דרך יוסף ויץ-אוטווה
הדרך נקראת על שמו של יוסף ויץ, מראשי קק"ל, שעמד בראש מפעל הייעור במשך שנים רבות. היא יורדת בצד נחל רבידה, חולפת על פני חוות סוסים ומסוף הדלק "פי גלילות" ומגיעה לחניון שן הפיל, צומת דרכים חשוב ביער. הוא מכונה כך על שם סלע גדול הנמצא בו והמזכיר שן של פיל.
דרך יד ושם – יפה נוף
הדרך מובילה מהר הרצל ויד ושם אל מרכז ציפורי ומשם לשכונת יפה נוף (רחוב פריח חן).
דרך יד ושם – עין כרם
המסלול מתחיל מול הכניסה ליד ושם מהחניון ע"ש חסיד אומות העולם ראול ולנברג ויורד דרך נחל עין כרם לשכונת עין כרם (מסומן בצבע כחול). המסלול מתאים גם לאוניים. כדאי להשאיר רכב לאיסוף המטיילים בשכונת עין כרם.
ליער הקהילתי חשיבות הולכת וגוברת בעולם כולו כשטח ירוק סביב לשטחים הבנויים וכמשאב סביבתי חיוני לאיכות חיי התושבים בעיר. הוא מאופיין בדרך כלל בסמיכותו המיידית לעיר ומשרת בעיקר את תושבי הקהילות המקומיות הסמוכות לו .
הקרבה הפיסית של היער הקהילתי ליישוב, מאפשרת יצירת שייכות ומחויבות בין הקהילה ליער, באמצעות שיתוף הקהילה בממשק היער באופן רציף: בשלבי התכנון, הפיתוח, התחזוקה, טיפוח פעילויות קהילתיות ביער ובניה של תמיכה ציבורית לשימור היער. ליערות הקהילתיים תועלות רבות החל מטיול ערב מחוץ לתחום שאון העיר, הבאת קצב הטבע וערכי טבע אל תוך העיר, שיפור אפשרי בבריאות נפשית ופיזית והפחתת זיהום אויר. זהו כלי בעל עוצמה המקיים את הקשר בין תושבי העיר לבין ערכי הטבע, ותורם לקשר ולמירקם החברתי בעיר.
חורשת האומות - עצים של שלום, שותפות ואחווה
למרגלות יד ושם, בלב יער ירושלים, הקימה קק"ל חורשה מיוחדת – חורשת האומות, שאליה מגיעים מנהיגים וראשי מדינות מכל רחבי העולם לטעת עץ של שלום, שותפות ואחווה. מנהיגי העולם, המגיעים לביקורים ממלכתיים בישראל, מבקרים ביד ושם - אתר ההנצחה לנספים בשואה, ומרחק קצר משם, הם נוטעים עץ באדמת ירושלים, המסמל חיים והמשכיות.
החורשה הוקמה בשנת 2003, ביוזמה משותפת של קק"ל ומשרד החוץ ומהווה כיום חלק מדרך עץ הזית, שהוקמה בישראל כחלק מפעילות של ארגון אונסק"ו ומועצת אירופה, לקידום השיח הבין-תרבותי והשלום בקרב עמי האזור, תוך עידוד פיתוח בר-קיימא ותיירות חקלאית.
החורשה מהווה חלק מפרוייקט שימור ופיתוח יער ירושלים ונטיעת העצים ע"י מנהיגי העולם, מחזקת את המאבק לשמירה של היער והסביבה. מאז הקמתה נטעו בה 29 מנהיגים וראשי מדינות מכל רחבי העולם, שהוסיפו ליער מגוון של עצים, בהם עצי זית, חרוב, תאנה ואלה. מטיילים רבים, בני נוער, משפחות וקבוצות מבלים בחורשה, כחלק מביקור בחניונים הרבים ביער ירושלים או טיול בשבילים המובילים מהחורשה לכפר הציורי עין כרם, השוכן במורדות החורשה. במרץ 2007 ניטע בחורשה עץ הזית הראשון, במסגרת המפעל העולמי של "חגורה ירוקה" בת מיליארד עצים, עליו הכריז האו"ם, כחלק מהמאבק בהתחממות הגלובלית.
את העץ נטע בהתרגשות, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, שציין בדבריו בטקס: "תודה לקק"ל ולעירית ירושלים על שיתופו של ארגון האומות המאוחדות בחורשת האומות, אותה נוטעים מנהיגי העולם. כשיגדל העץ, בעוד כמה שנים, אני מקווה לחזור הנה ולבחון כיצד שגשג, במקביל לשגשוג שאני מאחל לשיתוף הפעולה בין ישראל, הקק"ל והאו"ם. כבוד הוא לי לטעת עץ זית, שענפיו הם חלק מסמלו של האו"ם, במקום הזה למרגלות יד ושם." בטקס החגיגי, קק"ל העניקה למזכ"ל האו"ם תעודה המציינת כי העץ שניטע בחורשת האומות, יקלוט במהלך חייו, 1.5 טון של גזי חממה ויתרום בכך לאקולוגיה העולמית.