החולה - תמונות האגם והאגמון

תערוכת הצילומים "האגם והאגמון" הוצגה באחוזת דוברובין במסגרת פסטיבל חורף של ציפורים 2013. מיטב הצלמים הותירו בארכיון צילומי קק"ל תיעוד היסטורי מרגש של האגם והביצות. לצלמים קמו יורשים המציגים את יפי הטבע באגמון ובעמק החולה כפי שהם נראים בימינו. בתערוכה מובאות יצירותיהם של אלה וגם אלה.

על התערוכה

לפני יותר מ-60 שנה הטילה ממשלת ישראל על קרן קימת לישראל משימה כבדה: לייבש את האגם והביצות שבעמק החולה ולהוסיף בכך עוד 60,000 דונם קרקע לחקלאות. ייבוש החולה היה המבצע ההנדסי הגדול ביותר שמדינת ישראל התמודדה אתו עד אותם ימים. עובדי קק"ל ביצעו את העבודה בהתלהבות, כשהם נאבקים לא רק בכוחות טבע, אלא גם בירי מצד הסורים.

ישראל הצעירה נמצאה אז בעידן התמימות. יישובים רבים בגליל סבלו ממצוקת קרקע. ייבוש החולה נחשב, לפיכך, להגשמת החזון הציוני. אוטובוסים של מטיילים נהרו צפונה כדי לראות את הציונות בפעולתה. קק"ל אמנם נדרשה לייבש לגמרי את האגם והביצות, אך נענתהלקריאתם של חובבי הטבע והותירה יותר מ-3,000 דונם לשמורת החולה - שמורת הטבע הראשונה בישראל.

חלפו שנים. בינתיים למדנו כולנו לדעת שלמאבק בטבע יש מחיר, ושייבוש האגם והביצות הביא לא רק תועלת, אלא גם בעיות סביבתיות. שוב, קרן קימת לישראל נקראה לדגל ובשנת 1994 התגייסה לשמור על איכות המים בכנרת תוך שיקום אדמות הכבול ויצירת אגמון החולה - אלף דונם של מים ושל סבכי ביצה.

הטבע נענה מיד. הציפורים גילו את האגמון ואת עמק החולה מחדש. בעונות הנדידה מרחפים בשמי העמק כחצי מיליארד עופות. מאות אלפי ציפורים עוצרות כאן למנוחה ולתדלוק. עמק החולה הפך גן עדן לחובבי טבע ולאחד מאתרי הצפרות החשובים בעולם.

לרגל פסטיבל הצפרות הבינלאומי, שנערך בגליל בחורף 2103, יזם ארכיון הצילומים של קק"ל את התערוכה "אגם ואגמון". הארכיון של קק"ל הוא אוצר בלום. שמורים בו כ-500,000 צילומים, חלקם עתיקים ובעלי ערך היסטורי שלא יסולא בפז.

מיטב הצלמים, שמות שהפכו לאגדה בתולדות הצילום העברי, הותירו בארכיון קק"ל תיעוד היסטורי מרגש של האגם והביצות. אנו שמחים שלצלמים אלה קמו יורשים ראויים, המציגים את יפי הטבע באגמון ובעמק החולה כפי שהם נראים בימינו.

בתערוכה צנועה זו אנו מביאים מיצירותיהם של אלה וגם אלה.