בבין הזמנים יוצאים לחיק הטבע ביערות קק"ל

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

תקופת "בין הזמנים" בפתח, ומדובר באחת התקופות העמוסות ביותר בקרב המטייל הישראלי בחניונים וביערות קק"ל. ריכזנו עבורכם מספר מסלולים, אתרים ומקומות מומלצים לתקופת בין הזמנים

פארק עמק התכלת

בשנת 2019 נפתח פארק עמק התכלת שבצפת, בירת הגליל העליון זכתה מחדש בפארק טבע עירוני יוצא דופן. הפארק שוכן בגיא נחל ביריה, מיובלי נחל שכווי הנשפך לנחל עמוד. לרשות המטיילים עומד שטח ירוק המשתרע על פני כ-580 דונם.

מי שיבקר כאן יוכל להתוודע אל הנופים של הרי צפת מימים עברו: מעיינות קטנים מפכים בגיא, בוסתנים של עצי זית ורימון, עצים המייצגים את החורש הים תיכוני ונוף הרי הגליל. מול הפארק ניצב כחומה הר מירון – ההר הגבוה בגליל. אל תתפלאו אם תפגשו בין השבילים עדרי יעלים, יחמורים, צבאים ואף איילים נקודים. המקומות הלחים משמשים אתר רבייה חשוב לבעלי חיים מקבוצת הדו-חיים – סלמנדרה, צפרדע הנחלים, חפרית ואילנית.
פארק עמק התכלת. צילום: סוכנות ג'יני
איך מגיעים? נכנסים בכניסה הראשית לצפת ונוסעים לכיוון התחנה המרכזית. כ-500 מטר מצומת הכניסה הראשית פונים ימינה לרחבת החניה של הפארק. 

מעיין עין גבר

מעיין עין גבר נמצא ביער ביריה-מירון - הגדול ביערות הנטועים בגליל ואתר טיולים ידוע. יער ביריה-מירון הוא יער נטע האדם הגדול בגליל. היער משתרע על פני כ-20 אלף דונם במדרונות המשתפלים מאזור צפת ועין זיתים מזרחה, לעבר ראש פינה וחצור הגלילית. אין פלא  שביער כה גדול ניתן למצוא מגוון עשיר של אתרים מעניינים ומרתקים.  

עין גבר, הוא מעיין הנובע בדרך כלל בכל ימות השנה. על המעיין הציבו מבנה עוד בתקופה הבריטית, ולידו בריכת איגום קטנה. ליד המעיין הכשירה קק"ל חניון דרך נחמד. 

מצפור חדש – מצפור אבי ויגדר. המצפור חוסה בצל עצי אורן קנרי גדולים. מעט יותר ותיק הוא המצפור הבא – על שם טום וסשה. שני המצפורים מעניקים תצפיות על נחל דלתון, עמק החולה, הגולן והחרמון.

עין גבר. צילום: כאמל עליאן, קק"ל

איך מגיעים? יש לנסוע דרך הכביש העולה ממירון לצפת (כביש 89) עם הכביש העולה לדלתון (כביש 886).

פארק הירדן

פארק הירדן נמצא מצפון לכנרת, בגדתו המזרחית של הנהר הגדול בישראל, ויש בו חניוני לילה מאורגנים, שירותים ומקלחות ומסלולי טיול. אחד ממסלולי הטיול בפארק עובר בתוך אמה המזרימה מים מהירדן לאתר טחנות הקמח המשוחזר. ההליכה באמות היא מסלול שמתאים לקיץ, אך הרחצה בהן אסורה.

באזור פארק הירדן פעלו בעבר לפחות 12 זוגות של אבני ריחיים, שניצלו את שפע המים הזורמים בערוץ הירדן. המים לטחנות הגיעו בארבע תעלות מטויחות. אחת התעלות שופצה והיא מוליכה מים לאורך כ-600 מ' אל שתי טחנות קמח הנמצאות ליד החניון המרכזי של הפארק.

טחנות הקמח המשוחזרות הן מסוג טחנות המגלש. המים גולשים במגלשה אלכסונית אל מנהרה הנמצאת בקומה התחתונה של המבנה. כוח המים מסובב גלגל כנפיים, וזה מסובב את אבני הטחינה. טחנות מגלש אופייניות למקומות שבהם קיים זרם גדול של מים. ברוב חלקי הארץ נבנו טחנות ארובה, שבהן הפילו את המים המוזרמים מגובה רב יחסית, כדי שיהיה בכוחם להניע את גלגל הכנפיים שסובב את אבני הריחיים. טחנות אלה נחשבו ליעילות מאוד ומשכו אליהן בעבר רבים מתושבי הגולן.

פארק הירדן. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

איך מגיעים? מגשר אריק נוסעים מזרחה בכביש העולה לקצרין (כביש 87). ממשיכים עוד כ-3 ק"מ עד צומת בית צידה ופונים צפונה (שמאלה) בכביש 808. אחרי כ-2 ק"מ פונים שמאלה לכניסה לפארק. 

סטף

אתר הסטף ממוקם בצדו המזרחי של הר איתן, בפאתיה המערביים של ירושלים, שבהם צונח מדרון ירוק אל נחל שורק, שני המעיינות הנובעים מתוכו משקים מדרגות חקלאיות (טראסות), זכר לתרבות עברית בת אלפי שנים שכמעט ואבדה מן העולם. כאן מגדלים ממש כמו בני ישראל בשעתם גני ירק מושקים ובוסתנים שאינם דרושים השקייה – זית, שקד וגפן – המעניקים לנוף מראה ירוק ורענן במשך כל ימות השנה.

האתר מציע מסלולי טיול מגוונים בדרגות קושי שונות לאורכם שרידי חקלאות והתיישבות קדומים, בוסתנים ותצפיות מרהיבות ולהצטננות כניסה ל "עין סטף" ולעין ביכורה.

הסטף. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

איך מגיעים? בכיכר שבצומת הסטף פונה דרך סלולה לחניה העליונה של הסטף (ווייז: חניה – החניה העליונה), מהחניה התחתונה של האתר, כביש 386, (ווייז: סטף – החניה התחתונה) 

יער אילנות

בלב השרון נמצא יער מיוחד במינו, שאין שני לו בישראל. 750 מיני עצים צומחים זה בצד זה ומייצגים מבחר עצום של מקומות ברחבי העולם.

סיור ביער אילנות הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות לעריכת היכרות עם עצים זרים, מוזרים ומופלאים, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק.

קק"ל מפעילה באילנות מרכז מבקרים המוקדש כולו לעצים, משלב את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום, ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת במינה.

יער אילנות. כאמל עליאן, קק"ל

איך להגיע? יער אילנות משתרע משני צדדיו של כביש חיפה-ת"א הישן (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד).
 
הכניסה לגן הבוטני  יערני (ארבורטום) ולמרכז המבקרים:
לנוסעים על כביש 4 לכיוון צפון - יש לפנות מהכביש ימינה עם השילוט לגן הבוטני יערני אילנות.
לנוסעים על כביש 4 לכיוון דרום - יש להמשיך עד צומת הדסים, לבצע סיבוב פרסה ולהמשיך צפונה על כביש 4, עד הירידה לגן הבוטני היערני אילנות.
לחיפוש ב-waze: גן בוטני ארבורטום אילנות
 
הכניסה ליער  אילנות:  לנוסעים מצפון לדרום על כביש 4 יש לפנות ימינה עפ"י השילוט. 
לחיפוש ב-waze: יער אילנות

יער המלאכים - שחריה

יער המלאכים - שחריה משתרע על פני 7,000 דונם, ונמצא כארבעה ק"מ ממזרח לקרית גת. קק"ל הציבה ביער חניוני נופש מצוידים בשולחנות פיקניק ובמתקני משחק לילדים והכשירה דרכי יער המובילות אליהם. חפירות ארכיאולוגיות חשפו ביער אתרי עתיקות. בחניון המרכזי הוצבו מתקני משחקים מותאמים לילדים עם מוגבלויות ושירותים נגישים.

יער המלאכים - שחריה. צילום: אבי בלבן

איך מגיעים? הכניסה ליער נמצאת כארבעה ק"מ ממזרח לקריית גת (כביש 35, בין סימני ק"מ 24-23). כתבו ב-Waze: יער המלאכים.

יער להב

יער להב, מהגדולים ביערות קק"ל, משתרע על פני יותר מ- 30,000 דונם בדרום גבעות שפלת יהודה, בואכה באר שבע.

קק"ל החלה בנטיעת היער בשנת 1952 והרחיבה אותה בשנות ה- 60 של המאה ה-20. ביער מרכז לידיעת הארץ והכרת האזור ע"ש ג'ו אלון, מחילות מסתור, פריחות מדבריות, חניוני נופש פעיל, חורבות ארכיאולוגיות של שרידי יישובים יהודיים ונוצריים ומסלולי רכיבה על אופניים.

יער להב. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

איך מגיעים? מכביש בית קמה-באר שבע (כביש מס' 40). כ- 2.5 ק"מ מדרום לצומת בית קמה מסתעף כביש הגישה לקיבוצים דביר ולהב -צומת דבירה (כביש 3255). חולפים על פני דביר ומגיעים לכביש הגישה ליער להב. (בין סימני 8-9 ק"מ)

שביל המעיינות ביער עמינדב

נקודת מוצא: רחבת החניה של חורבת סעדים. 
נקודת סיום: רחבת החניה, כ-100 מ' משער אבן ספיר במעלה הדרך המסומנת אדום. 
אורך המסלול: כ-3 ק"מ (סימון ירוק).  
 
הערות:
1. יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול. בימי חול אפשר לצאת מהאזור בתחבורה ציבורית מבית חולים הדסה.
2. אפשר לשוב מעין תמר בשביל המסומן כחול וליצור מסלול מעגלי.
3. השביל "הירוק" נמשך לכיוון עין חנדק, סטף וצובה. אפשר לתכנן טיול רגלי ארוך בשביל הזה (יש לדאוג לרכב מאסף). 

שביל המעיינות. צילום: בלה נודלמן, קק"ל
המסלול
מרחבת החניה של חורבת סעדים צועדים כמה צעדים מזרחה וליד חלקה קטנה של עצי הארז יורדים בדרך העפר (סימון ירוק).  לאחר כ-100 מ' מגיעים לצומת. דרך העפר פונה ימינה וצבעה משתנה לכחול (מי שישוב ברגל מעין תמר יצעד בדרך הזו). אנו נמשיך בשביל המסומן ירוק.  נצעד בין טרסות יפות – עדוּת לחקלאות הררית קדומה.

לאחר כחצי קילומטר נגלה סדרה של מערות קטנות חצובות בסלע צהבהב ורך, שמתוכן יוצאות נקבות בנויות בחלקן. ליד המערה הראשונה שמקדמת את פנינו אף נמצאת אבן ובה חצובה מעין שוקת עגולה, ששימשה להשקיית עדרי צאן. מי המעיינות נאספו לשתי בריכות הבנויות משמאל לשביל. אחת הנקבות, שאורכה כ– 15 מ' השתמרה היטב. היא יוצאת ממערה בדופן ההר, עוברת מתחת לשביל ויוצאת בצדו השני. כל המעיינות האלה יבשים עתה. 
 
השביל ממשיך לרדת במדרון שייערה קק"ל. כחצי קילומטר מעינות עמינדב מתעקל השביל ימינה וחושף את הנוף המרהיב של הרי ירושלים. למרגלותינו נראים מושב אבן ספיר ומעליו בית החולים הדסה עין כרם. מעבר לערוץ הגדול של נחל שורק נראים הר איתן וסטף, הר טייסים ויישובים רבים המנקדים את ההרים.
 
האזור משתקם משתי שריפות גדולות שהשתוללו בו בשנת 2014 בגלל רשלנות של מטיילים. קק"ל מבססת את שיקום היער על תהליכים טבעיים של חידוש החורש הטבעי ונביטת עצי אורן מזרעים שהופצו מאצטרובלים שנפתחו באש.
 
תחנתנו הבאה היא עינות עוזי (עין אבו ע'זי).  אלה הם שני מעיינות הנובעים זה בצד זה, בשולי היער. אחד המעיינות נובע בכל ימות השנה ומזרים את מימיו לבריכה נאה.
 
מכאן נמשיך על פי הסימון הירוק מזרחה, לצד גדתו הדרומית של ואדי יוסף – גיא גדול היורד הלאה מכאן לעין חנדק. הטרסות החקלאיות בגיא נשמרו בצורה נפלאה.

כ– 300 מ' מעינות עוזי נובע עין תמר, מעיין קטן ונחמד המוקדש לזכרה של תמר נתן, שנהרגה בשנת 1996 בטיול בבוליביה. המעיין נובע מתוך גומה לתוך בריכה מהתקופה הביזנטית. חלקים מהטיח המקורי עודם מצפים את דופנות הבריכה. מטיילים חדי עין יוכלו להבחין בחללים עגולים קטנים החצובים בדופן המזרחי של הבריכה. חוקרים אחדים העלו את הסברה שהחללים הללו שימשו אתרים להשרצת דגיגים. אם כך הוא, יש להניח שהבריכה שימשה בתקופה הביזנטית כאתר גידול דגים. במקום נמצאו שרידים של מבנה ציבורי גדול מהתקופה הביזנטית, אולי כנסייה או מנזר.
 
עין תמר נובע כל השנה. אפשר לשכשך רגליים בבריכה וליהנות משני שולחנות פיקניק הניצבים בצל עצי אלון (אפשר לשוב מכאן לנקודת מוצא במדרגות העולות אל השביל המסומן כחול). שביל המעיינות, המסומן ירוק, יורד מכאן לאורך שכבת החוואר הצהבהבה, שהיא הבסיס לכמה מעיינות (יבשים) נוספים. לקראת סיום השביל "הירוק" פוגש דרך עפר רחבה.
 
 200 מ' שמאלה במורד הדרך נמצאת נקודת הסיום של המסלול. לפני סיום אפשר להמשיך בשביל שממול, מעבר לדרך, ולהגיע לאחר כ– 100 מ' לעין שריג, עוד בריכה מלאה מים השוכנת בצל עצי ערבה.