האימפריה הרומית סללה בארץ ישראל רשת ענפה של דרכים שתרמו להבלטת נוכחותה השלטונית ולקיומו של מסחר בטוח. על הדרכים הציבו הרומאים אבני סימון, במרחק של 1,480 מטר זו מזו המכונות "אבני מיל רומי". אבנים אלה העניקו לצועד בדרך מידע על מיקומו ובחלקן גם כתובות המפארות את השליט שבימיו נסללה הדרך.
בשולי כביש 38, מבית גוברין לבית שמש, ששימש בתקופה הרומית דרך ראשית לירושלים, הוצבו לפני כ-2000 שנה כמה אבני סימון דרכים מהתקופה הרומית ועליהן כתובת המפארת את השליט באותה עת . האתר, שזכה לכינוי "אתר אבני המיל", משך אליו מבקרים רבים, וברבות השנים העצירה בצדי הכביש הפכה מסוכנת.
אחת מאבני המיל שהועברו מוצבת בגבעת ישעיהו. צילום: גידי בשן
בשיתוף עם רשות העתיקות החליטה קק"ל להעביר את אבני המיל מכביש 38 לגן הארכיאולוגי הנמצא במשרדי אזור ההר של קק"ל, בסמוך למושב גבעת ישעיהו ובשטח פארק עדולם-צרפת. יהושע (ישו) דריי, המתמחה בשחזור טכנולוגיות עתיקות מטעם רשות העתיקות, פיקח על הפרויקט והאבנים הועברו אחת אחת על גבי משאית שהובילה אותן למשכנן החדש.
רכז הקהילה והיער של אזור ההר בקק"ל גידי בשן מספר :"אלפי שנים לאחר שהוצבו אבני המיל עבור הקיסר אדריאנוס בדרך מאשקלון לירושלים הן הועברו במבצע מורכב לתצוגה ארכיאולוגית מרהיבה בחצר קק"ל. המהלך נועד לשמר את האבנים ולאפשר לציבור להתרשם מהן בצורה בטיחותית ונינוחה".
כעת יכולים המטיילים להתרשם מהאבנים המרשימות בבטחה, במסגרת ביקור בגן הארכיאולוגי. הגן מציג פריטים הקשורים בתחומי יסוד בחיי היום-יום, כמו מתקנים לעיבוד תוצרת חקלאית דרכים עתיקות ומנהגי קבורה.
הכניסה לגן הארכיאולוגי היא ללא תשלום בכל ימות השבוע. בשבת מוזמנים המבקרים להחנות את הרכב ברחבה הקטנה שמחוץ לשער ולהיכנס דרך השער להולכי רגל. בהמשך יתבצעו עבודות שימור וניקוי האבנים.