היום השני: ציונות וטבע בצפון הארץ

היום השני של משלחת המחנכים הוקדש לביקור בעיר המקובלים צפת, לסיור להכרת גבול הצפון של מדינת ישראל ולצפייה בציפורים באגמון קק"ל החולה.

יומו השני של סמינר המחנכים מאוסטרליה ומניו זילנד יצא לדרך בעיר המקובלים צפת – אחת מארבעת ערי הקודש העתיקות, הנחשבת כיום לבירת הגליל העליון. תגובותיהם של המשתתפים לביקור בעיר העידו על כך שהוא עורר בהם התרגשות רבה.

מצפת המשיכה המשלחת במעבר חד להכרת גבולה הצפוני של מדינת ישראל במסע ג'יפים ברמת הגולן בעקבות הלוחמים הישראלים. ממרומי הגולן צפו המחנכים האורחים לעבר הנוף ושמעו על המקום ותולדותיו, כולל הסברים על הקרבות שהתנהלו בו במלחמת השחרור, במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום כיפור.
 
בעודם מתצפתים לעבר הישובים השוכנים בעמק שנפרש לרגליהם ולעבר הגבולות עם סוריה ולבנון, הבינו האורחים עד כמה היה קשה לתושבים לנהל חיים נורמליים בצל הפגזות בלתי פוסקות, עד שצה"ל כבש את האזור במלחמת ששת הימים.

המורה בבית הספר מאונט סקופוס במלבורן פיבי מלודי ייצגה בדבריה את תחושותיהם של חבריה: "מאז הילדות אני שומעת את סיפורי התנ"ך, ואני עדיין לא מאמינה שכעת אני באמת בישראל. מעניין מאוד ללמוד כאן על ההיסטוריה והתרבות הישראלית. החיבור עם קבוצת מורים מאוסטרליה הוא מהנה וגם מעשיר מבחינה מקצועית".

התחנה הבאה בסיור היתה פארק אגמון קק"ל החולה, שלא במקרה זכה לכינוי "גן עדן לציפורים ולאנשים". זהו אחד מאתרי הצפרות המובילים בעולם, המאכלס כ-300 מיני ציפורים, ובראשם העגורים שהפכו לסמלו של המקום. חברי הקבוצה סיירו באתר ברכבי גולף והתרשמו מהעולם המופלא של הטבע. הם אף זכו לחוויה מיוחדת כשהתנסו בטיבוע ציפורים ובשחרורן בחזרה לטבע.
בנוסף להיותו אתר טבע מרשים, אגמון קק"ל החולה מציג את סיפורה של הציונות, ההתיישבות והאקולוגיה במדינת ישראל. בעבר היו כאן ביצות מוכות מלריה. לאחר הקמת המדינה נקראה קק"ל לייבש את ביצות החולה, במטרה להקים ישובים ולפתח חקלאות. בראשית שנות ה-90 של המאה העשרים, לאחר שהתברר שייבוש הביצות פגע בקרקע ובאיכות מי הכנרת, התגייסה קק"ל לשחזר חלק מהאגם.

כיום האגמון מהווה אטרקציה המשלבת בין טבע, חקלאות ותיירות. קק"ל ממשיכה לפתח את האתר בעזרת ידידיה בעולם, ולאחרונה הקימה בו מרכז מבקרים מתקדם.
 
היום השני של הסמינר הסתיים במופע פולקלור בצפת, אשר העניק לאורחים הזדמנות ליהנות ממוזיקה, מריקוד ומאווירה משמחת. בסיומו של היום הביעו המשתתפים הערכה רבה לכך שהסמינר מעניק להם הזדמנות להיחשף לצד שונה של המדינה, ולהבין מדוע ישראל מובילה בתחומים רבים. הם אף הוסיפו שיעבירו את התכנים ומהתובנות שקיבלו בסיור לתלמידיהם עם חזרתם לארצותיהם.
משתתפי הסמינר בתמונה קבוצתית על רקע נופעי הצפון . צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל