זה שש שנים שאולה הדר, חברת קיבוץ רוחמה, מתנדבת קק"ל, נאמנת שבילי האופניים במרחב שקמה ומדריכת אופניים, מנקה מדי פעם פסולת מטיילים. "אני במקור מדנמרק, שהיא מדינה מסודרת ונקייה, והלכלוך בארץ מפריע לי מאוד", אולה מספרת. כשהבחינה שהכניסה לקיבוץ מלאה בניירות ובבקבוקים שאנשים משליכים, החליטה להפסיק להתלונן על כך ולעשות מעשה, ורתמה גם את החברים מענף גידולי השדה בקיבוץ לסיוע באיסוף שקי הפסולת.
נוער רוחמה במבצע הניקיון. צילום: רות אסיסקוביץ
יער רוחמה נמצא בסמוך לקיבוץ, וחלק משבילי האופניים של קק"ל עוברים ממש בתוכו. למרבה הצער נופו המרהיב של היער מתלכלך לעתים בפסולת המטיילים. "אני חושבת ומרגישה שיש השפעה למה שאני עושה" אומרת אולה ומוסיפה, "אנחנו נותנים דוגמה אישית. ילד נוטה לחקות מה שמבוגרים עושים, גם אם לא תמיד הוא קולט באותו רגע את מהות הדברים. כשאני רוכבת עם הילדים הם יודעים שאסור לזרוק פסולת בטבע. אם, למשל, הם אוכלים חטיפים העטיפות שלהם נשמרות בכיס ואנחנו משאירים את המקום נקי. זה עניין של חינוך". ואכן, בעקבות אולה נולד מבצע הניקיון של הנוער ברוחמה.
את פעילות הניקיון של הנוער יזמה מדריכת הנעורים בקיבוץ שירה אסיסקוביץ. "התחלתי להדריך אותם השנה. אני בת 23, נולדתי פה וגדלתי כאן כל חיי. חזרתי מחו"ל ישר לקיבוץ והחלטתי להישאר להדריך את הנוער", היא מספרת.
שירה קראה בפייסבוק על שבוע המעשים הטובים לזכר ברקאי שור ז"ל, שנהרג במבצע "צוק איתן" והרבה בפעילות התנדבותית. בשבוע לזכרו הוזמן הציבור להתנדב לפעילות כלשהי למען הקהילה והסביבה המקומית.
"חשבתי שנכון להתחבר ליוזמה ולעשות משהו שקשור לתקופה האחרונה שלא היתה קלה. הבאתי תמונות של ברקאי, סיפרתי עליו, ושאלתי את בני הנוער מהו המקום בקיבוץ שחשוב להם ושהיו רוצים לנקות ולטפח אותו. הם מיד בחרו מקום אהוב עליהם ביער רוחמה, המכונה ב'טרזן',משום שיש בו חבל שהם אוהבים להתנדנד עליו. רבים מהם משתתפים גם בחוג אופניים עם אולה ואוהבים מאוד לרכוב שם בסינגלים שעוברים ביער. החלטנו שאחת לחודש-חודשיים נאסוף שם את הלכלוך ונקיים יחד קבלת שבת", שירה מספרת.
למבצע הניקיון הראשון נרתמו כ-20 בני נוער מכיתות ז'-י"א, שבמשך שלוש שעות אספו כ-40 שקי אשפה. "הפעילות תרמה לחיבור שלהם למקום שהם גרים בו והם גם בשיתוף פעולה מרשים והופתעו מכמות הזבל שאספנו בזמן קצר יחסית, ומהשינוי שחוללנו".
בעקבות הפעילות בכוונת חברי הקבוצה להמשיך לטפח את המקום והם אף העלו כמה רעיונות לפעילויות נוספות לטובת הסביבה, כמו שילוט בשלוש שפות, שיבקש מהמבקרים לכבד את המקום ולשמור על הניקיון.