דף שיח הדן בסיפורה של פאני, ילדה בת 13 שתוך סיכון עצמי רב סייעה להצלת קבוצת ילדים שברחה מצרפת לשוויץ במהלך מלחמת העולם השנייה. עד כמה קשה לילדה רגילה בת 13 לקבל מנהיגות ולהחליט להציל אחרים תוך שהיא מסכנת את עצמה?
*תוכני הפעילות מיועדים לצורכי הדרכה והוראה בלבד, ואין לעשות בהם כל שימוש אחר מעבר לשימוש זה
סיפורה של פאני בן עמיפאני בן עמי נולדה בשנת 1930, בת למשפחה יהודית, בעיר באדן באדן שבגרמניה. ב-1933, עם עליית השלטון הנאצי בגרמניה, נמלטו פאני ובני משפחתה כפליטים חסרי כל לפריז, בירת צרפת.שש שנים לאחר מכן נאסר אביה של פאני על ידי שוטרים צרפתיים בחשד לחתרנות פוליטית. פאני ושתי אחיותיה הועברו לבית הילדים Chaumout, בחסות ארגון אוז"ה (OSE) – "ארגון להגנה על בריאותם של יהודים" – שפעל בפריז ונתן שירותי סעד לילדים וסיוע רפואי. בתקופת מלחמת העולם השנייה, הוציא הארגון ילדים ממחנות מעצר, שיכן אותם במעונות שתחת אחריותו ודאג לבריאותם ולהשכלתם. פאני הוסתרה, יחד עם 70 ילדים נוספים, במשך שלוש שנים, בבית ילדים במרכז צרפת.בספטמבר 1943 החלו חברי ארגון OSE והמחתרת היהודית להבריח לשוויץ את הילדים היהודים שהיו תחת חסותם, ושהו במקומות מחבוא שונים בדרום צרפת. פאני ושתי אחיותיה הקטנות חברו לקבוצה בת 28 ילדים מהעיר מג'ב (Megeve), שהוריהם גורשו. את הקבוצה ארגנו ניקול סלון-וייל ובעלה ג'ק סלון, חברי OSE, במטרה להבריח את הילדים מצרפת הכבושה על ידי הנאצים ולהעבירם את הגבול לשוויץ.חברי הקבוצה הצליחו להימלט מביקורת שעשו הגרמנים והגיעו ברכבת לעיר הגבול אנמאס (Annemasse), כשהילדים מסתתרים בין שקי דואר. בתחנה פגשו את גב' סלון, שהעלתה אותם, בליווי מספר מבוגרים, על שתי משאיות שנשכרו מראש כדי להסיעם אל הגבול עם שוויץ. לרוע המזל, שוטרי הג'נדרמריה הצרפתית (גוף צבאי שעסק בפעילות שיטור) עצרו את המשאיות והילדים נכלאו בבית הספר המקומי בעיר טונון, כדי להיחקר ולהימסר לחיילי הגסטאפו. לאורך כל הדרך, גילתה פאני תושייה מופלאה והשכילה לנצל שעת כושר ולהביא להימלטות לא רק של אחיותיה ושלה, אלא גם של 15 ילדים נוספים, שהיו עימה בקבוצה. הם ברחו ליער ופאני הובילה את הקבוצה במשך כשבועיים בצעידה רגלית, שהצריכה ניווט, בתנאי קור, רעב ומחסור, כאשר עליהם להסתתר לעיתים קרובות במעבה היער.
חנה סנש, לוחמת ומשוררת יהודייה, מצנחני היישוב העברי, התנדבה לשרת בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה נגד גרמניה הנאצית. חנה צנחה לשטח הונגריה הכבושה, נתפסה, נחקרה בעינויים והוצאה להורג.