עבור תושבי תל-אביב המעוניינים ליהנות מטיול בחיק הטבע בקרבת הבית פארק "ראש ציפור" הוא המקום המושלם. האתר ממוקם בתוך פארק הירקון בתל אביב והוא גן עדן לחובבי טבע. "לתושבי מרכז הארץ מגיע אזור ירוק נגיש לכולם. מרכז הצפרות יהווה פנינה נוספת בפארק הירקון", אמר בטקס יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר. יו"ר קק"ל הזכיר בדבריו את האחריות שלקחו על עצמם ידידי קק"ל באוסטרליה בעקבות הטרגדיה של אסון המכבייה, לפעול לשיקום הירקון: "דווקא בזמנים הקשים הללו הקהילה הפגינה אצילות נפש יוצאת דופן", אמר שטנצלר.
יו"ר קק"ל בחברת התורמים מאוסטרליה בטשק הנחת אבן הפינה. צילום: יואב דביר
קק"ל החלה לנטוע את יער "ראש ציפור" בשנות ה-50 של המאה ה-20 וממשיכה בכך עד היום. בראשית הדרך ניטעו בעיקר עצי איקליפטוס, גם הם ממוצא אוסטרלי. בשנים האחרונות נוספו עצי ארץ ישראל כגון אלון התבור, אלה אטלנטית, אלת המסטיק וכליל החורש.
ביער צמחייה עשירה ומגוון ציפורי שיר ועופות מים. לא הציפורים הרבות שחיות ביער ראש ציפור נתנו לו את שמו. היה זה דווקא המראה במבט אווירי אל היער, שמזכיר ראש ועין של ציפור, שהקנה לו את השם הייחודי.
ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, שהיה טייס ומפקד חיל האוויר, מן הסתם מכיר היטב את נופי הפארק הנשקפים ממעל. בתפקידו הנוכחי הוא מודע לחשיבות המיוחדת של הפארק לתושבי עירו. "הפארק הזה הוא נס, נווה מדבר ירוק, מוקף בכבישים מהירים ופיתוח עירוני", אמר חולדאי.
ראש העירייה ציין כי הפארק הוא אחד האתרים האהובים ביותר על המטיילים במדינה. ואכן, גם ביום חול בשעות הבוקר אפשר לראות בפארק מבקרים רבים – רוכבי אופניים, רצים, קבוצות תלמידים, הורים עם עגלות תינוק, זוגות אוהבים.
מסלול לרכיבת אופניים בפארק. צילום: יואב דביר
בפארק עוברים מספר מסלולים להליכה, רכיבת אופניים וג'וגינג. השבילים הנוחים מתאימים לכל המשפחה ונגישים לאנשים עם מוגבלות. הילדים יכולים ליהנות מגן הרפתקאות עם מתקני משחק מעץ, אומגות, גשרי חבלים, נדנדות וקרוסלות.
אתרים מעוררי עניין נוספים ביער ראש ציפור הם "שבע טחנות" – אתר היסטורי של טחנות קמח, שנבנו לאורך גדות הירקון במאה ה-19 והיו פעילות עד לפני כמאה שנים. וכן גבעת נפוליאון, הכוללת שרידי יישובים קדומים בני אלפי שנים.
שגריר אוסטרליה בישראל דייב שארמה ציין שבסיוריו בישראל התרשם מאוד מכל מה שהמדינה הצליחה להשיג בזמן כה קצר וכנגד כל הסיכויים. "בזכות הקהילה היהודית הציונית הפעילה שיש באוסטרליה ושיתוף הפעולה עם קק"ל, יש לנו זכות לקחת חלק בבניית הארץ", אמר השגריר.
הסיוע העיקרי להקמת מרכז הצפרות הוא תרומת קרן משפחת בסן ממלבורן אוסטרליה. יותר מ-30 מבני המשפחה לקחו חלק בטקס, בראשם מארק בסן שחגג במהלך הביקור את יום הולדתו ה-90 ורעייתו אווה.
"משפחתנו גדלה מאז ביקורנו הקודם בישראל, וגם המדינה גדלה והתפתחה", אמר בסן. "אנחנו מאושרים להיות כאן, למלא תפקיד קטן בהפיכת האזור לירוק ולתרום מעט לצמיחת מדינת ישראל כולה".
גם התורמים וולמה וג'פרי מוריס מהעיר פרת שבאוסטרליה הגיעו לטקס. "למדתי מאבי שישראל היא מולדתנו וביתנו השני, וכל דבר שאנחנו יכולים לעשות למען המדינה מסב לנו אושר רב", אמר ג'פרי מוריס. "לשיקום הירקון וכמובן שגם לפיתוח תיירות הטבע בישראל יש חשיבות מיוחדת בעיניי", הוסיף.
תורמים נוספים מאוסטרליה המסייעים בהקמת מרכז הצפרות הם בני משפחת פרסטר ושאפר, הירושות של סטפן וריטה גרסטל, סוזן פינקוס ואסטה בלאשיד. כמו כן סייעה להקמת המרכז תרומתה של משפחת באר-גאבל מצרפת.
כיסוי הבור שבו נטמנו החתימות במלט. צילום: יואב דביר.
לאחר הנאומים יצאו כולם לטקס הנחת אבן הפינה. לפני שכיסו את הבור במלט, הכניסו פנימה תעודות עם חתימותיהם, לציון הקמת האתר החדש.
האדריכל גדעון שריג הציג את התכניות להקמת מרכז הצפרות. ד"ר דוד פרגמנט, מנהל רשות נחל הירקון, הסביר לנוכחים על הפארק ועל שיקום הנחל. לסיום היום, יצאו לסיור ברחבי פארק הירקון ברכב דמוי רכבת. ממש כמו תושבי תל אביב והסביבה ומטיילים מרחבי הארץ, האורחים מאוסטרליה נהנו מנופי הפארק והנחל, מהאגם, מהגן הטרופי ומגן הסלעים.
קיומו של אירוע מרשים זה התאפשר בין השאר תודות למנהל מרחב מרכז בקק"ל, חיים מסינג ועובדי המרחב שסייעו בהכנות בשטח.