יום עיון בנושא מרכז ופריפריה - קק"ל למען חיזוק הגליל והנגב התקיים בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל

יו"ר קק"ל דניאל עטר לראשי רשויות, אנשי חינוך ואקדמיה משתתפי יום העיון: "'חזון ישראל 2040' יכול להניע תהליך שייצר שינוי דמוגרפי"

ביום שלישי ה-17 בדצמבר 2019 קיימה קרן קימת לישראל בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל, יום עיון תחת הכותרת 'על מרכז ופריפריה- קק"ל למען חיזוק הגליל והנגב'. יום העיון עסק בצמצום הפערים בין המרכז לפריפריה וחשף את בית קק"ל למצוינות הראשון שהוקם בפני ראשי רשויות מהצפון, אנשי אקדמיה וחינוך. יום העיון נערך ביוזמת קק"ל, המכון לחקר תולדות הציונות וההתיישבות ביחידת המדען הראשי בקק"ל ובשיתוף עיריית נוף הגליל.

את יום העיון פתחו יו"ר קק"ל דניאל עטר, ראש עיריית נוף הגליל רונן פלוט, מנהל חטיבת חינוך וקהילה בקק"ל שר שלום ג'רבי, המדען הראשי של קק"ל ד"ר דורון מרקל וממלא מקום יו"ר מכון קק"ל לחקר ההתיישבות והציונות ד"ר מוטי פרידמן.

יו"ר קקל דניאל עטר נושא דברים ביום העיון . צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל
יו"ר קקל דניאל עטר נושא דברים ביום העיון . צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

במהלך יום העיון התקיימו מספר מושבים והרצאות. את המושב הראשון, בהשתתפות ראשי רשויות, הנחה המדען הראשי בקק"ל ד"ר דורון מרקל ולקחו בו חלק ראש עיריית נוף הגליל רונן פלוט, ראש עיריית עכו שמעון לנקרי, ראש עיריית צפת שוקי אוחנה, ראש המועצה האורית גליל תחתון ניצן פלג, מנהלת מחוז צפון במשרד החינוך ד"ר אורנה שמחון ומנכ"לית אשכול בית הכרם במשרד הפנים רונית עובדיה.

בנוסף התקיימו מושבים בנושאי יחסי אקדמיה וקהילה בפריפריה, ומערכת החינוך הבית ספרית – מבט בין מרכז לפריפריה. היום נחתם עבהרצאתו של ד"ר צבי צמרת בנושא "עיירות הפיתוח משנות ה-50 של המאה העשרים עד היום, דימוי ומציאות".

לדברי יור קק"ל דניאל עטר ביום העיון, "93% מעולם ההייטק נמצאים במדינת תל אביב ורק 7% נמצאים בגליל ובנגב. האפשרות לפתח בהם את התחום הופך מעניקה לגליל ונגב פוטנציאל להיות מנועי צמיחה כלכליים של מדינת ישראל בעשורים הקרובים. אנחנו חיים במציאות שבה אחוז ניכר מהסטודנטים מהגליל ומהנגב, שרכשו ידע באקדמיה בעיקר בתחום הטכנולוגי, לא יכולים להשתלב כאן במעגל העבודה ועוזבים לתל אביב. למה? כי אין סביבה טבעית שמייצרת התפתחות. חזון 'ישראל 2040' יכול להניע תהליך שיצור שינוי דמוגרפי דרמטי בגליל ובנגב, תהליך שהדבר הכי קרוב בהיקפו שהוא יכול להשתוות אליו הוא ההכרעה על הקמת מדינת ישראל".

יו"ר קק"ל עטר ציין כי התכנית נשענת על שלושה עוגנים – קק"ל, ממשלת ישראל והעולם היהודי והסיף כי, "קק"ל היא הגורם המניע, המתכנן והתומך, לצד ממשלת ישראל עם המנהיגות והכוחות שלה והעולם היהודי. בכל צמתי ההכרעה של המדינה בצמיחה, בקליטת עליה ואפילו במלחמות, כשהעולם היהודי התייצב ונרתם היה לישראל הרבה יותר קל ונוח להתמודד. המטרה היא להביא חצי מיליון תושבים לגליל ומיליון תושבים לנגב. זה חזון שמצית את הדמיון ורותם הרבה אנשים".

משתתפי יום העיון.  צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל
משתתפי יום העיון. צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

המדען הראשי בקק"ל ד"ר דורון מרקל, שיזם את יום העיון, אמר: "יום העיון עסק בשאלות של חינוך למצוינות, אקדמיה ותעסוקה בגליל. חזון ישראל 2040 מציב מטרות שאפתניות, אך ברות-השגה. בית קק"ל בנוף הגליל הוא שלב ראשון במימוש החזון הזה והתלמידים שלומדים בו הם העתיד שלנו".

ראש עיריית נוף הגליל רונן פלוט הוסיף: "חזון 2040 של קק"ל הוא משהו עצום. כל אחד מראשי הרשויות צריך לקחת חלק אחד בחזון. יש לי ניסיון בקליטה ובזה אתמקד, הביחד של כולם יכול ליצור פאזל מושלם. אני ממליץ לכל ראש רשות לפתוח אצלו בית קק"ל למצוינות".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל