ביקור חקלאים משוויץ בביופילטר כפר סבא

נציגים מאיגוד המיכון החקלאי משוויץ (SVLT) ביקרו בביופילטר - מיזם טיהור מי נגר עירוניים בתמיכת קק"ל

סגן מנהל האיגוד השוויצרי ד"ר רומן אנגלר אמר כי "הביקור בביופילטר מעניין וחשוב לנו מאוד. אמנם שוויץ ידועה כמגדל המים של אירופה, אך דווקא בגלל מקורות המים העצומים שלנו נוצרת עלייה בזיהום המים ויש לנו הרבה מה ללמוד בישראל".

אל ד"ר אנגלר התלוו בכירי האיגוד וילי זולנגר ורעייתו מריאן ואולריך גונתרדט. הם הגיעו להתרשם מהביופילטר של כפר סבא, הממוקם בתוך פארק ירוק ומוקף בנייני מגורים.

הביופילטר בכפר סבא בנוי משקע רדוד באדמה ועליו שכבות צמחייה, חול וחצץ. כשמי נגר עירוני זורמים למקום כל שכבה מסננת באופן טבעי את הרעלנים עד שהמים כשירים למלא את אקוויפר החוף של ישראל.

החקלאים משוויץ מקבלים הסבר בסיור בביופילטר.  צילום:דניס צין
החקלאים משוויץ מקבלים הסבר בסיור בביופילטר. צילום:דניס צין

ראש המרכז לערים רגישות למים בישראל ד"ר ירון זינגר פגש את המשלחת, הוביל את הסיור והציג סקירה מפורטת של המתקן. ניכר שהמשתתפים השוויצרים מכירים את הבעיות שנגרמות מנגר עירוני, והם גילו עניין רב במורכבות פתרון הביופילטר.

זינגר הסביר בפרוטרוט את האופן שבו בתהליך שנמשך שעתיים המים המזוהמים מתועלים לאזור ניקוז מעל לביופילטר, ולאחר מכן מוזנים לשכבות השונות עד שהם מטוהרים ומוזרמים לשכבת האקוויפר כ-90 מטר מתחת. הקבוצה התעכבה ליד המכשיר שנותן דגימה מדויקת של המים המטוהרים.

הביופילטר של כפר סבא הוא הראשון מבין שלושה מתקנים ניסיוניים דומים שהוקמו בישראל. השני שני המתקנים הנוספים, שנמצאים ברמלה ובבת ים, הוקמו בשיתוף קק"ל אוסטרליה ובסיוע קק"ל מקסיקו.

לדברי זינגר, "אנחנו עובדים בצמוד לרשויות מקומיות ומתאימים את הציוד לאתר המסוים. קודם מכינים תכנית במטרה ללכוד ולאסוף מי נגר משכונה, אחר כך יוצרים הוכחה לקונספט ובסוף מספקים פתרון, כלומר דרך להפוך מים שנאספו וטוהרו למועילים למועצה המקומית".

זינגר גילה גם שיש כוונה לקדם תמריצי ממשלה למועצות מקומיות שיטהרו ויסננו מים ממוחזרים לאקוויפר בשיטת הביופילטר, בדומה לספקי אנרגיה סולארית המוכרים את החשמל שלהם דרך חברת החשמל.

תושב מקומי שפגש במשתתפי הסיור ביקש לדעת מדוע לאחר גשם כבד הנחל הקרוב עדיין מסריח מזיהום. זינגר הסביר שזאת בדיוק התופעה שהמרכז לערים רגישות למים מנסה למנוע, וציין כי "עם זאת מדובר במתקן ניסיוני שאינו בנוי לאיסוף את כל הנגר באזור. לשם כך נצטרך ביופילטר גדול יותר". תושבים אחרים שיבחו את הפרויקט, והוסיפו כי הפארק והאמפיתיאטרון היפים שהוקמו מעל למתקן הם סיבה מספקת לתמוך בו.

ראש המשלחת השוויצרית ד"ר רומן אנגלר אמר למארחו שהביקור שלהם בביופילטר הוא חלק ממסע גילוי-עובדות בישראל כהכנה להבאת קבוצות תיירים גדולות למדינה. הוא הסביר שהאגודה למיכון חקלאי בשוויץ היא ארגון גדול מאוד שמייצג את רוב החקלאים השוויצרים. לדבריו, "יש לנו עשרות אלפי חברים ואנחנו דואגים לאינטרסים שלהם, מספקים הכשרה מקצועית, ספרות ופעילות חברתית. האיגוד גם לוקח את חבריו לסיורי לימוד ברחבי העולם, ובעתיד הקרוב אנו מתכננים להביא לישראל 120 איש".

חבר המשלחת וילי זולינגר אמר שהביקור בביופילטר של כפר סבא היה החלק האחרון בסיור בן שבוע בישראל: "בשבעת הימים האלה נסענו לאורך המדינה, ביקרנו בקיבוצים ובמושבים בגולן ובנגב ובאתרים בירושלים, בתל אביב ובאזור ים המלח. כמו כן ביקרנו בשתי חברות סטארט-אפ שמפתחות מוצרים המכונים 'פיקאפ' ו'קרופקס' ועשויים להועיל לחקלאים בשוויץ. הקרופקס מבטיח אפשרות לגדל יותר תוצרת עם פחות מים, ו"פיקאפ' הוא מערכת שמסייעת לשפר את ניהול החווה ויעילותה".

הפארק והאמפיתאטרון סביב הביופילטר בכפר סבא.  צילום: דניס צין
הפארק והאמפיתאטרון סביב הביופילטר בכפר סבא. צילום: דניס צין

לקראת סוף הסיור סיפר זינגר לאורחים על תפקידה של קק"ל בישראל ואמר שהקמת מיזם הביופילטר והפארק היפה המקיף לא היתה מתאפשרת ללא המימון והתמיכה של וידידיה באוסטרליה. הוא גם ציין לטובה את אוניברסיטת מונאש באוסטרליה, שלפני מספר שנים זכה להצטרף למחקר שהתנהל בה בנושא טיהור מי ביופילטר וקיבל תואר דוקטור.

לפני שיצאו ממתקן הביופילטר הודה ד"ר רומן: "ישראל מעולם לא הייתה יעד לנסיעות שלנו. הסיור הזה שכנע אותנו לשנות זאת".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל