי גרעין ה' של בני עקיבא. חודשיים אחר כך פינו הבריטים את המצודה, וחברי הגרעין עברו לשם. מאוחר יותר החליפו בני גרעין ו' של בני עקיבא את חברי גרעין ה'.

ביריה מסמלת את מאבקו של העם היהודי על אדמתו. ההר עליו ניצבת המצודה מכונה "הר הנועזים", לזכר המתיישבים. המצודה הפכה למוזיאון מרתק המתעד את תולדות המקום. על קיר המצודה, מול הסככה, יש תצוגה של תמונות ותעודות. בחדר האוכל מציגים סרטון בן 12 דקות המתעד את תולדות המקום. המבקרים בקבוצות יכולים "לערוך" לעצמם עיתון ממוחשב ובו ידיעות עיתונות שהתפרסמו בעבר על ביריה.

שעות ביקור:
ימים א'-ה' בין השעות 16:00-9:00.
בשישי ושבת המצודה פתוחה לסיור עצמי, ללא הדרכה מקומית.

הכניסה ללא תשלום:
כניסה לבודדים ומשפחות ללא תשלום.
כניסה לקבוצות מאורגנות - בתיאום מראש בלבד.

קבלת הדרכה במקום:
ההדרכה כרוכה בתיאום מראש ובתשלום לקבוצות מאורגנות.
ניתן, בתיאום מראש, לארגן ביקור בשעות הערב ובימי שישי.

צפייה בסרטון:
הסרט מוקרן לקבוצות המבקרות במצודה, בתיאום מראש.
לבודדים הסרט מוקרן בשעות 11:00 ו-14:00.

יצירת קשר עם המצודה:
דוא"ל: miriamma@kkl.org.il
קק"ל - מרחב צפון, ביריה
ת.ד. 1157 צפת 13111
טלפון: 04-6922433
פקס': 04-6821099

ממירון לחניון עין זיתים‬

קטע הדרך הזה, שאורכו 5.4 קילומטרים, סלול כמעט כולו. תחילה הדרך עוברת בנוף של חורש טבעי מעורב בעצי יער שנטעה קק"ל בתקופת המנדט הבריטי, ולקראת סיום היא נכנסת ליער עין זיתים. באביב עולה פריחה מרהיבה בין הטרשים של סלעי הגיר.

חניון בית היערן - חניון קטן ואינטימי בצד הדרך (שולחן אחד נגיש). שביל באורך כ-300 מטר יוצא מהחניון ומגיע למבנה קטן ששירת בעבר את יערני קק"ל ושופץ לאחרונה.

קברי אלקנה ורבי בנאה - הקברים שוכנים במבנה בטון בעל כיפה כחולה, הצומח מתוך טרשי הסלע. על פי המסורת קבורים כאן אלקנה - אבי שמואל הנביא, והאמורא רבי בְּנָאָה, שחי במפנה המאה השנייה לספירה.

אנדרטת חטיבה 37 - טנק צנטוריון קשיש מציין את מקומה של אנדרטת חטיבה 37 מעוצבת "ראם". לידו הציבה קק"ל חניון קטן. שביל מדרגות עץ עולה אל האנדרטה, מעשה ידיה של הפסלת דינה ניר-אבן-טוב. אתר ההנצחה עשוי עמודים עגולים בגובה עד תשעה מטרים ולוחות פלדה המעוצבים בצורת האות "ש". האנדרטה מוצבת כאן משום שבתקופת ההמתנה שלפני מלחמת ששת הימים התארגנה חטיבה 37 ביער עין זיתים.

מערת אידרא רבא - מבנה קטן מציין את מערת אידרא רבא ואת קברו של התנא רבי יוסי בר יעקב. המסורת מזהה במקום הזה את המערה שבה למדו רבי שמעון בר יוחאי ותלמידיו את סודות הקבלה הכתובים בספר "הזוהר".

חניון עין זיתים - חניון נופש פעיל גדול ובו שולחנות פיקניק נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות בהליכה. בחניון מתקני צלייה (מנגל), מסלול מכשולים אתגרי באורך 120 מטר ומתקני שעשועים לילדים. החניון שוכן בצד כביש 886, בין צומת עין זיתים למושב דלתון. כדי להתחבר להמשך דרך הנוף יש לפנות ימינה (דרומה) בכביש 886, לנסוע כ-150 מטר ולפנות שמאלה (מזרחה).

בית היערן. צילום: ירון לוי

מעין זיתים לעמוקה‬

אורך קטע הדרך הזה 5.7 קילומטרים. בצד הדרך שוכנים האתרים עין גבר, עמק הבוטנה, בית הכנסת נבוריה ועין נבוריה ומצפורים.

עין גבר - המעיין נובע רוב ימות השנה מתוך בית מעיין שנבנה בימי המנדט הבריטי. ליד המעיין הציבה קק"ל חניון נופש.

עמק הבוטנה - בגיא הקטן נטעה קק"ל בשנת 1963 עצי אלת הבוטנה (פיסטוק), המגוונים את יער ביריה.

בית הכנסת נבוריה - שרידי בית כנסת קדום, ששוחזר בחלקו בשיתוף פעולה של קק"ל ורשות העתיקות. במקום התגלה משקוף נושא כתובת המציינת באופן נדיר תאריך: "למספר ארבע מאות ותשעים וארבע שנה לחורבן הבית נבנה בסרר חנינא בן ליזר ולוליאנא הבר יודן". הכתובת מעידה שבית הכנסת נבנה בשנת 494 לחורבן בית המקדש (564 לספה"נ), בעת כהונתם של חנינא בן ליזר ולוליאנא בר יודן כראשי הקהילה, או כראשי בית הכנסת. בית הכנסת התקיים עד שנת 640 לספה"נ בערך.

סמוך לבית הכנסת נמצאים קבריהם של יעקב איש נבוריא, שחי בתקופת האמוראים (מאה רביעית לספה"נ) ואלעזר המודעי, שמוצאו ממודיעין אשר ביהודה. אלעזר, תנא מחכמי יבנה, היה על פי האגדה דודו של בר-כוכבא.

עין נבוריה - המעיין נובע מתוך משטח סלע לבן, למרגלות בית הכנסת, במרחק כ-200 מטר ממנו. קק"ל בנתה כאן טרסות, נטעה עצי בוסתן והפכה את המקום לפינת חמד. המעיין משמש אתר רבייה לסלמנדרות.

מצפורים - בצד הדרך יש שני מצפורים. חניון נופש ומצפור אבי ויגדר חוסה בצל עצי אורן קנרי גדולים. לא הרחק ממנו נמצא מצפור תום וסשה ("המצפור התלוי"). שני המצפורים מעניקים תצפיות נאות על נחל דלתון, עמק החולה, הגולן והחרמון.

בית הכנסת נבוריה. צילום: ירון לוי

מעמוקה לחצור הגלילית‬

אורכו של קטע דרך זה, הסלול רובו אספלט, כ-4.4 קילומטרים. הדרך מסתיימת בחצור הגלילית.

עין מרגנית - המעיין אמנם יבש, אבל קק"ל חידשה את הטרסות והציבה בצל עצי התאנה והשקד הגדולים שולחנות פיקניק יפים.

פינת מרגוע ליאורה נטלסון - פינת המרגוע צופה על נחל פארעם. התצפית הסמוכה מעניקה מבט מרהיב על דרום עמק החולה, הגולן והכנרת.

חניון ושביל החלמוניות - חניון קטן המשמש בסיס יציאה לטיול בשביל החלמוניות של יער ביריה. החלמוניות פורחות בגדה הצפונית של נחל מחניים בסוף נובמבר ובתחילת דצמבר. בעונה זו יוצרים פרחי החלמוניות שטיח צהוב ומרשים מאין כמוהו.

חצור הגלילית - הדרך ממשיכה ויורדת לרחוב הפלמ"ח, הרחוב המערבי של חצור הגלילית. פונים ימינה (דרומה) ומגיעים לאחר כ-400 מטר לפארק חצור, פארק ובו חניון נופש.

קבר חוני המעגל - מעט ממערב לחצור הגלילית, בפאתי יער ביריה, נמצא קברו של התנא המפורסם חוני המעגל, שחי במאה הראשונה לספה"נ. הוא התפרסם כאיש שאילץ את השמים להמטיר גשם בזמן בצורת. במערה קבור גם חנן הנחבא, נכדו של חוני.

עין מרגנית. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

דרך היער הראשית‬

דרך היער הראשית מגיעה למצודת ביריה, חורשת אשבל וקבר יונתן בן עוזיאל.

מצודת ביריה - ראו פירוט למעלה.

הר יבנית - בראש הר יבנית, כ-600 מטר ממזרח למצודת ביריה, שוכן כיום מחנה צבאי. ניתן לאגף את המחנה מצפון ולזכות בנקודת תצפית מרהיבה המשקיפה על בקעת החולה, הגולן, הרי נפתלי והחרמון. ההר נקרא על שם היישוב הקדום אבנית, או איבנית, ששכן בקרבת מקום. סמוך לנקודת התצפית נמצאים קברים המיוחסים לחכמי התלמוד הנודעים אביי, רבא ורבי יהודה נשיאה.

מצפה אוֹרי - מצפה המשקיף על מצודת ביריה ומרחבי יער ביריה. המצפה מנציח את אורי סמואלוב, שנפל בלבנון בשנת 1998.

מצפה אורי. צילום: ארכיון צילומי קק"ל
חוות בת יער - חווה המציעה מסעדה, טיולי ג'יפים, טיולי רכיבה על סוסים, טיולי פוני לילדים וביקור בפינת החי. המקום משמש נקודת מוצא לסינגל יער ביריה. במקום מים ושירותים.

חורשת אשבל - חורשת ארזים יפהפייה שניטעה בשנת 1958 על ידי אנשי ביריה, כפר יערנים שקדם למושב ביריה של ימינו. ראש לאותה קבוצה היה טוביה אשבל - היערן והמנהל הראשון של חבל הצפון בקק"ל. העצים שבחלקה הם עצי ארז אטלנטי, מין ארז שגדל בר בהרי האטלס שבצפון אפריקה. ניתן לחצות ברגל את החורשה ולהגיע לעין גוזי (עין ג'וז). המעיין אמנם יבש רוב ימות השנה, אך יערני קק"ל שחזרו את הטרסות הקדומות, נטעו בהן עצי פרי והפכו את האתר לפינת חמד.

חניון עשרת האחים (חניון הפיתול) - החניון שוכן בעיקול הדרך היורדת לכביש 90, כ-1.2 קילומטר מהכניסה למצפה עמוקה. החניון מוקדש לזכרם של עשרת לוחמי גדוד 51 של גולני, שנהרגו במלחמת לבנון השנייה.

קבר יונתן בן עוזיאל - יונתן בן עוזיאל נחשב לגדול תלמידיו של הלל הזקן. הוא תרגם את הנביאים לארמית ("תרגום יונתן"). רווקים ורווקות נוהגים לעלות לקברו כסגולה למציאת בן זוג. סמוך לרחבת החניה הכשירה קק"ל חניון ובו מים זורמים ושירותים.

מצפה חן - שביל הגישה למצפה נמצא כ-700 מטר מצומת הדרך הראשית שבה פונים לקבר יונתן בן עוזיאל. המצפה, לכבודו של חן למדן, מעניק מבט מרהיב על עמק החולה, קרן נפתלי, הגולן והחרמון.

שבילי אופניים

קק"ל סימנה ביער מסלול אופניים מעגלי באורך 22 ק"מ, מתוכם כ-12 ק"מ סינגל והשאר דרכי עפר.

נקודת מוצא וסיום: חוות בת יער (רחבת חניה ושירותים). כיוון רכיבה: נגד כיוון השעון, כך שהמסלול מסתיים במורד מרהיב. שילוט: בנקודת המוצא מוצב שלט מבואה ובו הנחיות רכיבה ומפת המסלול. סימון: המסלול מסומן בצבע צהוב על אבנים גדולות המוצבות בשטח. רמת קושי: בינונית.

חניונים ואתרים נוספים

חניון העיקול (נחל מירון) - בעיקול הכביש החוצה את נחל מירון (כביש 866, בין סימני ק"מ 41-42). בחניון שולחנות פיקניק.

חניון שפר - בעיקול הכביש החוצה את נחל צלמון (כביש 866, בין סימני ק"מ 34-35). הכניסה לבאים ממערב דרך כביש הגישה למושב שפר. בחניון שולחנות פיקניק.

חניון חננאל - בצדו המערבי של כביש צומת מירון-סאסא (כביש 89), כ-400 מטר מצפון לכניסה לאור הגנוז. בחניון יש שולחנות פיקניק ומתקני שעשועים.

שביל דלתון-גוש חלב - שביל הליכת בריאות באורך 2.5 קילומטרים, המחבר את דלתון עם גוש חלב. בצד השביל הציבה קק"ל מתקני כושר וספסלים. לנגד עיני הצועדים מערבה ניצב הר מירון, ההר הגבוה בגליל. בנובמבר ובדצמבר פורחים כאן מינים רבים של מבשרי גשם, ביניהם סתוונית קצרת-עלים, כרכום גיארדו וכרכום צהבהב.

כתיבה: יעקב שקולניק
עדכון אחרון באתר: מאי 2015

אתרים מונגשים

במצודת ביריה - באזור קיר ההוקרה הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק
  • רחבת הוקרה
  • שבילים
  • שירותים


בחניון הטנק
- אנדרטת חטיבה 37 הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל
  • רחבת שולחן פיקניק

באתר בית הכנסת נובוריה
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שבילים
  • בתי אחיזה במדרגות
  • שילוט


בחניון עין מרגנית
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחנות פיקניק
  • שבילים


בחניון עין זיתים
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחן פיקניק


בחניון שביל החלמוניות
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שבילים
  • שולחן פיקניק


בחניון עשרת האחים
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שבילים
  • שולחן פיקניק


במירון - חניון רוטרי ומרכז הוקרה
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל הליכה
  • רחבה בתוך מרכז ההוקרה
  • שולחן פיקניק
  • ספסל


בחניון הבעל שם טוב
הנוגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל הליכה
  • רחבת שולחן פיקניק


בחניון קצה הנוף
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שביל
  • רחבת שולחן פיקניק


בחניון הלפרין
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • רחבת תצפית
  • שביל הליכה
  • רחבת שולחן פיקניק


במצפור אבי ויגדר
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שולחן פיקניק
  • שביל


בחניון עין גבר
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניה
  • שביל הליכה עם ספסלים
  • שולחן פיקניק ליד המעיין


בקבר רבי יהונתן בן עוזיאל
הונגשו המתקנים הבאים:

  • שבילים
  • שולחן פיקניק
  • רחבת ישיבה
  • ספסלים


בחניון שפר
הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • מתחמי שולחן פיקניק
  • מתחמי ישיבה מדורגים
  • גשרון


בחניון מירון עליון
- בכניסה לדרך נוף מירון הונגשו המתקנים הבאים:

  • חניות
  • שביל
  • רחבת שולחן פיקניק


בחניון ספסופה חננאל
הונגשו המתקנים הבאים:

  • שולחן פיקניק
  • ספסל
  • חניה

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

יער ביריה-מירון פותח בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב, ישראל, מכסיקו, צרפת וקנדה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים.
הקליקו לפרטים »