ונדליזם ביערות קק"ל

הכתבה באדיבות אתר סרוגים

יערות קק"ל הינם המרחב הפתוח לציבור הרחב, כולנו מגיעים אליו בכל ימות השנה, אם זה לפיקניק, טיול בשבילי ההליכה, רכיבה על אופניים או ביקור באתרים מונגשים.

אחת המטרות המרכזיות של קרן קימת לישראל, הגוף המרכזי שמנהל את היערות והשטחים הפתוחים  היא לספק לכולנו שהייה נעימה, בטוחה ונקייה באתרים השונים.

תופעת הוונדליזם אשר פוקדת את היערות והשטחים הפתוחים מעסיקה את אנשי קק"ל  על בסיס יומיומי ופוגעת רבות בבילויי המטיילים ברחבי הארץ.

רמי דוידי, מנהל אזור מנשה-שרון במרחב מרכז בקק"ל, מציין את חניון עירון כדוגמא: "במיקום זה היו בעבר 120 שולחנות פיקניק לרווחת המטיילים וכיום  החניון מכיל 20 שולחנות בלבד. בנוסף, היו בחניון גם חמישה מתקני משחק לילדים שנאלצנו להסיר לחלוטין עקב ונדליזם חוזר ונשנה בהם".

רמי מסביר, כי קק"ל החליפה ותיקנה את הפגמים אך במקרים מסוימים המרחב קיבל החלטה שלא להשקיע שוב במקומות מסוימים כי ידוע שהתופעה תחזור על עצמה בטווח זמן קצר. הסיירים יוצאים ביום חמישי מיער נקי, מטופח, משולט ומסביר פנים למטיילים וחוזרים ביום ראשון כאשר מולם תופעות ונדליזם והשחתה שונות, כגון: שולחנות עקורים, שלטי הכוונה הרוסים, מגלשות שרופות, זכוכיות מנופצות, ברזיות שבורות וגרוע מכך אתרי הנצחה מושחתים.

צילום: איציק זבורוף ויוסי ממן, קק"לצילום: איציק זבורוף ויוסי ממן, קק"ל

בחורף - כורתים עצים לשם מסחר ובקיץ - הצתות מכוונות

איציק זבורוף, סייר יערות באזור גליל תחתון-גלבוע, במרחב צפון, עובד בקק"ל כבר 33 שנה  ומספר בכאב לב על התופעה השכיחה. איציק מספר שאותם אנשים שמשחיתים מגיעים בעיקר בשעות הלילה הקטנות, שותים אלכוהול ביערות, משמיעים מוזיקה בקולי קולות ופורקים את זעמם על המתקנים.

ניכר כי איציק מדבר מדם ליבו כשהוא מתאר את ההרס הרב שנגרם. הוא מוסיף כי  "בחורף אני מגיע ליערות ומוצא עצים כרותים שנכרתו לשם מסחר לחימום בתים, ובקיץ אני נאלץ להתמודד עם הצתות שרובם מכוונות. על בסיס יומיומי אני נתקל בפסולת בניה, תכולות של חנויות שנסגרו, ערמות של זבל שפרקו ליער שלאחר מכן נשרף ע"י פורעי החוק ובכך גם גרמו לסכנה באזור ונזקים שונים נוספים."

איציק טוען כי הוא מתריע במשטרה, בכיבוי האש ובמשמר הגבול אך יודע כי הם אינם יכולים להימצא במקום 24/7. השטחים של היערות הם עצומים וקשה לפקח עליהם פיקוח תמידי. אמנם לפקחים יש סמכויות אכיפה לחקור אדם חשוד אך הם יוכלו לעכבו רק עד שיגיע שוטר למקום שייתן דו"ח או יפנה למעצר, לכן קשה לשים יד על המפגעים ולעכבם.

בקק"ל חשבו על מספר דרכים יצירתיות וחזיתות למלחמה בתופעת הונדליזם:

נאמני היער, נאמני השביל ונוער ציוני השומרים על היערות

קק"ל מפעילה מערך מתנדבים הפועלים בנוכחות קבועה ביערות ומקדישים מזמנם לטובת שמירה על חניונים למען הציבור כולו. לאחר שקיבלו הכשרה מקצועית מקק"ל, המתנדבים מסיירים ומסייעים לטובת הקהילה והיערות ע"י שמירה עליהם מפני איומים של פסולת, השחתה והרס. 'נאמני היער' מנהלים חלק מרכזי בחיי היער והקהילה, הנוכחות שלהם בשטח מאתרת תקלות ברחבי חניונים למשל, בשבילי אופניים, בשרפות לא מטופלות, בברזיות דולפות ועוד. 

לצידם פועלים גם 'נאמני השביל' שמסיירים ביערות רכובים על אופניהם ומסייעים מאוד.  המתנדבים מעבירים דיווחים מהירים על המחדלים לקק"ל וכך ניתן להעניק טיפול מהיר ויעיל לתיקון ושיפוץ המקום ולדאוג שהמטיילים הבאים יקבלו יער נקי ותקין.

גלית וקנין, מנהלת מחלקת קליטת קהל במרחב דרום קק"ל, סיפרה על הצלחתם של שומרי היער בלחימה בתופעת הוונדליזם. היא הסבירה כי יש סכנה שהמתנדבים יכנסו לעימותים עם הפורעים ועל כן מטרתם היא בעיקר לדווח. גלית מתארת בכאב: "עניין הוונדליזם בעייתי, בקק"ל אנחנו חווים אותו בכל מצב נתון. המתנדבים מרגישים שהיער הוא הבית השני שלהם ולכן כשהם מגיעים ורואים שהשקעתם ביער ירדה לטמיון, זוהי פגיעה מקצועית ואישית עבורם".

לצד הכאב העמוק היא נותנת תקווה: "קק"ל פועלת לאיתור הוונדליזם בדרכים חדשות ומתקדמות על מנת לטפל בתופעה בזמן אמת ובמטרה לצמצמה. ישנם פקחים וסיירים היוצאים בסודיות לשטחים הפתוחים ויכולים לאתר בשעות החשיכה את הפורעים במקום שמועד לפורענות".

בנוסף לכך, ישנם גם נערים ונערות מארגון "השומר החדש", שעלה למודעות בעקבות הדלקת משואה ע"י מתנדבת בטקס המשואות האחרון, מסיירים בשטח, שומרים על שדות חקלאיים, נוטעים עצים, מטפלים בהשקיה ובעיקר מגבירים נוכחות עם סיורי טנדרים בשעות הלילה הקטנות ובכך מרתיעים עבריינים פוטנציאליים.

כמו כן, על מנת להגיע לתוככי היערות המפותלים ולעומק השטח, קק"ל מפעילה במרכז הארץ גם מתנדבי יחידת ריינג'רים- אלו רוכבי סוסים השומרים על היערות, למשל ביער בן שמן. הרוכבים מסתובבים בשבילי היער ומדווחים על כל סכנה או מפגע – שריפות, שיטפונות, אירועים ביטחוניים ופליליים, ונדליזם, נהיגה פרועה ברכבי שטח או כל אירוע חריג אחר שמאיים על שלום היער ומבקריו. נוכחות הסוסים ורוכביהם מעניקה ביטחון ומפחיתה את אירועי ההשחתה בזמני הסיורים.

צילום: חורחה נובומינסקי, ארכיון הצילומים של קק"לצילום: חורחה נובומינסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

אהבת הסביבה - חינוך הדור הצעיר

פיתרון נוסף שמשקיעים בו לצורך שמירה על היער הוא בחינוך הדור הצעיר. החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל מאמינה שאם אנחנו אוהבים מישהו אנחנו לא ניפגע בו. הדרך של קק"ל לחבר את הדור הצעיר לאדמה, לארץ וליער היא פשוט לבוא לטייל בו, לחוות אותו, להתחבא בין שיחיו, לרוץ בשביליו, לאסוף את עליו ולהרגיש את רגביו.

הילדים והנוער מגיעים מכל רחבי הארץ לימי טיול ופעילות ביער בליווי מדריכי קק"ל. לאורך השנה מתקיימים מספר ימי שיא – מבצעי ניקיון ביערות קק"ל, כאשר תלמידים מכל רחבי הארץ מגיעים ליער, מקבלים ציוד והדרכה צמודה ומנקים במרץ את הפסולת. התלמידים אוספים את האשפה, לומדים על חשיבות השמירה על הסביבה, משבר האקלים העולמי ועוד.

בנוסף, מתקיימת פעילות 'עבודה תורמת' לאורך השנה עבור כיתות ז' ומעלה שבמסגרתה מבצעים התלמידים עבודת גיזום, שיקום טרסות או ניקיון במקומות שזקוקים לכך.  בפעילות המדריכים מעלים בפניהם דילמות ובעיות הקשורות גם בהשחתה והרס והתלמידים מעלים פתרונות אפשריים.
לאחר הפעילות הם עוזבים את המקום עם תחושת סיפוק כשהוא נקי ונוצץ בזכותם, וכאשר הם מבינים טוב יותר למה חשוב לשמור על הסביבה.

בנוסף, בימים אלה מתגבשת תכנית משותפת עם משרד החינוך שנועד להרחיב את הטמעת התכנים החינוכיים של קק"ל במערכי הלימודים של בתי הספר ברחבי הארץ. למשל, מערך משותף של חטיבת החינוך בקק"ל עם של"ח בנושא השארת פסולת בשטח. מערך זה יועבר לתלמידים בשנת הלימודים תשפ"ד ע"י מורים לשל"ח במהלך הפעילות שלהם בבתי הספר וגם בשטח.

מירב כורה חזן, מנהלת מחלקת פדגוגיה בחטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל, מציינת: "לצד הפעילות ביער, אנו פועלים גם בבתי ספר באמצעות הדרכות עם מדריכי קק"ל, ערכות ומשחקי רצפה ענקיים המעבירים את המסרים החינוכיים של חשיבות שמירה על הסביבה, מחזור פסולת, אקולוגיה ועוד. תכנים ייחודיים שמחברים את הילדים אל הטבע ולחשיבות השמירה על הסביבה בה הם חיים". לפעילויות באתר לילדים, הורים ומורים בנושא פסולת, קיימות וחשיבות השמירה על הסביבה – הכנסו: http://bitly.ws/Jwfu

לוקחים אחריות ושומרים על היער

נתקלתם בוונדליזם באחד מיערות או אתרי קק"ל? 
מוזמנים לסייע ולדווח לקק"ל :
1. במוקד הטלפוני, מספר חינם: 1-800-250-250
שעות פעילות המוקד לפניות שבשגרה : ראשון עד חמישי, מ-8:00 עד 15:30
(המוקד לא פעיל בסופי שבוע, ערבי חג וחג).
שעות פעילות המוקד לפניות חירום/דחופות : ללא הגבלה בזמנים. 
2. או באמצעות משלוח טופס מקוון - לטופס פנייה פרטית / מוסדית / הגשת תלונה
3. או בדוא"ל: pneyot-tzibur@kkl.org.il
4. או בפקס: 1532-6646244.

צילום: איציק זבורוף ויוסי ממן, קק"לצילום: איציק זבורוף ויוסי ממן, קק"ל

להלן תזכורת להנחיות הבטיחות להתנהגות נכונה ביער, לצורך שמירה עליו ועל ביטחונכם האישי:

  • היזהרו באש. אל תבעירו אש אלא במקומות ובמתקנים המיועדים והמסומנים לכך. בסיום הפעילות הקפידו לכבות את האש כליל.
  • שמרו על הניקיון. אספו את האשפה למתקנים המיועדים לכך, או קחו אותה עמכם.
  • אין להתוות או לשלט דרכים ושבילים ולהקים מתקן כלשהו ביער.
  • היער ומתקניו פותחו בשבילכם ולהנאתכם. שמרו על החי, על הצומח ועל הדומם שביער.
  • האחריות לשלומכם בעת ביקורכם ביער והשימוש במתקניו חלה עליכם. אל תסכנו את עצמכם ואת המבקרים האחרים. התאימו את פעילותכם לתנאי השטח ומזג האוויר. הצטיידו בהתאם.
  • השתמשו אך ורק בדרכים ובשבילים המסומנים על ידי קרן קימת לישראל או הוועדה לשבילי ישראל. דרכי היער מיועדות לכלי רכב, להולכי רגל ולרוכבים גם יחד. הישמרו והתנהגו בהתאם. התאימו את תנועתכם לתנאי הדרך. היזהרו מהחלקה ומדרכים בוציות.
  • אל תיכנסו ואל תתקרבו לבורות, למערות, למבנים וכדומה. אין להתקרב לשפת מצוקים, גלישת צוקים וטיפוס עליהם – אסורים.
  • אין להיכנס למקווי מים ואין לשתות מהם.
  • השהייה ביער בשעות החשיכה אסורה. השהייה בשעות החשיכה תתאפשר בתנאי שיינתן בהן מענה בטיחותי כנדרש.


לסיכום, חשוב כאשר מטיילים לשמור על היער או האתר מכל משמר כי זהו משאב יקר של כולנו.

פורסם ב-18.7.2023