הכתבה באדיבות אתר מקור ראשון
חניכי המכינות הקדם־צבאיות ינהיגו את ישראל בעוד כעשרים שנה. בעזרת קרן קימת לישראל, המקדמת את ערכי הציונות, המשימה הלאומית מתחילה כבר עכשיו.
מאז שפרצה מלחמת חרבות ברזל, הנוער הישראלי שהוגדר כדור הטיקטוק והמסכים התגלה כדור הניצחון, ועשייתו הרבה בעורף למען המאמץ המלחמתי מפיחה בחברה הישראלית תקווה רבה לעתיד. את רוח הגבורה הזו אפשר לפגוש בקרב חניכי המכינות הקדם־צבאיות, הפזורות ברחבי הארץ.
קרן קימת לישראל פועלת שנים רבות לטובת הדור הבא של מדינת ישראל, באמצעות שורה של שיתופי פעולה משמעותיים, בהובלת החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל. שני שיתופי פעולה מרכזיים הינם עם מועצת המכינות הקדם־צבאיות ועם מכינות "אופק" החצי־שנתיות. בשמונה השנים האחרונות קק"ל תומכת במכינות הקדם־צבאיות, המייצגות סל ערכים משותף לשלה, במטרה להצמיח מנהיגות אתית, ציונית וחברתית שתוביל יחד שינוי בחברה הישראלית.
כ־4,500 חניכים מתחנכים מדי שנה במכינות הקדם־צבאיות השנתיות, וכ־1,700 חניכים במכינות "אופק" החצי־שנתיות. במסגרת שיתוף הפעולה עם קק"ל, החניכים מקיימים מגוון פעילויות חינוכיות – מסיורים חד־יומיים ועד מסעות וניווטים בני כמה ימים בשטח, לינות במרכזי השדה, עבודה תורמת ואימוץ אתר, ניידות חינוכיות, סדנאות ODT ועוד.
בתחילת החודש התקיימו שני אירועי שיא שקק"ל ארגנה בשיתוף עם המכינות. בכנס השנתי של מועצת המכינות הקדם־צבאיות וקק"ל, שעמד בסימן זיכרון לבוגרי המכינות שנפלו במלחמה, ציין נשיא המדינה את חשיבות פעילות החניכים שעתידים להתגייס בקרוב, והודה להם על פעילותם למען העורף. באירוע הוקרה לחניכי "אופק" שנערך בשבוע שעבר, הוענקו למכינות החצי־שנתיות תעודות הוקרה על פועלן מפרוץ המלחמה.
בכנס השנתי של קק"ל ומועצת המכינות הקדם צבאיות. צילום: חיים טויטו
לדברי יפעת עובדיה־לוסקי, יו"ר קק"ל, התמיכה של קק"ל במכינות הקדם־צבאיות היא טבעית ומהווה משימה ציונית ולאומית: ״מגיעים למכינות חניכים מרקעים שונים, עם תפיסות עולם שונות ומחלוקות לא מעטות, אך המשותף לכולם הוא הסיפור הציוני. באמצעות שיתופי פעולה חשובים אלה אנו נוטעים בקרב החניכים ערכים של אהבת המולדת, שליחות, רעות, מנהיגות ונאמנות למדינה. עבור רבים, ההשתתפות במכינות היא כלי משמעותי לשבירת תקרת הזכוכית ושוויון הזדמנויות".
עובדיה־לוסקי מציינת במיוחד את פירות שותפות זו במהלך מלחמת חרבות ברזל: "מהרגע הראשון ראינו שבוגרי המכינות משתתפים באופן בולט בפיקוד ובלחימה, ומסייעים לעורף בפרויקטים שונים. ערכי ההתגייסות למען המולדת התחזקו אצלם גם בזכות הפעילות החינוכית שהם נחשפו אליה. קק"ל גאה מאוד בכל החניכים המופלאים ובתוצרי שיתוף הפעולה עם המכינות, נמשיך להשקיע בהן ואף להעמיק את התמיכה".
סגן־אלוף במיל' שר שלום ג'רבי, מנהל החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל, שירת 70 יום בעוטף עזה. "ראיתי מקרוב את העוצמות ואת הנכונות למסירות נפש של חיילינו הלוחמים, שרבים מהם בוגרי המכינות", הוא מספר. "בתקופה זו ראינו גם את תרומתם האדירה של תלמידי המכינות בפעילות התנדבותית. שלל הפעילויות שהם השתתפו בהן, כגון השמשת מקלטים, סיוע בחקלאות, פעילות לילדים מפונים ועוד, יצאו לפועל באמצעות שיתוף הפעולה ההדוק עם קק"ל המוכיח את חשיבותו הלאומית בזמני חירום, לצד הצלחותיו הרבות בזמני השגרה".
עוד הוסיף: "צעירים בדור הזה התגלו כגיבורים, שישמשו דוגמה ומופת לבני הנוער שיגדלו על מורשת הקרב שלהם. הדרך לנצח באתגרינו הרבים היא דרך האחדות והחינוך לחיזוק הקשר שלנו למורשתנו, לארצנו ולערכינו".
רועי מרסיאנו, מנהל מרכז מורשת קק"ל בקריית־מלאכי ונציג קק"ל בשותפות עם מכינות אופק, אומר: "שיתוף הפעולה נוצר כשהבנו שאנו חייבים להשקיע בצעירים בשלבים הקריטיים בחייהם. במסגרת המכינות אנו פועלים בקרב הקהילה, מכירים את הארץ ושומרים עליה, מחזקים את חוסן החניכים ומחברים אותם למורשת הציונית ולאתגרים של מדינת ישראל. כמעט 100 מכינות בכל רחבי הארץ מקבלות היום מקק"ל סל ערכים שמתבטא, למשל, בעבודה תורמת ביערות, פרויקטים של פריצת שבילים, פעולות שימור ועוד. זה הדור שינהיג את המדינה בעוד כעשרים שנה, והמשימה הלאומית שלנו היא לכוון אותו לכך".
בנוסף ציין כי "מפרוץ המלחמה ניכרת עלייה במוטיבציה ובמספר החניכים שרוצים להירשם למכינות. מעודד מאוד לדעת שיש הרבה חניכים שרק מחכים להתגייס ולתרום".
יוסי מלכה, מנכ"ל מכינות "אופק", מתאר את התמיכה המשמעותית של קק"ל במכינות אופק וביתר שאת מפרוץ המלחמה. "שיתוף הפעולה של קק"ל עם המכינות אִפשר לנו לעצור ולהתבונן מי זקוק כעת לסיוע. יצרנו מנגנון שאפשר למכינות להשתמש במשאבים שלהן לטובת העורף הישראלי".
מכינות אופק מרכזות את פעילותן לחצי שנה ומתמקדות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל, עם אחוזי הצלחה מרשימים במיוחד. קק"ל מסייעת בפעילות השוטפת של 39 מכינות אופק. התמיכה מאפשרת סיוע במלגות לחניכים ממשפחות דלות אמצעים, ליזום סדרות להכרת ארץ ישראל ועוד. לדברי מלכה, קק"ל השקיעה רבות השנה בתרומה לשיפוץ מבני המכינות, "כדי לדאוג שהמתקנים יהיו ראויים עבור החניכים".
מלכה מסכם כי "השותפות של קק"ל עם מפעל המכינות. מבוססת על ערכים מרכזיים משותפים: פיתוח הנגב והגליל, ציונות, הכרת הארץ ומיזוג החברה הישראלית, תוך גישור על הפערים שבין המרכז לפריפריה והענקת הזדמנויות שוות".
פורסם ב-19.2.2024