בכנס מנהיגים של מעריב במלון דניאל בהרצליה, שנערך ב-25.12.2019, השמיע יו"ר קק"ל מול מאות נוכחים ביקורת נוקבת על היעדר תכנון אסטרטגי של הממשלה ועל העמקת הפערים בין המרכז לפריפריה.
יו"ר קק"ל דניאל עטר בנאומו בכנס המנהיגים של מעריב. צילום: חיים ורסנו, ארכיון הצילומים של קק"ל
יו"ר קק"ל דניאל עטר: "נפגשנו לפני שלושה חודשים, גם אז היינו ערב בחירות וגם אז שאלנו איך בערב בחירות סדר היום עוסק לא באתגרים ולא באיומים מבית ומחוץ ובנושאי הליבה שחשובים לנו כחברה. מיקדנו את הדברים בבריחת הצעירים מהגליל ומהנגב, ומאז לא השתנה דבר. אם נמשיך כך ברור לכולנו שהמחקרים שמצביעים על פערים הולכים וגדלים בין הפריפריה למרכז יילכו ויעמיקו בכל תחום.
"בהקשר לחוסנה של המדינה, השסע הגדול ביותר בחברה הוא העובדה שרובם המכריע של תושבי הפריפריה בגליל ובנגב, לא חשים שותפים לצמיחה ולהצלחת הכלכלה הישראלית. מדינת ישראל נמצאת בתקופה טובה יחסית והיא מהמתקדמות בעולם בתחום הטכנולוגי. כשצוללים פנימה מגלים ש-93% מעולם ההייטק נמצא במדינת תל אביב, ורק 7% בגליל ובנגב. את יחידת העילית של המודיעין הישראלי מאיישים רק 2.5% מתושבי הגליל והנגב. ממשלות מתחלפות, אבל כלום לא קורה בנושא.
"קק"ל עברה תהליך של שינוי במאפיינים וביעדים שלה, ולקחה על עצמה את האתגר הגדול ביותר במדינה – לסייע, ואולי אפילו לאלץ את הממשלה להביא מיליון תושבים חדשים לנגב ועוד חצי מיליון תושבים חדשים לגליל, באמצעות הייטק, סייבר והעולם הטכנולוגי. קק"ל, כגוף שמדרבן, שרותם את המדינה והעולם היהודי.
חוסר התכנון האסטרטגי של הממשלה פוגע ביכולת להשיג את היעדים החשובים ביותר. למשל, פרויקט מחיר למשתכן, שבו קק"ל שותפה בכירה ומימנה עד כה כשני מיליארד שקל מעלות הפרויקט. קק"ל מתנגדת לפרויקט במתכונתו הנוכחית וייתכן שנגיע עד בית המשפט מול הממשלה בנושא הזה, כי אנחנו מתנגדים לכך שימשיכו לחזק ולעודד את הבריחה של צעירים מהגליל והנגב למרכז הארץ, כאשר הרוב המכריע של ההשקעה במחיר למשתכן הוא במרכז הארץ.
"עיוות נוסף הוא שצעיר בקרית שמונה יגיע, במקרה הטוב, להטבה של 120 אלף שקל, לעומת צעיר מהמרכז, שיקבל עד 800 אלף שקל תמיכה מהמדינה. סדר עדיפויות מעוות זה מביא את מדינת ישראל לתהליך שבו היא מעודדת המשך ציפוף האוכלוסייה במרכז, על חשבון דילול האוכלוסייה בגליל ובנגב.
"איזו עיר יכולה להתקיים כראוי כשהיא מונה פחות מ-10,000 תושבים? ההבדל בין עפולה, למשל, לערי הפריפריה האחרות, הוא כזה שעפולה הגיעה ל-50,000 תושבים, בניגוד לערים אחרות, ומסוגלת לנהל כמעט באופן עצמאי את מעגלי החיים של התושבים שלה.
"מעל 50% מראשי הערים שנבחרו רק לפני שנה חדשים בתפקידם, וכבר שנה מנהלים את העיר בלי ממשלה. כשמדברים איתם על חזון לטווח ארוך הם עונים 'אין לנו כסף להסעות תלמידים, למשכורות ולעובדים סוציאליים'. הגענו למצב שראשי ערים נאלצים לפעול כדי להחליש את הדירוג הסוציו-אקונומי של עירם כדי שיוכלו לקבל תמיכה מהמדינה, כי אין להם דרך אחרת לתפקד.
"סדר היום שלנו מעוות וטווח התכנון האסטרטגי במדינה הוא בגבול הבלטה שאנו עומדים עליה. הגיע הזמן להציב אתגרים ברורים ולא רק דרך החור שבגרוש. במסגרת חזון 'ישראל 2040' של קק"ל, אנחנו מקדמים מעבר של אנשים והגעה של עולים חדשים לגליל ולנגב. הגיע הזמן שהממשלה תהיה שותפה מובילה ודומיננטית לתהליך שבו אנחנו נהיה הגלגל הרזרבי של הממשלה, ולא להיפך".