העצים שניטעו היו ברובם איקליפטוסים, שלדעת המומחים נותנים מענה לצורך ההגנה מאחר שהם גבוהים ובכך מסתירים את היישוב. כמו כן, הם מהירי צמיחה: תוך כחמש שנים הם מגיעים לגובה של שמונה מטרים, וכבר לאחר כשנתיים גובהם מאפשר הגנה על היישובים.
בנוסף, בקק"ל בחרו בעצים אלה לאור העובדה שהאיקליפטוסים נותנים מענה גם לצורך של מרעה צופני – הצורך של הדבורים באזור בצוף הפרחים של האיקליפטוס לטובת דבש האיקליפטוס הידוע בטעמו המיוחד ובמעלותיו.
בשלב הבא, שהסתיים בתחילת שנת 2016, השלימה קק"ל את הנטיעות לאורך הכבישים באזור נחל עוז וצומת סעד. כדי שהעצים יגדלו במהירות, השקיעו אנשי קק"ל רבות בהקמת הפרויקט ותחזוקתו. מערכות השקיה נפרשו, וכל אחד מאלפי העצים מקבל טיפול יומיומי כמעט, כדי שיצמח, יתעבה ויתחיל בהקדם האפשרי לבצע את המטרה לשמה נועד.
מנהל אזור נגב צפוני-מערבי בקק"ל אלישע מזרחי סיפר על בחירת העצים בפרויקט: "אנחנו נוטעים עצים חסכניים במים המאופיינים בצמיחה מהירה. מינים שונים של איקליפטוסים, ברוש, אשל, קזוארינה, חרוב, שיזף ורחבי עלים נוספים. בנוסף, נשתלו גם מגוון רחב של שיחים פורחים כמו מללויקה ורוזמרין. התכנית היא שבתוך שלוש שנים תיווצר בשטח גדר בגובה שבין שלושה לארבעה מטרים".
רכז החניונים בנגב המערב יצחק לוגסי, המרכז את תחום הייעור הביטחוני באזור זה מטעם קק"ל, עדכן על פרויקט הנטיעות הביטחוניות בינואר 2016: "נטענו עצים לאורך כשבעה קילומטרים בצד הכבישים 232 ו-25, וסביב 11 יישובים שצופים ישירות לרצועת עזה. לאחרונה אף נטענו 50 עצי פיקוס בוגרים סביב בית הכנסת בבני נצרים. אנחנו ממשיכים בנטיעות חדשות בעין השלושה ובמקביל מעבים את הנטיעות הוותיקות שבוצעו בשנים הקודמות".
עובדי מרחב דרום נוטעים במסגרת הנטיעות הביטחוניות. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
בקיץ 2019 הורחב הפרויקט. בשלב א', בוצעו נטיעות ביטחוניות במבואת היישוב נתיב העשרה, בתוך היישוב, לאורך כביש 232 וסמוך ליישוב כפר עזה. בהמשך מתוכננות נטיעות נוספות בכביש 34, מהכניסה לקיבוץ ארז ולאורך הכביש, באזור שבו התרחשה פגיעת הנ"ט ברכבו של משה פדר ז"ל במאי 2019, באזור צומת ניר עם, בקיבוץ מפלסים, ובאזור הכביש סמוך לאנדרטת החץ השחור, שם ספג בעבר אוטובוס טיל נ"ט מיד לאחר שהוריד חיילים לסיור באנדרטה.
מנהל מרחב דרום בקק"ל דני גיגי סיפר: "אנו מבצעים נטיעות נוספות ומרחיבים את פרויקט הייעור הביטחוני משתי סיבות עיקריות – מענה ביטחוני נגד כינון ישיר למניעת פגיעה באזרחים ומכוניות, ומענה אסתטי שלא יפגע בנוף של מערב הנגב. אנו מאמינים כי לתושבים בעוטף עזה מגיע לחיות בסביבה פורחת וירוקה ולא במוצב צבאי, ומסיבה זו החלטנו לקיים את הנטיעות כפתרון שעונה על שתי הסוגיות. בחלק מהמקומות יחליפו העצים קירות שהציבו בצה"ל, או סוללות עפר. כל הנטיעות, מרגע הקמת הפרויקט, כולל התחזוקה השוטפת במהלך השנה, במימון מלא של קק"ל. יש לנו צוות ייעודי שמטפל בעצים ואחראי לפרויקט הייעור הביטחוני, ואנו מעריכים כי תוך ארבעה חודשים יסתיים שלב הנטיעות. העצים שנבחרו הם סוגים שונים של עצי אקליפטוס בשל הצימוח המהיר שלהם והפריחה הרחבה שמשמשת כמגן במקרה זה".