היום השישי: הישרדות העם היהודי מהשואה ועד החיים בצל המצב הבטחוני

לאחר סוף שבוע מרגש בירושלים, יומו הראשון של השבוע השני של סמינר המחנכים החל בבית המוסדות הציוניים. משם המשיכו המשתתפים לסיור ביד ושם, בביקור במרכז השדה והיער של קק"ל בנס הרים, בעיר שדרות ובתיכון שער הנגב.

אחרי סוף שבוע מרגש ועוצמתי בירושלים בירת העם היהודי , סיורים ותפילות במקומות הקדושים, נפתח השבוע השני של סמינר המחנכים האוסטרליים בבניין מוסדות הלאומיים שבו שוכנת גם הלשכה הראשית של קק"ל, אשר בה קיבלו משתתפי הסמינר סקירה על פעילות קק"ל מהיווסדה ועד היום.

מבניין המוסדות הלאומיים המשיכה המשלחת לסיור במוזיאון להנצחת השואה "יד ושם". המחנכים האורחים פסעו בשדרת חסידי אומות העולם, בין העצים שניטעו לזכרם של מי שלא היו יהודים וסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה. לאחר מכן סיירו במוזיאון, צפו בסרטים, במוצגים ובעדויות מחורבנה של יהדות אירופה.
 
חברי המשלחת שחלקם באים ממשפחות של ניצולי השואה, הביעו התרגשות רבה לנוכח הביקור במקום ואמרו כי יישמו מול תלמידיהם את המידע והערכים שנחשפו אליהם בביקור ביד ושם ובהאזנה להרצאה שכותרתה "כיצד מלמדים בני נוער בימינו את נושא השואה?"

ביציאה מיד ושם קיבלו המורים בהפתעה מכתבים שכתבו להם בני משפחותיהם באוסטרליה. הם פתחו את המעטפות וקראו בהתרגשות רבה את המסרים מיקיריהם. כמעט אף עין לא נשארה יבשה בעקבות המחווה המרגשת מהמשפחות לאחר החוויה הקשה ביד ושם.

התחנה הבאה היתה סיור במרכז החינוכי שדה ויער של קק"ל בנס הרים, הצופה לעבר הנוף המרהיב של הרי ירושלים. במרכז מתארחות קבוצות בני נוער רבות מהארץ ומחו"ל, המגיעות אליו כדי להתחבר לטבע דרך סדנאות חווייתיות, פעולות חינוכיות, כנסים ואירועים. באתר בקתות אירוח, כיתות לימוד ומתקני ספורט. בתמיכת JNF אוסטרליה הוקם במרכז מבנה רב תכליתי גדול וחדיש.

מנס הרים יצאו האורחים לדרום הארץ. מבעד לחלונות האוטובוס יכלו לראות את תנופת הבנייה של העיר שדרות שעל בגבול רצועת עזה בתנופת בניה, את הבתים מתקני המשחקים לילדים, הפארקים ושטחי הציבור הנרחבים שקהילת שדרות נהנית מהם, ואת האגם מלאכותי היפהפה שהוקם בפארק בתמיכת JNF אוסטרליה, ובמרכזו אי עם כיתת לימוד פתוחה.

המשתתפים התעניינו ושאלו על תנופת הפיתוח שממשיכה למרות המצב הבטחוני באזור, והבינו כי קיום חיים נורמליים בצל מלחמה שנמשכת כבר שנים רבות הוא אחד האתגרים הניצבים בפני שדרות. תושבי העיר מאמינים שהתשובה הטובה ביותר לטרור היא המשך הבנייה, הצמיחה, הקמת משפחות והענקת חינוך איכותי ותקווה לעתיד טוב יותר לדור העתיד.

מגג ישיבת ההסדר תצפתו האורחים לעבר רצועת עזה והתרשמו מחנוכיה שנוצרה משרידי טילי קסאם. ראש הישיבה הרב דוד פנדל אמר להם כי, "שדרות אינה רק עיר שמנסה להתחמק מקסאמים, אלא הגשמה של חזון ציוני".

דברים ברוח דומה אמר למחנכים מאוסטרליה ומניו זילנד ראש עיריית שדרות אלון דוידי: "כבר למעלה מעשור אנחנו חיים תחת מתקפת טילים, ולמרות זאת שדרות גדלה ומתפתחת. מדוע אנחנו נשארים פה? כי זו העיר שלנו ואנחנו אוהבים אותה. אנחנו רואים את עצמנו כשגרירים של כל האנשים שמאמינים בחיים".
היום הסתיים במפגש עם הצוות החינוכי בתיכון שער הנגב, הסמוך לגבול עזה. בית הספר, שכולו ממוגן, פותח בסיוע JNF אוסטרליה. המורים התחלקו לקבוצות, ויחד עם עמיתיהם הישראליים דנו בסוגיות חינוכיות שונות. אנשי החינוך גילו כי גם כאשר הם חיים בצדדים שונים של העולם ומגיעים מבתי ספר בעלי מאפיינים שונים, יש ביניהם הרבה מן המשותף. הרי כולם, בישראל ובאוסטרליה, דואגים לדור העתיד.

משתתפי הסמינר בחצר בניין המוסדות הלאומיים והלשכה הראשית של קק"ל בירושלים. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל