האכלת שקנאים: קול קורא לנדוד למצפור ויקר

מדי סתיו, מתחדש פרויקט האכלת השקנאים במצפור ויקר שבמאגר משמר השרון. אז למה בכלל להאכיל אותם? וגם: כמה עובדות מפתיעות על העוף הגדול ביותר שנודד בשמי ישראל.

לפני מספר שנים פורסם פוסט מעורר סקרנות בדף הפייסבוק של מועצה אזורית עמק חפר: "לכל הספונטניים.ות, האכלת שקנאים צפויה להתקיים במצפור מאגר משמר השרון (ויקר) בין 12:00 ל-13:00. מראה מרהיב מובטח!"

מי שהגיעו לאירוע, זכו ככל הנראה בצפייה מרגשת במיוחד בעופות המרשימים הללו, אבל מעבר להתרגשות  - מאחורי צמד המילים "האכלת שקנאים" יש סיפור אקולוגי מרתק לא פחות. מיד נגיע אליו.

אבל לפני הכל, הנה 4 עובדות מפתיעות ש(אולי) לא ידעתם על שקנאי מצוי:

• זהו העוף הגדול ביותר שנודד מעל שמי ישראל. הוא מתהדר במוטת כנפיים של עד שלושה מטרים.
• ישנם כ-50 אלף פרטים בכל העולם – ובעונת הסתיו, כל האוכלוסייה העולמית הנודדת חולפת מעל שמי ישראל.
• השקנאי המצוי ניזון מדגים, והוא אוכל מדי יום כקילוגרם דגים. ואת כל הקילוגרם הזה הוא מסוגל לבלוע בפעם אחת.
• למרבה האירוניה, למרות תלותו המוחלטת בדגים, הוא נחשב לדייג מוגבל בכישוריו, והשקנאים עוזרים זה לזה בציד הדגים. זוהי ככל הנראה גם הסיבה להתפתחות הכישורים החברתיים שלהם גם בתחומים אחרים בחייהם: בקינון, בנדידה ובמעונות החורף.


בדרך לאפריקה מתדלקים בשרון

וכעת, נשוב אל צמד המילים "האכלת שקנאים". לפני יותר מעשור החל פרויקט האכלת השקנאים במצפור ויקר, על גדות נחל אלכסנדר שבעמק חפר. נשאלת השאלה, מדוע בעצם נזקקים השקנאים להאכלה?

לדברי ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קרן קימת לישראל, להקת שקנאים גדולה עלולה לגרום נזק רציני למגדלי הדגים. בעבר, המגדלים נהגו לגרש את השקנאים מהבריכות, אך מאחר שלא היתה לשקנאים כל אלטרנטיבה, הם הותשו ונאלצו להישאר בישראל. פשוט כי לא היה להם די כוח להמשיך דרומה. יתרה מכך: שקנאים שנשארים בארץ באופן קבוע, גורמים נזק מתמשך וקבוע בבריכות הדגים. וכך נולד הפתרון: לספק לשקנאים את המזון הדרוש להם להמשך הנדידה. לרשותם עומדות שתי תחנות "תדלוק": אחת בעמק החולה והשנייה במאגר משמר השרון. רשות הטבע והגנים, בשיתוף עם אגף הדיג של משרד החקלאות, מאכלסים את המאגר בדגים שאינם מיועדים למכירה, אלא אך ורק למען השקנאים.


לפגוש שקנאים פנים מול פנים

עבור מי שלא מכיר, המצפור הוא מרפסת תצפית מוצלת ורחבת ידיים שמתנשאת מעל מאגר משמר השרון, אחד ממאגרי המים שנבנה בשותפות עם קק"ל בעמק חפר. המאגר, שנפחו כמיליון מ"ק, קולט את מי השיטפונות בנחל אלכסנדר והוא משמש לאגירה וכן למילוי מאגרים אחרים. מומלץ גם לבקר בגינת הנוי היפה שניטעה ליד המצפור, ובה מדשאה ופרחים מושכי פרפרים וחרקים. בגינה עובר שביל נגיש שמטפס הישר למצפור, הקרוי על שמם של לארי וטובה ויקר, ידידי קק"ל מקנדה, שהמצפור נבנה בתרומתם. בווייז: "מצפור ויקר".

ואם אתם כבר באזור, מומלץ להגיע גם לאגמון חפר הסמוך – מרחב יפהפה שממתין לכם במורד נחל אלכסנדר.

 

מצפור ויקר. צילום: ד"ר דורון מרקל