מהו ביופילטר?

טכנולוגיית הביופילטר מאפשרת לטהר מי גשם, להחדירם למי התהום ולמנוע מעשרות מיליוני ממ"ק מי גשם לזרום לים.

מדובר בטכנולוגיה ירוקה, המתבססת על תהליכים ביולוגיים ופיזיקליים טבעיים וידידותיים לסביבה. המים שמוחדרים לאקוויפר אינם חשופים לאידוי מואץ ועוברים תהליך סינון וטיפול על שכבות קרקע וחול עם תוספים וצמחים. החיידקים שמתפתחים במקום מסלקים מהמים מזהמים שונים, מתכות כבדות, חנקות ושמנים. הנתונים מלמדים כי 99.99% מהחומרים המזהמים מורחקים מהמים בעקבות הטיפול בביופילטר. התוצאה היא מים באיכות מי שתייה, או קרוב לזה.

בקיץ מאפשר הביופילטר לשאוב מים מבארות שהזדהמו, לטהר אותם ולהשיבם לאותן בארות או למי התהום. כך מבצעים מעין דיאליזה לאקוויפר. המים והצמחייה בביופילטר תורמים להורדת הטמפרטורה בסביבתו בקיץ, וגם בכך יש תועלת רבה.

מים מזוהמים ומטוהרים לאחר טיפול בביופילטר. צילום: יואב דביר
לא צריך להיות מדען מומחה כדי להיווכח בפעולה המיטיבה של הביופילטר. מספיק להביט בצנצנות המים שבתמונה, שנאספו במתקנים ברמלה ובבת ים בעת סערת הגשמים בחורף 2014. המים שנכנסו למערכת עכורים ואילו המים שטופלו בה צלולים ונקיים.

טכנולוגיית הביופילטר פותחה באוסטרליה ונוסתה בהצלחה על ידי חברת המים של מלבורן. צוות החוקרים שעסק בנושא הצליח להגיע לתוצאות מדהימות בסילוק ביולוגי של חנקות ממים, כשהם עונים בכך על אחת הבעיות המרכזיות של אוסטרליה והעולם כולו. ריכוזי החנקות הגבוהים במים הם הגורם המרכזי לשגשוגן של אצות, הצורכות את החמצן שבמים, ולמעשה "ממיתות" לחלוטין אגמים, נהרות ואפילו אזורים שלמים של ימים ברחבי העולם.

הקשר עם קק"ל

לאחר תהליך ארוך של תכנון הפרויקט באוסטרליה, שבו לקח חלק גם חוקר ישראלי, הוחלט לעניין רשויות מקומיות בישראל בהכנסת מערכת הביופילטר לשטחן לצורך הגדלת כמויות המים הזמינות לשימוש. שמונה רשויות מקומיות בישראל הבינו את הערך המשולב העצום של מערכת כזו לעירייה ולתושבי העיר. עיריות חולון, בת-ים, יבנה, רחובות, מודיעין, חדרה, כפר סבא ורעננה הביעו הסכמה להשקיע בפרויקט, והעיר שנבחרה להיות הראשונה שבה תוטמע המערכת היא כפר סבא.