יער חולדה - בית הרצל

יער חולדה, בית הרצל. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

בזכות מה שהחל בחולדה נולד מפעל הייעור של קק"ל והנוף הירוק נעשה מובן מאליו לכולנו עד היום. לאחר מותו של הרצל, ב-1904 הוחלט לטעת בחולדה יער לזכרו ובמרכזו בית על שמו. במלאת 50 למדינה הוחלט לשקם 50 אתרים היסטוריים, ובהם בית הרצל. השיקום בוצע בסיוע ידידי קק"ל בקנדה ובארה"ב ובשיתוף המועצה לשימור אתרי התיישבות ורשות הטבע והגנים, וכלל הקמת מיצגים המתארים פרקים בתולדות האתר ותצוגה בבית הרצל ושיקום האנדרטה לזכר אפרים צ'יזיק שנפל על הגנתו במאורעות תרפ"ט. ב-2023 נפתח הבית במתכונת מחודשת כבית תרבות עונתי בשם "חוות הרצל" ובו תערוכה זמנית העוסקת בנושא היער.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    יער הרצל בחולדה נמצא כ – 10 ק"מ מדרום-מזרח לרחובות. הבאים מתל אביב או ירושלים יסעו בכביש מס' 1 ויפנו במחלף לטרון לכיוון אשקלון (כביש מס' 3), יעברו את צומת נחשון, ולאחר כק"מ אחד יפנו בצומת חולדה לכיוון רחובות (כביש מס' 411). היער נמצא מימין לדרך, כשני ק"מ מהצומת.

  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    החוף - שפלה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    בריכת המים, אנדרטת חולדה, חורשת רחל, המחצבה.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    אנדרטת הגבורה, שמורת עינות גבתון, יער שרת ומצפה בקוע, דרך בורמה, מצפה הראל, יער הנשיא, תל גזר.
  • שירותים-

    פתוחים שישי שבת – מ-8:00 עד 16:00. פתוח גם בחגים בכל ימי החג (פתוח גם בחגים ובחול המועד) ובימים שבהם חוות הרצל פתוחה
  • סוג חניון-

    חניוני פיקניק

הודעות למטיילים

לתשומת לבכם: לא ניתן לתאם ביקורים והדרכות קבוצתיות לחוות הרצל שביער חולדה עד להודעה חדשה. אנו פועלים לפתיחת המקום מחדש בהקדם האפשרי
(עודכן בתאריך 18.12.2023)

יער חולדה – פינת פיקניק. צילום: אבי חיון

על היער

לקראת יובל ה– 50 של המדינה גובשה תוכנית לשיקום 50 אתרים היסטוריים, ובהם בית הרצל. שיקומו של הבית על ידי קרן קימת לישראל בסיוע ג'ון סירני מטורונטו קנדה והכנת התצוגה שבו בתרומת משפחת ברייאן צ'יזיקר מארה"ב נעשו בתיאום ובשיתוף עם המועצה לשימור אתרי התיישבות ורשות הטבע והגנים, והוא כולל גם הצבת מיצגים המתארים פרקים בתולדות האתר לאורך השביל המוביל את הבית. בבית עצמו ושוקמה האנדרטה לזכר אפרים צ'יזיק, שנפל על הגנתו במאורעות תרפ"ט. בעתיד מתכננים לשחזר כאן את חצר החווה החקלאית שפעלה במקום.

לצפייה במפת היער

היסטוריה

לאחר מותו של בנימין זאת הרצל בשנת 1904, החליטה קק"ל על מפעל "תרומת עצי זית": קרן שתאסוף כספים לטובת רכישת נחלות ונטיעת עצי זיתים. לרשות הקרן הועמדו אדמות חולדה, שהוקדשו לנטיעת כרמי זיתים לזכר הרצל.

בשנת 1909 הוקמה במקום חווה לנטיעת עצי זית, ונבנה הבית המפואר שנקרא על שם הרצל. החווה נוהלה על ידי האגרונום לואי בריש, שהתגורר בגפו בקומה השנייה של הבית. לפועלים והתיר את קומת המרתף הצפופה. חוסר נסיון ומיעוט ידע על תנאי האיזור הקשו על עבודת הנטיעות. מתוך 12,000 שתילי הזית, נקלטו רק 3000, האווירה היתה עכורה, והיחסים בין המנהל לפועלים לא הבטיחו טובות.

תחת מחליפו, האגרונום יצחק וילקנסקי, שינתה חולדה את פניה והפכה לחוות לימוד. לכרמי הזיתים נוספו עצי בוסתן, חורש ויער, וביניהם שקדים, אורנים, שיטים, ברושים וחרובים, יחד עם לול, רפת, שדות פלחה ותעשייה חקלאית מקומית שהפכו את המקום למשק מעורב.

בימי מלחמת העולם הראשונה עזבו מרבית הפועלים או גורשו, והחווה שממה. הפועלים המעטים שנותרו בחווה התמודדו עם מחסור קשה במים ועם הארבה שפשט בארץ וכילה את הנטיעות. בתום המלחמה התיישבו בחולדה קבוצות של חלוצים שהביאו עימהם את רעיון הייעור לשם כיסוי שטחים חשופים. "נייער את ההר, נחייה אותו וגם ניישב", הם אמרו. ביער ניטעו בעיקר אורנים, שגידולם עלה יפה. הקבוצות שהו בחולדה פרקי זמן שונים, במהלכם קיבלו הכשרה מקצועית וטיפחו את החווה וענפי החקלאות והייעור שבה.

מאורעות הדמים ששטפו את הארץ בקיץ של שנת תרפ"ט (1929) הגיעו גם לחווה המבודדת. בליל כ"ח באב עמדו מגיני חולדה מול התקפה קשה של ערביי הסביבה. בקרב נפל אפרים צ'יזיק, שבא לסייע בהגנת המקום. סיפורם הטראגי של צ'קיזיק ואחותו שרה מבטא את ההקרבה ואת המסירות של קומת החלוצים שבזכותם קם מפעל ההתיישבות בארץ ישראל.

שרה צ'יזיק נפלה בקרב להגנה על תל חי: אותו קרב שהפך לסמל של עמידת מעטים מול רבים. אפרים הגיע לחולדה עם איש "השומר, לשעבר יעקב אברמזון ומצא במקום 16 בחורים, שתי נשים ושני ילדים. לאחר מכן הגיעו עוד כעשרים חברי "הגנה", שהחלו לבצר את המקום. אולם, אלפי הפורעים מכפרי הסביבה שתקו את החצר והבעירו את הגורן הגדולה.

יער חולדה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
יער חולדה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
המגינים נסוגו בזחילה אל בית הרצל, ואז נפגע ונהרג אפרים צ'יזיק, שניהל את הנסיגה. עתה החל המצור על הבית. בשעות הלילה הגיע למקום משמר של חיילים בריטיים שתבעו מהמגינים לעזוב את המקום. בלית ברירה הם עזבו את החווה, שנהרסה, והיער עלה בלהבות. במשך כשנתיים שממה החווה שוב ועמדה בהריסותיה.

בשנת 1931 התיישבה בחולדה קבוצת חלוצים מתנועת "גורדוניה" מפולין והחלה בעבודות שיקום ונטיעות ביער השרוף, במטעי הזיתים והפרי ובשדות הפלחה. בשנת 1937 עזבו אנשי "גורדוניה" את החווה ביער הרצל ויצאו להקים את קיבוץ חולדה בגבעה סמוכה, שהיתה נוחה יותר למגורים ולפיתוח משק חקלאי. במלחמת העצמאות, עם חסימת הדרך לירושלים, היה קיבוץ חולדה לתחנת יציאה והתארגנות לפורצי הדרך לבירה.

אתרים ביער

בשלב הראשון ניטעו בחולדה כאמור כרם זיתים בן 12 אלף שתילים, כרם גפנים ומטעי שקדים. לאחר מכן הוקמה במקום חוות חולדה.

כיום היער משתרע על פני למעלה מ-200 דונם וכולל בתוכו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזי מים. בין אתרי היער סובב מסלול משולט להנאת המבקרים. היער הוא גן לאומי, שמנוהל על-ידי קק"ל, והמבקרים בו מוזמנים להינות מאתרים המגוונים הבאים:

בית הרצל

הוקם בשנת 1909 כמקום משכן לקבוצות פועלים שעסקו בנטיעת יער הרצל. מאוחר יותר הוקף המבנה בחומה להגנת החצר. בתחום החצר ניכרים שרידי מאגר מים מרובע. המים הובאו לבריכה על ידי עגלה רתומה לפרדה מבאר שחם, המרוחקת כ-300 מטרים מן הבית. לקראת יובל החמישים למדינת ישראל גובשה תוכנית לשיקום חמישים אתרים היסטוריים ובהם בית הרצל, שקק"ל שיקמה אותו בתיאום עם המועצה לשיקום אתרים ורשות הטבע והגנים. בצד השביל המוליך לבית מוצבים מיצגים המתארים פרקים בתולדות האתר. המבקרים בבית הרצל מוזמנים מתצוגה על תודלות המקום. עד להודעה חדשה לא יוקרן הסרט שהיה חלק מהתצוגה. אנו עוסקים כעת בתפעול מחודש של האתר, ובכלל זה הכנת סרט חדש למוזיאון.

יער חולדה, בית הרצל. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
יער חולדה, בית הרצל. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

בריכת המים

בשולי חורשת הזיתים נמצאת בריכת מים עגולה מבטון, שאפשר לעלות לגג שלה ולצפות בסביבה. מבריכה זו הוזרמו מים בקו השילוח – צינור שהונח במלחמת העצמאות לאורך דרך בורמה וסיפק מים לירושלים, לאחר שהקו הראשי לעיר נותק. ליד הבריכה מוצב שריד מהצינור המקורי. כמות המים שזרמה בקו השילוח בראשיתו עלתה במעט על 100 מ"ק מים לשעה וללא ספק הצילה את תושבי ירושלים מצמא. המפעל זכה לשם "קו השילוח" על שם ניקבת השילוח בירושלים, מימי המלך חזקיהו (700 לפנה"ס בקירוב).

אנדרטת חולדה

אנדרטה הניצבת על קברו של אפרים צ'יזיק, מפקד חולדה שנפל בעת הגנה על המקום במאורעות תרפ"ט (1929). האנדרטה היא פסל אבן, מעשה ידיה של הפסלת הנודעת בתיה לישנסקי. הפסל מתאר שלוש דמויות: אפרים צ'יזיק, אחותו שרה צ'יזיק ודמות נוספת לזכר הנופלים במערכות ישראל. המצבה מסמלת את עמידת היישובים העבריים מאז תל חי ועד חולדה. בפסל משולבים כלי עבודה, המסמלים את הקשר של מגיני היישוב לחקלאות. האנדרטה הוצבה במקום בשנת 1937.

האנדרטה לזכר בני משפחת צ'יזיק.  צילום: אביבה ברעם
האנדרטה לזכר בני משפחת צ'יזיק. צילום: אביבה ברעם

באר שחם

באר הכרויה באפיק נחל שחם, בשולי יער חולדה. הבאר, שמימיה נשאבו מעומק תשעה מטרים, סיפקה מים לתושבי הכפר הערבי חולדה. השם העברי באר שחם משמר את צליל השם הערבי ביר א-שחמה, שפירושו באר שמנה. אנשי חולדה השתמשו בבאר תמורת תשלום.

הבאר העמוקה

ב-1912 נעשה ניסיון למצוא מקור מים חלופי לבאר שחם כדי לבטל את התלות בערביי חולדה. בצד נחל שחם נקדחה באר בעומק כ-180 מטרים. הבאר הפיקה מים עשירים בגופרית ובאיכות ירודה. נחל שחם הוא נחל אכזב, המזרים מים במשך זמן קצר, רק לאחר גשמים עזים. לאורכו צומחות משוכות פטל ונטועים עצי איקליפטוס.

המחצבה

בתקופת מאורעות 1939-1936 הושבתה אספקת אבן ממחצבות ערביות, וחברת סולל בונה פיתחה בחולדה מחצבה כדי לספק חצץ לסלילת דרכים וכבישים. מאוחר יותר ניצלו לוחמי ההגנה את המחצבה לצורך אימוני ירי.

חורשת רחל

חורשת עצים שניטעה ב-1931, שנת מותה של רחל המשוררת רחל.

יערות ואיכות חיים

יער הרצל בחולדה הוא החוליה הראשונה מפעל הייעור המפואר של קק"ל. במשך השנים נטעה קק"ל יותר מ – 220 מיליון עצים על פני למעלה מ - 920,000 דונם ברחבי הארץ, ופיתחה בהם מאות חניוני נופש, מצפורים, שבילי סיור ומתקני ספורט ושעשועים ומספר פארקים אזוריים רחבי ידיים.

קק"ל עומדת בראש המאבק למניעת הפיכתה של המדינה ל"עוטה שלמת בטון ומלט". היא משקיעה מאמץ רב בהגנה על היערות והשטחים הפתוחים מפני פגיעה על ידי לחצי פיתוח שאינם מתרחשים בצורך של התושבים בקצת ירוק בעיניים. ברשרוש של רוח בית הענפים, בציוץ של ציפור.

למטיילים ביער יש תחושה של בית, של שורשים, של קשר עם אדמת הארץ שלו. השאלה היא אם בעוד שנה, שנתיים… חמש שנים, נמשיך עדיין לראות נופים ירוקים ומלבלבים. קק"ל קוראת לכל מי שנופים אלה חשובים לו, לתת לה יד בשמירתם ובטיפוחם.

מבלים בחיק הטבע בצעדת חולדה. צילום: מירה זר

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

יער חולדה-בית הרצל הוקם ומתוחזק בסיוע ידידי קק"ל בעולם - במיוחד בארה"ב וקנדה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.