השקעת המשאבים בשמירת "הריאות הירוקות" והשטחים הפתוחים יצרה מעורבות קהילתית גוברת, שבה נוטלים חלק רשויות מקומיות ואזוריות, ארגונים, תנועות נוער ובתי ספר, ואוכלוסיות המתגוררות בסמוך ליערות. מתוך תפישה זו, תמכה קק"ל בקבוצת פעילים לשימור יער ירושלים, שפעלה עד לקבלת תוכנית קק"ל לפיתוח יער ירושלים בשנת 2003. כמן כן תמכה קק"ל בעשור זה בביטול תכנית ספדי לבנייה באזור הר חרת ונחל רפאים - הריאה הירוקה של דרום מערב ירושלים.
קק"ל החלה בראשית המאה ה-21 בטיפוח יערות קהילתיים ליד ערים ויישובים בישראל. הפרויקט זוכה להצלחה רבה בזכות שותפות פורייה בתכנון ובעשייה של יערני קק”ל עם פעילים ומתנדבים מהקהילה - “נאמני היער הקהילתי” - ועם הרשויות המקומיות, והיערות הקהילתיים פורחים לרווחת המתגוררים בקרבתם והציבור הרחב.
במהלך העשור ה-11 לפעילותה, הכשירה קק"ל עשרות חניונים חדשים ושיפרה את הקיימים. החניונים חודשו וצוידו בשולחנות פיקניק, מתקני מנגל, שירותים, מגרשי משחק ומתקני שעשועים. באתרים רבים פותחו ושופצו מסלולי טיול מעגליים, נבנו מצפורי נוף, הוכשרו מסלולי אופניים, ריצה, הליכה ופעילות ספורטיבית. כל אלה, מתוך כוונה לעודד את הבאים ליהנות מהטבע ומהשהייה בפארקים וביערות.
תחומים נוספים בפעילות קק"ל בעשור זה שהושם בהם דגש רב על נושא איכות הסביבה הם הובלת ימי הניקיון הבינלאומיים (Clean Up the World) בישראל. מ-2001 מובילה קק"ל בישראל את פרויקט "מנקים את העולם" (Clean up the World). בפעילות ביערות ובשטחים הפתוחים, כמו-גם בערים וביישובים, משתתפים מאות אלפי תלמידים, חיילים, סטודנטים, חניכי תנועות נוער, פעילי סביבה, עובדי חברות ואזרחים.
קק"ל מקיימת קשר מתמיד עם הקהילייה הבינלאומית האמונה על הנושא (למשל השתתפות נציגי ומומחי קק"ל בוועידות הרלוונטיות של האו"ם והובלת שיתופי פעולה אם גופים וארגונים מקבילים ברחבי העולם).
במהלך העשור ה-11 לפעילותה הכשירה קק"ל מגוון שבילי נוף ומסלולי טיול ואופניים, שהפכו את היערות והפארקים לאטרקטיביים עבור מטיילים ברגל וברכב, ברכבי 4X4 וברכיבה על אופניים. קק"ל הקפידה לתת ביטוי להיסטוריה ולמורשת באתרים השונים. נסללו דרכי יער חדשות והוצבו מאות שלטי הסבר, הכוונה, מודיעין ואזהרה ביערות ובפארקים. בכניסה לרבים מהאתרים מחולקים למבקרים דפי מידע ומפות המחולקים ללא תשלום, ומדריכי קק"ל נמצאים ברבים מאתרים אלה כדי לספק מידע וסיוע.
במהלך עשור זה קק"ל המשיכה לפתח אתרי מורשת ודאגה לשימור ממצאים ארכיאולוגיים בשטחה, כמו גם להנגיש אותם לציבור הרחב. להלן מקצת דוגמאות: פיתוח פסיפס מעון, פיתוח חורבת ענים ביער יתיר, חשיפת השכבה היהודית בחרבת רמון ופיתוח דרך המתקנים החקלאיים ביער להב.
היער והייעור תופסים מקום מרכזי בסדר היום הירוק של קק"ל. בכל שנה קק"ל נוטעת עצים באלפי דונמים של חלקות חדשות וכן בחורשות, בפארקים וביערות קיימים ברחבי הארץ. כמו כן מתמודדת קק"ל באופן יומיומי עם צורכי תחזוקת היערות על ידי סלילת דרכי יער, פילוס קווי חיץ למניעת התפשטות שרפות, שימור קרקע וטרסות וחידוש עומדים שנפגעו.
בשנת 2006 חצה היקף השטח המיוער, שהוא גם השטח הירוק הגדול בישראל, את קו מיליון הדונם. כגוף המופקד על טיפוח היער וההגנה עליו , התבלטה קק"ל בעשור האחרון כארגון ארצי לשמירה על איכות הסביבה וטיפוחה, כשהיא נוטלת תפקיד מרכזי בתהליכי תכנון לטווח ארוך והגנה על השטחים הפתוחים בישראל.
קק"ל מפיקה דוחות שנתיים העוקבים אחרי פעילות במסגרת התכנית הארצית ליער ולייעור (תמ"א 22). בנוסף בוצע בעשור זה גם סיכום נתונים שנתיים ומצטברים, וכן ניתוח היקפי של החריגות מתמ"א 22 שאושרו על פי סוגי היער השונים.
בשנת 2005 חנכה קק"ל תכנית לפיתוח מסלולי הליכה בריאותית, "ללכת בשביל הבריאות", ובמסגרתה הכשירה שבילי הליכה ביערות הסמוכים ליישובים ברחבי הארץ: כוכב יאיר – צור יגאל, יער ראש העין, יער שוהם, יער "ראש ציפור"- גני יהושע, הר איתן-סטף, הר חרת, פארק הולנד באילה, ניצנה ומסלול סובב אילת שהוא שביל הליכה וגם שביל אופניים. שבילי ההליכה הבריאותית. אלה התווספו למסלולי טיול ושבילי אופניים, שהכשרתם מהווה את אחד מנושאי הדגל של פעילות קק"ל בתחום זה בעשור הנוכחי.
בשנת 2010 חנכה קק"ל את שביל האופניים "מים אל י-ם", שאורכו כ-125 ק"מ והוא מאפשר לראשונה לחצות את ישראל לרוחבה ברכיבת שטח. השביל שמחולק לארבעה מקטעים, יוצא משפך הירקון בתל אביב ומגיע עד לירושלים. כמו כן הכשירה קק"ל עשרות שבילי אופניים בכל בצפון, במרכז ובדרום הארץ, ובכך הפכה לאחד הגופים המקדמים באופן מעשי את תופעת הרכיבה על אופניים שמעמדה כפעילות ספורטיבית בחיק הטבע הולך ומתחזק בישראל בתקופה זו.
*עדכון מיום 31.5.2022: שביל האופניים "מים אל י-ם", בו רכבו מאות רוכבים לאורך השנים, נסגר לרכיבה בשל שינויי תשתיות פיזיות של פיתוח במרוצת העשור האחרון.
בשנת 2005 חנכה קק"ל גם שני מסלולי טיול בהשראת המקורות - "בעקבות סיפורי שמשון" ביער הנשיא ו"בעקבות שאול" בגלבוע ותל יזרעאל. ביער יתיר נפתח בשנה זו חדר אירוח ומידע לרשות ההולכים בשביל ישראל, הפתוח 24 שעות ביממה ללא כל תמורה.
שנת 2006 עמדה בצלה של מלחמת לבנון השנייה, שבמהלכה עלו באש מאות אלפי עצים, וכתמים שחורים הופיעו על פני כ-15 אלף דונם יער וחורש טבעי בגליל, בעיקר ביער ביריה ובהרי נפתלי. קק"ל התארגנה במהירות וביעילות כדי לטפל בתופעה זו תוך הפגנת נחישות, נאמנות ודבקות במטרה. במהלך הקרבות התגייסו עובדי קק"ל מכל הארץ להצלת היערות ולמניעת נזקים כבדים למטעים ולרכוש. על כך קיבלו יערני קק"ל את אות מלחמת לבנון השנייה.
עם שוך הקרבות, הוחל בשיקום היערות הפגועים. קק"ל השקיעה במחצית השנייה של העשור מאמץ מיוחד בשיקום היערות, והציבור הוכיח שהיערות יקרים ללבו, כאשר רבבות מתנדבים מהארץ ומחו"ל, מכל המגזרים והגילים, הגיעו לסייע לקק"ל בשיקום היערות. בשטח השרוף מתבצעים מאז מחקרים בשיתוף שירות הייעור האמריקאי ומומחים אקדמיים, במטרה לבחון את השפעתן הסביבתית של שריפות יער והדרך הניאותה לחידוש היער. בשנתיים האחרונות של העשור נרכשו ונכנסו לפעילות 11 כבאיות חדשות מדגם "יערית", פרי פיתוח ייחודי של קק"ל.
בדצמבר 2010 פרצה בכרמל שריפה גדולה שהפכה במהלך הימים הבאים לאסון לאומי עם היוודע הבשורה הקשה על מותם של 44 מחלצים שפעלו בשטח האש. 12 כבאיות חדישות של קק"ל ומאות מעובדי הארגון ניהלו באזורים שונים קרב בלימה אדיר מול האש. מייד לאחר כיבויה הסופי של השריפה החלה קק"ל בהיערכות לשיקום נזקיה ולהחזרת הירוק לכרמל.
ההערכות הראשוניות העלו שבמהלך השריפה עלו באש כ-35,000 דונם של יער נטוע וחורש טבעי ומיליוני עצים. שיקום נזקי השריפה יארך זמן רב וייעשה תוך שיתוף פעולה בין קק"ל ושאר הגורמים האמונים על כך.
נטיעת עצים היא הדרך האקטיבית העיקרית להפחית את כמות דו תחמוצת הפחמן באטמוספרה ובכך להקטין את ההתחממות הגלובאלית המאיימת על קיום האנושות. היערות שנטעה וטיפחה קק"ל בעשור זה תורמים לאיכות הסביבה בדרכים רבות: העצים משמרים את הקרקע ומונעים סחף, ממתנים את לחץ הקרינה ויוצרים צל ומיקרו-אקלים נוח, מונעים תהליכי מידבור בשולי האזורים הצחיחים, מהווים מגן מפני אבק וחומר זיהום, ומחלישים את אפקט החממה.
לקראת תום העשור, הכריזה קק"ל על פרויקט "עץ לכל תושב", כחלק מהכרזת מזכ"ל האו"ם על פרויקט "נוטעים את העולם" שנועד לסייע במאבק בהתחממות הגלובלית ושיפור איכות הסביבה. במסגרת הפרויקט, התחייבה קק"ל לנטיעת יותר משבעה מיליון עצים בשנים הקרובות.