קק״ל היא ארגון בעל מאפיין בלתי-שגרתי בנוף – מצד אחד ״דינוזאור״ ארצישראלי המזוהה עם קום המדינה וריקודי הורה חלוציים, כזה שמלווה אותנו מימים ימימה והפך לשם נרדף לנטיעות ולטבע, ומצד שני מוסד חדשני, מחדש ופורץ דרך, שהקדמה היא נר לרגליו. בעוד שארגונים ״עתיקים״ נוטים פעמים רבות לסבול מסרבול וארכאיות ולהפגין עקומת שינוי מזערית, קק״ל נמצאת בדיוק בקצה השני של הספקטרום. לאור הנתונים הללו, אקסלרטור יזמות וחדשנות בחסותה היה רק עניין של זמן.
שריפת יער בדרום, בני רובינוב, קק"ל
הכירו את האקסלרטור המשותף לקרן קיימת לישראל ולמרכז כנרת לחדשנות(KIC) , שהוא בעצמו יוזמה של שני גופים אמיצים עם מבט ירוק קדימה: המכללה האקדמית כנרת, המובילה בתחומי הנדסת המים והאגרוטק בישראל, וצמח מפעלים, מהתאגידים החקלאיים הגדולים בארץ. הפרויקט, שזה עתה חגג ארבע שנים להיווסדו, נועד לספק ליזמים מצפון הארץ קרקע פורייה להפיכת ישראל למובילה בתחומי האגרוטק (טכנולוגיה חקלאית), הווטרטק (טכנולוגיות בתחום המים), הפודטק (נחשו), האנרגיה המתחדשת, האקלים והקיימות.
מרכז כנרת לחדשנות (KIC) הינו מיזם חדשני ושאפתני, שמייצר מנוע צמיחה לאומי בצפון ישראל ומבוסס על פיתוח וטיפוח חברות עתירות ידע וטכנולוגיה בתחומי החקלאות, המים, הקיימות והאקלים, תוך רתימת העוצמות של ההון האנושי והידע שנצבר בעולמות המים, הקיימות והחקלאות ליצירת פתרונות חדשניים לאתגרים גלובליים ולבניית כלכלה מתקדמת בצפון ישראל. כל זאת נעשה במסגרת אקוסיסטם הוליסטי, המחבר תחת קורת גג אחת בין האקדמיה, התעשייה, הסטרטאפים, החוקרים והקהילה.
בחזרה אל האקסלרטור – כך זה עובד: מדי שנה מתקיים אקסלרטור בשני מסלולים, האחד מיועד לסטודנטים יזמים, והשני לסטארטאפים בוגרים, שכבר מתהדרים בטכנולוגיה מוכחת בעולמות הרלוונטיים ומעוניינים ״לעשות את זה בגדול״ ולחקור שווקים גלובליים. האקסלרטור נמשך כשלושה וחצי חודשים אינטנסיביים, וכולל התמודדות על מענקים ראשוניים למיזמים המובילים.
מי שנכנס אל האקסלרטור נהנה ממסלול ממוקד ואינטנסיבי, הכולל ליווי צמוד משלב הרעיון הניצני ועד למיזם ש״עושה כסף״, לרבות תמיכת מנטורים מקצועיים, מענקים, קישורים ישירים לתעשייה, לאקדמיה ולמשאבים לצרכי מחקר POC ופיילוטים, וחיבורים לרשת גדולה של משקיעים ולקוחות פוטנציאליים בארץ ובעולם – מעטפת כוללת להפיכת המיזם מחלום להצלחה.
כמה דוגמאות לבני טיפוחים של האקסלרטור שכבר נגעו בשמיים עם גיוסים מרשימים, הן החברות BeeFree Agro, העוסקת בניטור מרעה באמצעות רחפנים (2 מיליון דולר), AgriWare, המציעה כלים חדשניים לייעול של גידול היבול בעצים נשירים (חצי מיליון דולר), ו- Zorronet, אשר פיתחה מערכת מבוססת בינה מלאכותית המתריעה מפני גנבים של ציוד חקלאי, מעשי טרור חקלאי וחיות בר המזיקות לשטחי גידול (חצי מיליון דולר).
באופן מיוחד, האקסלרטור מסייע לקק״ל בתחום הליבה של שימור היערות. דוגמאות לכך מהווים הסטארטאפים 3is, המפתח חיישן פליטות ספקטרוסקופיה אטומי, התורם לגילוי מהיר של שריפות ממרחק משמעותי ועל פני שטח נרחב, Forest Chief, המתמקד בגילוי שריפות טרם התרחשותן באמצעות מצלמה חדשנית ורחפנים, ו-influe, המציע מערכת
מתקדמת למלחמה בשריפות על בסיס מידע גיאוגרפי ואלגוריתם המנתח התנהגות של שריפה. כל שלושת הסטארטאפים, שטופחו באקסלרטור, מספקים פתרונות שחוסכים זמן וכסף בגילוי שריפות ובטיפול בהן, מצילים בעלי חיים וצמחייה, ומייעלים משמעותית את ההתמודדות עם הסכנה שבהתפשטות אש ביער.
ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, מוביל בנחישות את המיזם המשותף יוצא הדופן, כחלק מחזון "מרכז האקלים" שאותו הוא מקדם בין שלל תוכניות חדשניות שעליהן אמונים הוא והחטיבה שבניהולו. לדברי מרקל, ״מרכז האקלים״ – שנחנך בנובמבר 2021 במטרה להפחית פליטות ולהגביר קליטות של גזי חממה ולהיערך לאסונות ואירועי אקלים קיצוני – יכלול במקום אחד את שלל הכלים והידע המקצועיים הנדרשים להשגת יעדי האקלים שהציבה לעצמה מדינת ישראל, ולקידום ה״סטארטאפ ניישן״ שלנו לאומה שמובילה גם בתחום האקלים.
זאת ועוד, כחלק מחזון הפיכת הגליל והנגב למנוע הצמיחה של ישראל עד לשנת 2040 והרחבת ה״סטארטאפ ניישן״ לפריפריה, תוך רילוקיישן של חצי מיליון ישראלים לגליל, נבנה כיום בגליל ״בית קק״ל צמח״ לתעשיות מתקדמות בשטח בן 5,500 מ״ר, או בשמו המלא – ״פארק המדע והחדשנות – מרכז לאומי לטכנולוגיה, מדע וחדשנות בתחומי החקלאות, המים, הקיימות והאקלים״. מתחם זה, שהינו פרויקט משותף לקק״ל, למכללת כנרת ולמפעלי צמח, יהווה מרכז טכנולוגי יישומי ואקדמי לחדשנות ויזמות מקומית ובינלאומית בתחומי האגריטק והטכנולוגיות, ובין היתר יהיה ביתם של האקסלרטור ושל סטארטאפים נבחרים, לצד בית ספר לחדשנות וליזמות ומעבדות מהמתקדמות מסוגן בעולם.
פתחנו לכם תיאבון? ההרשמה לאקסלרטור הרביעי פתוחה כעת דרך אתר המרכז לחדשנות כנרת, ופונה לצוותים עם רעיון ראשוני ולסטארטאפים בשלב מתקדם יותר (tages-arlyE). הפעם, ההתמקדות תהיה בשלושת התחומים הבאים: חינוך אקלימי, אנרגיה מתחדשת וצמצום ומניעת נזקי שיטפונות. מוזמנים להיסחף ברעיונות!
פעילותו של האקסלרטור היא אחד מהערוצים הרבים שבהם מתקיימת עבודה משותפת של קק״ל והמכללה הצפונית, במאמץ נרחב לשפר את טביעת הרגל הפחמנית של מדינת ישראל (סך פליטת גזי החממה בארץ) ולקדם חדשנות בתחומי הקיימות, הסביבה, החקלאות, הקרקעות, היער והשטחים הציבוריים. בסופו של יום, הפרויקט היזמי צופן בחובו גם חשיבה מתקדמת על הסביבה, גם השקעה בפריפריה וגם את קידומה של מדינת ישראל בתחומי חדשנות נוספים, על כל אלה שבהם היא כבר מתבלטת. שלוש ציפורים במכה, או עדיף – בחיבוק.
כתבה מאת: יחידת המדען הראשי