על רקע מאורעות הדמים בארץ ניטשטשו לא פעם תחומי פעולתם של המוסדות, והם נאלצו לחרוג מסמכויותיהם. כך נתבעה קרן קימת לתת את חלקה, ואף יותר, לא רק באמצעות רכישה מוגברת של אדמות לשם יצירת "אזורי מגן בגבולות", אלא באמצעות הקצבות להקמת נקודות יישוב. היא הקצתה סכומים ניכרים לצורך עלייתן של נקודות יישוב חדשות, לסלילת דרכים, ליישור טרשים וחולות ולהקמת מבני ביטחון.
במאי 1939, כאשר פרסמו הבריטים את הספר הלבן שהגביל את העלייה היהודית לארץ, נוסדו 12 יישובים חדשים – שבעה מהם (מחניים, נווה ים, כפר גליקסון, תל צור, שדמות דבורה, הזורעים ושורשים) ביום אחד, 23 במאי, היום שבו החלו חברי בית הנבחרים הבריטי לדון על ההגבלות שיוטלו על היישוב בארץ.
בעוד אלה דיברו, כאן בארץ עשו, ובמהירות הבזק, כדי לקבוע עובדות, ונדמה היה שדווקא השנים הקשות האלה, שגבו מן היישוב מחיר דמים, היו שנותיה היפות של האדמה המתחדשת. בהלוויותיהם של חללי המאורעות היו שציינו לא פעם, כי האדמה התחדשה בזכות דמם של הנופלים.
בתחילת מאי 1939 הוקמו בקצה הצפוני של עמק החולה שני יישובים חדשים – מצודות אוסישקין קראו להם, ושמם ניתן להם כמתנה ליום הולדתו של האיש שסימל בשנים האלה את גאולת האדמה ואת ההתיישבות עליה. ביום עלייתה של המצודה הראשונה ("מצודת אוסישקין א'", כפי שכינו אותה אז), שכעבור זמן קצר נקראה קיבוץ דפנה (במסגרת הקיבוץ המאוחד), כתב יוסף וייץ ביומנו: "הזרקור של תל עמל פָּתח לפני המפעל העברי את עמק בית שאן. עם תקיעת היתד בעין השופט ניתנה דריסת רגל בהרי אפרים. מחנה האוהלים של חניתה בישר את תחייתו של מערב הגליל העליון. עתה נתגלה לפני המתיישב העברי העמק הפורה ברוב המעיינות, המשתרע למן רגלי החרמון ועד הביצות אשר בדרום החולה".
המשורר שאול טשרניחובסקי השתתף בעלייה של אחת ממצודות אוסישקין על הקרקע, ואת רשמיו – אמנם כאורח וצופה, אך גם כמי שהיטה שכם לסייע (ולפי עדי ראייה, הצטיין בכך) – העלה בשורות אחדות של שיר:"פתאום צצה נקודה באמצע השדה מאי-שם / איש לא אמר, כי שם היא, לבנו בה הרגיש ופעם / עד שהגענו אליה, וכבר בה עסוקים וטרודים / אלה בחפירה של בורות לקיבול עמודי התיל / כורים בחדווה ומסירות, בכובד נשימה וזעה / אלה מקימים הצריף, זה מכניס קרש – וזה קובעו / זה במקבת וזה בגרזן, ואלה מחשבים הגגות... כבר מבצבץ המסד". המצודה השנייה היתה לקיבוץ דן של הקיבוץ הארצי, השומר הצעיר.