11 עצי זית ניטעו לזכר הנרצחים בטבח בפיטסבורג

טקס הקדשת העצים התקיים ב-30 בנובמבר 2018 ביער הקהילתי בראש פינה ביוזמת חברי הקהילות באזור ובשיתוף קק"ל

ביום שישי בצהריים התכנסו כשלושים מתושבי האזור ביער הקהילתי ראש פינה לטקס הזדהות עם הקהילה היהודית בפיטסבורג, בעקבות הטבח שהתרחש שם בבוקר שבת, ה-27 באוקטובר 2018, בבית כנסת עץ החיים, ושבמהלכו נרצחו אחד-עשר מחברי הקהילה.

הרצח זעזע את הקהילה היהודית בארה"ב, בישראל ובכל רחבי העולם. חבר הקהילה הפלורליסטית בראש פינה " פרופ' אנטוני לודר סיר בטקס הנטיעות כי הייתה זו רעייתו יהודית שהציעה לקיים אותו. לדבריו, "לאחר שההצעה התקבלה בהתלהבות בקהילה שלנו ובראש פינה באופן כללי, החלטנו לציין את אובדן החיים דרך הענקת חיים חדשים לקהילת עץ החיים בפיטסבורג, שאותם מסמלים אחד-עשר העצים. הרב גבי שימול הציע שניטע עצי זית, המסמלים את הגליל ואת ישראל, כמו גם את הזיכרון והאמירה של כולנו, לעולם לא עוד!"

משתתפי טקס נטיעות לזכר הנרצחים בפיטסבורג ביער.  צילום: לילך וייס
משתתפי טקס נטיעות לזכר הנרצחים בפיטסבורג ביער. צילום: לילך וייס

בטקס השתתפו נציגי הקהילה הפלורליסטית, בית הכנסת אלי כהן, הגן הדו- לשוני, מועדון בית היקב, בית הנוער, והוועדה הירוקה בביה"ס "וילקומיץ" המקומי – כולם מראש פינה. הנציגים נשאו דברים לזכר קורבנות האירוע, וביניהם שולבו קטעי נגינה של נגנים מקומיים מהמושבה – יסמין שרגיל שניגנה בחליל צד ורון צבי טורטוש שניגן בגיטרה ושר.

פרופ' לורד אמר בטקס כי "בית הכנסת עץ החיים מהווה דוגמא לקשר שראוי להתקיים בין היהודים מכל הזרמים. ב-2010 בית הכנסת הפך להיות קהילה מסורתית, שוויונית ומתקדמת. עד היום לא היה זה מקום מוכר, אבל מאז אותה שבת שבה נרצחו בו אחד-עשר אנשים ושישה נוספים נפצעו, העולם אינו יכול לשכוח אותו".

רב בית הכנסת אלי כהן, גבי שימול אמר כי "אחת המצוות הנפלאות בתורה היא נטיעה, לפי הפסוק 'כי תבואו אל הארץ ונטעתם כל עץ מאכל'. אין דבר נפלא יותר מאשר לטעת עץ בארץ ישראל. זוהי מצווה מיוחדת. העץ מסמל את האדם, את נשמתו ואת חיבורו לארצו וכך נזכור את הנרצחים".

בין המשתתפים בטקס היו גם מי שעלו לישראל מארה"ב, וביניהם נציג מועדון היקב דייב קייז שסיפר כי, "נולדתי וגדלתי בארה"ב, וחלק מבני משפחתי עדיין חיים שם. חייהם של יהודי התפוצות אינם זרים לי. אני מכיר ומוקיר את אחינו שמעבר לים, וכואב את כאבם. כאזרח ותיק לא יכולתי שלא לשים לב לכך שרוב הנרצחים בפיטסבורג היו אזרחים ותיקים. הלב נשבר מהידיעה שהם סיימו את חייהם באופן אכזרי שכזה. נטיעת עצי הזית הישראלים באדמת ראש פינה היא סמל למעגל החיים. מלידה ועד מוות, ואז נטיעה מחדש".

לאחר הנאומים אחד-עשר נציגים מהקהילות השונות קיבלו שתיל של עץ זית שקק"ל תרמה כחלק מהפעילות המשותפת עם התושבים ביער הקהילתי. ליד כל שתיל הוצב שלט הנושא את שמו של אחד מהקורבנות, ועליו QR קוד. כשמבקרים יטיילו ביער הם יוכלו לסרוק את הקוד, ולהגיע לאתר אינטרנט לזכר הנרצחים שמוקם בימים אלה.

המושבה ראש פינה מורכבת מקהילות שונות ומגוונות, והיער הקהילתי הוא אחת הדרכים שבהן בחרו תושבי שכונת האורנים לקרב בין כל הקהילות. לדברי אחת השותפות בהקמת היער הקהילתי ומארגנת הטקס איילה דקל שטיינר, "היער משמש כמקום חיבור וקהילתיות והיה אך טבעי לקיים את הטקס דווקא במקום זה".

מנהלת מחלקת יער וקהילה במרחב צפון בקק"ל שמעונה סבג-דרעי סיפרה על היער הקהילתי בראש פינה: "היער ממוקם בחלקה הדרומי של המושבה והוא חלק משכונת האורנים. כיאה לשם השכונה, היער הינו ברובו יער אורנים.

"היוזמה לפיתוח היער הקהילתי הגיעה מהקהילה עצמה, ובמסגרת פעילותה בנושא פיתוח יערות קהילתיים ברחבי הארץ, קק"ל שמחה לתמוך גם בפעילות הקהילתית ביער ראש פינה. אנו בונים יחד את החזון והמטרות לפעילות ב- 2019, ביניהם תכנון והפקת שילוט למבואה, לכניסה ליער ולשביל פריחת הרקפות".

שכונת אורנים היא השכונה האחרונה והגדולה ביותר שנבנתה בראש פינה וחיות בה כ-150 משפחות של בני המקום ותושבים שהגיעו לראש פינה בעיקר מחצור הגלילית ומצפת, דתיים וחילוניים.

נטיעת עץ לצד שלט הנצחה לאחד הנספים בפיטסבורג.  צילום: לילך וייס
נטיעת עץ לצד שלט הנצחה לאחד הנספים בפיטסבורג. צילום: לילך וייס

איילה דקל שטיינר הוספיה פרטים על היער הקהילתי וציינה כי "היער משמש פלטפורמה לגיבוש של תושבי השכונה, מאז שהתחלנו לקיים בו פעילויות משותפות כמו ארוחות שבת והפעלות לילדים, משחקי חברה. קיימנו גם סדר ט"ו בשבט משותף. עד כה נעשו ביער פרויקטים של הכשרת שבילי גישה, ניכוש עשביה , פינוי אבנים וסידורם בצדי הדרך. גם ילדי השכונה השתתפו בפעילויות השונות כשבנו בתי גמדים, עזרו בהקמת שביל הרקפות והשביל החושי. ובהמשך מתוכננת הפיכתו ליער מאכל".

תושבת השכונה איילה דקל הרחיבה על שיתוף הפעולה עם קק"ל ביער הקהילתי: "לפני שבועיים, מנהלי המרחב בקק"ל היו כאן בסיור ובירכו על הפעילות שקיימנו ביער. קק"ל נותנת לנו מעטפת לדברים שאנחנו עושים ביער. שמחנו לשמוע מנציגיה שהם מתכננים להסדיר את הגדר שמקיפה את היער ולקיים בט"ו בשבט פעילות בניית ספסלים יחד עם הקהילה."

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל