אהבה ביער

המלצות לטיולים ביערות לרגל טו' באב
צילום: Shutterstock
על רקע המלחמה שסובבת אותנו, קרן קימת לישראל מזמינה את הציבור לחוות כמה רגעים של אסקפיזם, ומציעה את מיטב אתריה הרומנטיים בכל רחבי הארץ לדייטים לכבוד טו' באב.

אלי ידיד, מנהל קליטת קהל בקק"ל :"השנה חג האהבה מקבל משמעות מעט שונה. אנו נמצאים בתקופה מורכבת בה כולנו מתמודדים עם שגרה לא קלה. דווקא עכשיו, קרן קימת לישראל מזמינה את המטיילים למצוא פינה של שקט ואהבה בתוך המציאות הקשה. מתפלל שנחזור לימים טובים יותר, ונזכה להתרגש יחד מרגעים מלאים בטוב"

שביל נחל ציפורי – מבואת שמשית

חלקו הראשון של המסלול עובר ביער ציפורי. קק"ל פרצה ביער שביל באורך של כ-1.5 ק"מ. השביל החד-כיווני סלול כולו אספלט ולכן הנתיב ברור מאוד לצועד בו. חלק זה של המסלול מוצל ברובו.

השביל מתחיל בעלייה קטנה בין עצי אלון תבור, בדרך נעבור על פני מערה וממנה כעבור מרחק קצר השביל מגיע לשרידי גת גדולה החצובה בסלע, יש אפשרות לחזור חזרה בדרך הלבנה, או באותה דרך. (סה"כ 3 ק"מ לערך)

לאוהבי הליכה ארוכה יותר, אנו נמשיך במסלול הסלול לאורכו של נחל ציפורי, נעבור גשרים ונהלך לצד הנחל הקסום.( סה"כ 4 ק"מ לערך)

קצת על נחל ציפורי: אורכו המלא של נחל ציפורי הוא 32 ק"מ ויש לאורכו נקודות עצירה ומקומות טיול רבים'עצירה ומקומות טיול רבים. נחל ציפורי מתחיל את דרכו בהרי נצרת , מגיע לעין יבקע ונשפך לבסוף לנחל הקישון.

לחצו כאן למסלול הטיול "שביל שמשית המקוצר" באתר הטיולים של קק''ל

שביל נחל ציפורי. צילום: פנינה צייזלר, קק"לשביל נחל ציפורי. צילום: פנינה צייזלר, קק"ל

שביל הבעל בסטף

באתר הסטף, השוכן בלב הרי ירושלים, משמרת קרן קימת לישראל את נופי החקלאות המסורתית שהתקיימה בארץ ישראל משחר ההיסטוריה. תוכלו לשוטט כאן בין ערוגות שלחין ובוסתנים מושקים בשיטות השקיה מסורתיות ותוכלו גם לטייל בין בוסתנים בחקלאות בעל, שביניהם עובר שביל הבעל. בחודש פברואר, בדרך כלל בסביבות ט"ו בשבט, מתקשטות הטרסות בפריחה נפלאה של שקדיות. כחלק מהמסלול ניתן לטבול במעיין הסטף.

נקודת מוצא: חניה עליונה.

נקודת סיום: חניה תחתונה.

אורך המסלול: כ-3.0 ק"מ. צבע סימון: כחול.

אופי המסלול: חד-כיווני. הערות: יש לדאוג לרכב מאסף. אפשר ליצור מסלול מעגלי, קצר יותר, שמתחיל ומסתיים בחניה התיכונה (הסבר בסוף המסלול) .

אבני דרך: בור מים ומערת מגורים, כרם, שביל ושומרה, בית הגתות וחורשת האלונים.

לחצו כאן למסלול "טיול לשביל הבעל בסטף" באתר הטיולים של קק''ל

אתר הסטף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לאתר הסטף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שביל הקדושים

שביל הקדושים הוא שביל חד כיווני היורד ביער נטוע מעורב בעצי חורש טבעי. המסלול מתחיל באנדרטת מגילת האש, עובר בחניון יהדות תימן ומסתיים בלב נחל כסלון, ברחבת החניה של מערת בני ברית. בסוף המסלול ישנה ירידה תלולה ומאתגרת.

אורך המסלול: כ-3 ק"מ.

משך הטיול: כ-3 שעות.

אופי המסלול: מסלול חד כיווני, מתנהל במורד ומתגבר על הפרש גבהים של כ-300 מטר, מוצל ברובו.

אזהרה: מיד לאחר גשם מומלץ שלא לרדת בקטע השביל התלול שבין חניון יער יהדות תימן למערת בני ברית בשל סכנת החלקה.

אבני דרך: אנדרטת מגילת האש, ח'ירבת אל מידראג', יער יהדות תימן ויד אנה פרנק.

איך מגיעים?
לאנדרטת מגילת האש (נקודת ההתחלה): ממחלף אשתאול נוסעים לכיוון קיבוץ צובה (כביש 395). אחרי כ-6.5 ק"מ, במעגל התנועה שלפני מושב רמת רזיאל, פונים ימינה בדרך סלולה ומגיעים לאנדרטה לאחר 2.5 ק"מ.
מערת בני ברית (נקודת הסיום): ממחלף אשתאול נוסעים לכיוון קיבוץ צובה ואחרי כ-100 מטר פונים שמאלה (צפונה) בדרך סלולה כמעט כולה (סימון אדום) המגיעה לגדת נחל כסלון. כאן פונים ימינה ומגיעים לאחר כשני ק"מ למערת בני ברית.

לחצו כאן למסלול הטיול "שביל הקדושים" באתר הטיולים של קק"ל

תצפית לעבר נחל כסלון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לתצפית לעבר נחל כסלון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שביל הקיסר

שביל הקיסר יורד מראש הר יערן אל חניון בית הבד. השביל יורד על משטח סלע פורחים בחורף ובאביב, בנוף של יער נטע אדם מעורבת בחורש טבעי. השביל מגיע למדרגות שנחצבו בתקופה הרומית ועובר ליד ריכוז של אבני מיל, שגם הן מאותם ימים.

אורך מסלול ההליכה: כ-2 ק"מ.

משך הטיול: כשעתיים.

אופי המסלול: מסלול חד כיווני במהלכו יורדים כ-220 מטר. המורד למדרגות הרומיות תלול ונעשה בוצי וחלקלק לאחר הגשם. מומלץ להיעזר במקלות הליכה. המסלול מתאים למיטיבי לכת.

אפשרות למסלול מעגלי: לצאת מחניון בית הבד, לעלות בשביל האדום למדרגות הרומיות, לטפס בחזרה לשביל הראשי ולשוב במורד. אפשרי גם בכיוון ההפוך. מסלול זה כולל התגברות על מעלה תלול יחסית ומתאים למיטיבי לכת.

אבני דרך במסלול: הר יערן, המדרגות הרומיות, אתר אבני המיל, חניון בית הבד.

איך מגיעים?
הוראות הגעה לנקודת המוצא: נקודת המוצא לשביל היא הכניסה להר יערן, מול חורבת חנות, כביש 375 ליד סימן ק"מ 11. נוסעים בדרך סלולה וצרה כ-800 מטר ומגיעים לשלט הכניסה לשביל (ווייז: ירוק – דרך הר יערן).

הוראות הגעה לנקודת הסיום: רחבת החניה של חניון בית הבד נמצאת לצד כביש 375, ליד סימן ק"מ 8 (ווייז: חניון בית הבד). בשל קו הפרדה רציף, הפנייה לחניון מותרת לבאים ממערב בלבד, כלומר, מכיוון עמק האלה.

לחצו כאן למסלול הטיול שביל הקיסר באתר הטיולים של קק"ל

שביל הקיסר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לשביל הקיסר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שביל נופי נחל קטלב

אורך מסלול ההליכה: כ-1.7 ק"מ.

משך הטיול: כשעה.

אופי המסלול: מסלול מעגלי קצר וקל, המתנהל פחות או יותר באותו קו גובה. לקראת סיום יש מעלה קצר המתגבר על הפרש גובה של כ-40 מטר

אבני דרך: מוקד יער בר גיורא והר גיורא.

ניתן לשלב ארוחת בוקר/צהריים רומנטית ב"בר בהר" או להזמין מהם ולשבת באחד מחניוני הסביבה

איך מגיעים?
נקודת המוצא והסיום של מסלול הטיול היא מוקד יער בר גיורא, בין המושבים נס הרים ובר גיורא (כביש 3866). במקום פועל כל ימות השבוע בית הקפה "בר בהר".

לחצו כאן למסלול הטיול שביל נופי נחל קטלב באתר הטיולים של קק"ל

שלט הכוונה במסלול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לשלט הכוונה במסלול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

יער אילנות

בלב השרון נמצא יער מיוחד במינו. 750 מיני עצים צומחים זה בצד זה ומייצגים מבחר עצום של מקומות ברחבי העולם. סיור ביער הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות לעריכת היכרות עם עצים מופלאים, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. ישנו מרכז מבקרים המוקדש כולו לעצים, משלב את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום, ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת.

איך מגיעים?
יער אילנות שוכן בצדו המזרחי של כביש תל-אביב חיפה "הישן" (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). אפשר להיכנס לגן לנוסעים בכביש הן מדרום והן מצפון.

שעות פתיחה: הגן הבוטני פתוח לטיול עצמאי בשעות 19:00-08:00 במהלך שעון קיץ ו-17:00-08:00 במהלך שעון חורף. השירותים פתוחים בשעות 16:00-09:00.

לחצו כאן למסלול טיול ביער אילנות באתר הטיולים של קק"ל

יער אילנות. צילום: עמוס לוזון צלמיםיער אילנות. צילום: עמוס לוזון צלמים

יער באר-טוביה, חורשת עזריקם – גבעת היונים

תצפית יפהפייה לקראת ערב מגבעת היונים לעבר קריית מלאכי וכל היישובים, קיבוצים, מושבים סביב לה והלאה.

חורשת עזריקם שביער באר טוביה שוכנת בין באר טוביה ועזריקם. למרות קרבתה למרכז הארץ, מבחינת הציבור הרחב זוהי חורשה נידחת למדי, ורק מטיילים מעטים נכנסים בין שעריה. בני המושבים, לעומת זאת, מכירים את המקום בזכות מחנה הנוער של תנועות המושבים, שקבע את מקומו ביער.

אבני דרך: הבאר הביזנטית, גבעת האהבה, תצפית היונים והתותחים.

איך מגיעים?
נוסעים בכביש 3 לקריית מלאכי ופונים מערבה בכביש 3703 (רח' יגאל הורוביץ) אל מושב עזריקם. חולפים על פני הכניסה למושב אורות ובאר טוביה ומגיעים לאחר כ-4.5 ק"מ נסיעה לצומת. ממשיכים עוד היישר לפנים כ-400 מטר, אל מושב עזריקם, ומגלים את הכניסה לחורשה, מצד ימין.

לחצו כאן למסלול טיול לחורשת עזריקם באתר הטיולים של קק"ל

בוסתן למרגלות גבעת היונים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לבוסתן למרגלות גבעת היונים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שביל הגתות

יער המלאכים-שחריה, המשתרע על פני 7,000 דונם, נמצא כארבעה ק”מ ממזרח לקרית גת. היער נקרא על שמה של מעברת שחריה, שנוסדה בשנת 1956 מעט ממערב למקום שהיער ניטע בו. חלק מיערות השפלה ובהם יער המלאכים ניטעו ביוזמת קרן קימת לישראל על ידי תושבי המעברה. עם פירוק מעברת שחריה נוסדה במקום חווה של תנועת הקיבוץ המאוחד, שפורקה מאוחר יותר גם היא.

אופי המסלול: מסלול טיול רגלי קצר, מדובר על שביל הליכה קליל שמתאים לשעות לקראת ערב

אבני דרך: ערוגות הבושם, חורבת כרוע, טריז חורבת מסארה, כבשן הסיד.

איך מגיעים?
הכניסה ליער מכביש קרית גת-בית גוברין (כביש 35), כארבעה קילומטרים ממזרח לקרית גת. דרך סלולה יוצאת מהכביש צפונה (בוייז: יער המלאכים שחריה).

לחצו כאן למסלול טיול ברכב ביער המלאכים שחריה באתר הטיולים של קק"ל

יער המלאכים שחריה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ליער המלאכים שחריה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
 

מצפור קריות ביער יתיר

מצפור קריות נמצא בראש שלוחת הר עמשא, האזור הגבוה של חבל יתיר. מרפסת התצפית, בנויה מצללת מתכת, ניצבת בראש מדרון הנוחת בתלילות אל עבר מדבר יהודה, עובדה המבטיחה תצפית מרהיבה על הסביבה. הנוף אכן מרהיב: מדבר יהודה ובקעת ערד נחות למטה ומעבר לבקע הסורי-אפריקני מתרוממים הרי מואב. המצפור מנציח את זכרו של יצחק ערמוני, שכיהן בעבר כראש המועצה האזורית הר חברון.

איך מגיעים?
מצומת תל ערד (כביש 31) פונים צפונה בכביש 80. הכביש מגיע לאחר כ-13 ק"מ לצומת עם כביש הגישה ליישוב הר עמשא. ממשיכים עוד כ-450 מ' ופונים ימינה לכיוון סוסיא. נוסעים כ-300 מ' ומגיעים למצפור.

לחצו כאן למסלול טיול ברכב ביער יתיר באתר הטיולים של קק"ל

צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"לצילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל