על האתר
"ארץ החרדונים" הוא שמה של חלקה בת כ-140 דונם, השוכנת ממזרח לכביש 90.

נוף ארץ החרדונים. צילום: יעקב שקולניק
במקום, אשר שימש בעבר אתר בלתי חוקי להשלכת פסולת, קיימת מושבה צפופה מאין כמוה של של חרדון-צב מצוי. זהו זוחל שאורכו עד 80 ס"מ ומשקלו מגיע עד שלושה ק"ג. למרות מראהו המאיים, מעין "תנין יבשה" בזעיר אנפין, חרדון-צב ניזון בעיקר מצמחים. צבעו משתנה מאפור כהה בטמפרטורות נמוכות לצהוב-בהיר בטמפרטורות גבוהות.
טיול באתר
דרך עפר מסומנת אדום יוצאת מהמבואה ועוברת בין שתי החלקות המוקדשות לשימור חרדוני-הצב.
קק"ל הציבה בשטח שלטי הסבר וגידרה את החלקות בבולי עץ, כדי למנוע מכלי רכב לנסוע בשטח ולהרוס את המחילות שבהן החרדונים מסתתרים.

חרדון צב על גבי סלע. צילום: דני מולכו
קק"ל סימנה שביל להולכי רגל (סימון שחור), המסתעף מזרחה ממפרץ החניה שבנתיב הנסיעה המרכזי ועולה למצפור חרדון - גבעה קטנה הצופה על נופי הערבה, על ארץ החרדונים ועל פארק הצפרות, שנמצא ממזרח לגבעה.
חרדון-צב חופר לעצמו מחילות בעומק כמטר ובאורך עד 20 מטרים ובהן הוא מוצא מחסה מאויבים ומגדל את צאצאיו. בתנאים רגילים בטבע חרדוני-צב חופרים מחילות במרחקים גדולים ביניהם.
בחלקה הקטנה הזו, המתפרשת משני צדי דרך העפר, קיימות כמאה מחילות (2012). נראה כי החרדונים נדחקו לכאן לאחר שבתי הגידול שלהם נפגעו והושמדו. החרדונים פעילים בעיקר בעונות החמות של השנה.
התנהגות המטיילים במקום
המטיילים מתבקשים שלא להיכנס לאזור המתוחם בבולי עץ ולא להפריע לפעילות של החרדונים. אנא, אל תאכילו את חרדוני-הצב. מזון של בני אדם אינו מותאם למערכת העיכול שלהם ועלול להזיק להם.
אל פארק הצפרות הסמוך
מהשביל המוביל למצפור חרדון ניתן לפנות דרומה ולהגיע לסככה המשמשת מסתור לצפייה בציפורים, מרחק של כ-250 מטר. מהמצפור ניתן לצאת לסיור רגלי במרחבי פארק הצפרות.