יער קדימה

יער קדימה – שלט כניסה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל

יער קדימה הוא פינת חמד בלב השרון. סוף פברואר וראשית מארס, כשהפריחה בשיאה, היא שעתו היפה של היער.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    לחלקת היער הצפונית: בצומת בני דרור (כביש 4) פונים מזרחה ונוסעים בכביש 553 כ-2.5 ק"מ. מיד אחרי הפנייה ימינה לתל מונד פונים שמאלה (כביש 562). לאחר כ-1.5 ק"מ מגיעים למעגל התנועה המפריד בין כביש הגישה לעין שריד (ימינה) וקדימה (שמאלה). ממשיכים היישר לפנים עוד 1.4 ק"מ, למקום שבו הכביש מתחיל להתעקל ימינה ופונים בזהירות רבה שמאלה, לכביש הגישה ליער.
    לחלקת היער הדרומית: מהכניסה לחלקה הצפונית נוסעים דרומה 1.4 ק"מ למעגל התנועה שבכביש 562 ופונים שמאלה (מזרחה) לכיוון עין שריד. נוסעים כ-300 מ' וחונים בצד יער האקליפטוס, לפני בריכת החורף של לב השרון.

  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    מנשה-שרון
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    שמורת אלוני קדימה, בריכת חורף עין שריד, האנדרטה לזכר אילן רמון וששת האסטרונאוטים שנספו עמו במעבורת החלל קולומביה
  • אתרים נוספים בסביבה-

    יער אילנות
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה

על היער

יער קדימה הוא הריאה הירוקה של היישוב קדימה-צורן. היער משתרע  על כ-250 דונם. נטיעת יער קדימה החלה כבר בשנת 1942 על ידי מחלקת הייעור של המנדט הבריטי. לאחר קום המדינה המשיכה קק"ל במלאכה ועתה היער כולל שני גושים עיקריים נפרדים, אך סמוכים – צפוני ודרומי.

לצפייה במפת היער

אתרים מרכזיים

החלק הצפוני הוא יער עצי מחט ובו צומחים אורן ירושלים, אורן הצנובר, אורן קנרי וברוש מצוי. הדרך הקצרה ליער סלולה וכבושה לסירוגין, אך היא עבירה לרכב פרטי ללא שום בעיה. כ-250 מטר מהכניסה ניצבת משמאל לדרך אנדרטה קטנה, לכבודם של טייס החלל הישראלי אילן רמון וששת האסטרונאוטים שנספו עמו במעבורת החלל קולומביה ב-1 בפברואר 2003.

בעונת הפריחה (פברואר – אמצע מארס) כדאי לעצור כאן מימין לדרך המובילה ליער, במקום שצומחת בו חלקה קטנה של אלוני תבור צנומים למראה. בין העצים בולטות מאוד הקרקפות הסגולות של שום תל אביב. זהו צמח אנדמי למישור החוף של ארץ ישראל. מינים נוספים שצומחים בסביבה, בין היתר, הם תורמוס ארץ ישראלי (אנדמי), תורמוס צר עלים, הניכר בעלעליו הנימיים והפרח הזעיר מרסיה יפהפייה, הפורחת בוורוד.

בלב היער יש חניון גדול ובו מתקני שעשועים לילדים, שולחנות נגישים ומים לשתייה. כדאי לשוטט בין דרכי היער ולגלות את הפרחים שצומחים בין העצים, ובהם גם אירוס הארגמן. מאוחר יותר בעונה עולים הגבעולים היפים של בן חצב יקינתוני, הפורח בכחול ותורמוס צהוב.

אלוני תבור ביער קדימה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

החלק הדרומי הוא יער אקליפטוס בעיקרו והוא מצטיין בפריחה מרהיבה של צבעוני השרון (פברואר עד תחילת מארס). שיטוט קל בדרכי היער יביא אתכם אל פרטים רבים של צבעוני השרון. זהו ריכוז נדיר של הצמח היפהפה הזה. מרחבת החניה אפשר לצאת לשביל מעגלי קל ונוח המקיף את בריכת חורף עין שריד. השביל מסומן והוא באחריות מועצה אזורית לב השרון.

צבעוני השרון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

אתרים בסביבה

שמורת אלוני קדימה

שמורה זעירה המשמרת שריד ליער אלון התבור שאפיין בעבר את קרקעות החול-חמרה של השרון. כיום צומחים בשמורה עצים מועטים ובינים מינים רבים של צמחים. מראשית פברואר עד תחילת מארס פורח בשמורה אירוס הארגמן.

יער אילנות

מרכז מבקרים וגן בוטני יערני, המשתרע על כ-130 דונם. קק"ל מנהלת את האתר, שבו נטעו בעבר אנשי משרד החקלאות מאות עצי יער שנאספו מרחבי העולם. הגן מציג כיום כ-300 מיני עצים. מסלול הטיול, נגיש באופן מלא, עובר בין חלקות העצים. בצד מרכז המבקרים יש חניון פיקניק. בחלק המזרחי של היער, מחוץ למתחם, נמצא שביל האירוסים, שבו פורח בפברואר אירוס הארגמן בצד מיני פרחים רבים אחרים המאפיינים קרקעות חמרה. בחלק המערבי של היער, ממערב לכביש 4, נמצא חניון פיקניק. 

מידע שימושי

שביל מסומן

דרך עפר מסומנת בסימון שבילים כחול, באורך כ-3 ק"מ, מחברת בין החלק הצפוני של יער קדימה ליער אילנות.

צבעוני השרון

צבעוני השרון הוא תת-מין של צבעוני ההרים. הוא נבדל ממנו בפרחיו, שהם מעט קטנים יותר. עלי צבעוני השרון זקופים בדרך כלל וחסרי הגלונים המאפיינים את צבעוני ההרים. מלבד זאת, בעלי העטיף של צבעוני השרון חסר הכתם השחור של צבעוני ההרים. אבל אין לטעות – הפרח יפהפה והריכוז הגדול שצומח ביער קדימה מרשים מאין כמוהו.
מנוחה ביער קדימה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.