השפעת ממשק ייעור באתרי חניית ביניים בצפון הנגב על ציפורי שיר הנודדות בסתיו

עדי דומר - המחלקה למדעי החיים, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב
אייל שוחט - מרכז דוכיפת לצפרות ואקולוגיה – ירוחם


מדי שנה חולפות בישראל כ-400 מיליון ציפורים בדרכן מאזורי הקינון במזרח אירופה ובמערב אסיה לאזורי החריפה באפריקה. במהלך הנדידה ציפורים רבות עוצרות באתרי חניה לצורך תדלוק ומנוחה. ישראל היא אזור חניה חשוב על ציר נדידה עולמי בשל מיקומה הגאוגרפי כצוואר בקבוק בין הים התיכון לים סוף, וכנקודה אחרונה לפני מדבר סהרה – אחד המכשולים המאתגרים בעולם עבור עופות נודדים.

חומר הדלק לנדידה הוא שומן שנאגר מתחת לעור החזה והבטן. חניית ביניים באתרים עשירים במקורות מזון עתירי שומן עשויה לקצר את זמן השהות בהם ולאפשר הגעה מהירה ובטוחה לאתרי החריפה והדגירה.

בעין רימון, בדרום יער להב, נמצאת חלקת אלות אטלנטיות שניטעה בתחילת שנות ה-80. העצים מניבים מדי סתיו פירות שומניים רבים. במהלך 20 השנים האחרונות הפכה החלקה לאתר חניה מהחשובים בישראל לציפורי שיר נודדות.

באמצע שנות ה-90 החל באתר זה מחקר ארוך טווח על מגוון המינים ועל ההתנהגות והאקופיזיולוגיה של ציפורי שיר נודדות בסתיו, ובמסגרתו נבחנה בשנים האחרונות ההשפעה של הרכב הדיאטה ונוכחות מים זמינים על קצבי ההשמנה של ציפורי שיר ממשפחת הסיבכיים והקיכליים הן מבחינת עלייה במסת הגוף הן מבחינת אגירת שומן. מצאנו כי תוספת מים זמינים לחלקה משפרת את קצב אגירת השומן ואת קצב העלייה במשקל. בתוספת מי סוכר קצב העלייה במסת הגוף אף השתפר, אולם לא ניכרה השפעה על קצב אגירת השומן.

דגמים דומים נמצאו בניסוי מבוקר באותם התנאים אצל סיבכי שחור-כיפה. התוצאות שופכות אור על תפקידם של שני מקורות המזון (שומן וסוכר) בתהליכי השמנה. לפיכך, לממצאי מחקר זה חשיבות תאורטית כמו גם יישומית, לצורך ממשק עתידי של החלקה, הסובלת בשנים האחרונות מבצורת ומפיתוח. בהתאם לממצאים ביצעה הקרן הקיימת לישראל בחורף האחרון פעולות ממשק ונטיעות, שמטרתן לשקם את האתר ולספק את מרכיבי המזון הדרושים עבור עופות נודדים באביב ובסתיו.

מילות מפתח:
ממשק ייעור, נדידה, עין רימון, ציפורי שיר

 להורדת המאמר »