קק"ל נטעה ביער יתיר מינים רבים של עצים, שהפכו אותו לאחד היערות המגוונים בישראל. מלבד האורן והברוש למיניהם, תוכלו למצוא בו מינים מיוחדים של איקליפטוס, הפורחים בפריחה אדומה ומרהיבה. עוד צומחים ביער אלה אטלנטית, אשל הפרקים, שיטת הנגב ושיטה סלילנית, שיזף מצוי, חרוב מצוי, אלת הבוטנה (פיסטוק), זית, עוזרר וכן שיחים כגון רותם המדבר, שיח אברהם מצוי, מללויקה אליפטיקה וקרקש צהוב. בגיאיות שבין המדרונות מעבדים התושבים מיישובי הסביבה מטעי פרי וכרמים.
בשיפולים הצפוניים של יער יתיר שוכן היישוב שני (לִבְנָה), שנוסד בשנת 1982. ממזרח ליער נמצא הכפר השיתופי עמשא וצפונה לו היישוב מצדות יהודה (בית יתיר), שכולל בתחומו את מבנה משטרת הגבולות הירדנית לָצִיפַר (בערבית אל עצאפיר). ראשוני היישוב התגוררו במצודת היערנים עד שעברו לנקודת הקבע שלהם.
תחנת הניטור שמפעיל מכון ויצמן ביער יתיר בשיתוף פעולה עם קק"ל התגלה שהיער המדברי מקבע גזי חממה בשיעור דומה ליער ממוצע באירופה.
בתחום היער נמצאים אתרי עבר ובהם חורבת יתיר, המזוהה עם עיר הלוויים המקראית יתיר שממנה נגזר שמו של היער. קק"ל רישתה את היער בדרכי נוף והוסיפה בו חניוני נופש ושבילי הליכה ברגל שדרכם אפשר להגיע לאתרים הפזורים בו. ביער עובר גם שביל ישראל. במצודת היערנים מפעילה קק"ל מרכז שדה ויער, המשמש בסיס יציאה לסיורים מודרכים ולהיכרות עם יער יתיר וסביבתו.
בית היערן
בית היערן (מצודת היערנים) נחנך ב-19 באפריל 1967 ונועד לשמש מטה לצוות המקצועי של יער יתיר ומקום מגורים לעובדי היער ובני משפחותיהם. באותם ימים עבר קו שביתת הנשק בין ישראל לממלכת ירדן בקרבת היער ועל כן המבנה נבנה כמבצר במקום גבוה השולט על סביבתו (687 מטר).
בית היערן ממשיך גם היום לשמש את עובדי יער יתיר, אם כי הם אינם מתגוררים בו. המקום משמש כמרכז שדה ויער לפעולות חינוך והכרת הסביבה. הכניסה למרכז השדה והעלייה לבית היערן מתבצעת בתיאום מראש לקבוצות בלבד. את התיאום יש לערוך שבועיים לפני ההגעה לאתר, בדואר אלקטרוני maorh@kkl.org.il.
מטיילי שביל ישראל מוזמנים להגיע ללא תיאום במהלך שעות היום, להצטייד במים או להטעין חשמל למכשירים הניידים.