"אני חש כבוד להיות כאן ולהשתתף בנס נטיעת העצים והקמת היערות. זהו מעשה מעורר השראה, שמשמש דוגמה לכולנו", אמר ראש ממשלת אלבניה אדי ראמה בטקס הנטיעה שנערך האומות בירושלים ב-21 בדצמבר 2015. נשיא אלבניה היה ראש המדינה ה-80 במספר שנטע עץ בחורשת הייחודית הזו.
ראש הממשלה האורח נוטע את העץ. צילום: יואב דביר
הקשר בין אלבניה לעם היהודי החל כבר במאה ה-16, כאשר למדינה שבדרום מזרח אירופה הגיעו יהודים ממגורשי ספרד. הודות לרפורמות הדמוקרטיות ולהיפתחות למערב, כוננו בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 יחסים דיפלומטיים בין ישראל לאלבניה, שליהודיה הותר לעלות לישראל. כיום חיים באלבניה כ-3.5 מיליון איש, מוסלמים ונוצרים. "ארצנו סבלה מתקופה ארוכה של עריצות, אבל היום אנחנו חופשיים לבקר כאן ולהזמינכם לבקר אצלנו", אמר הנשיא ראמה.
חברת דירקטוריון קק"ל ברברה גולדשטיין שייצגה את קק"ל בטקס אמרה כי "כולנו חולקים חלום משותף להיות עם חופשי, כל אחד בארצו. העצים שאנו רואים סביבנו ניטעו על ידי האדם, במהלך הבנייה מחדש של מולדתנו העתיקה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם, שבה היו בסוף המאה ה-20 יותר עצים מאשר בראשיתה, והיום נשיא אלבניה נוטע את העץ ה-242 מיליון בארץ זו".
טקס הנטיעה נערך מייד בתום ביקורו של ראש ממשלת אלבניה באתר יד ושם להנצחת השואה. הנשיא ראמה הזכיר בדבריו שבתקופת השואה משפחות מקומיות ופרטיזנים הסתירו את יהודי אלבניה ואת הפליטים היהודים שנמלטו למדינה זו. בתום המלחמה התברר כי הקהילה ניצלה כולה.
ברברה גולדשטיין מעניקה תעודת הוקרה לראש ממשלת אלבניה. צילום: יואב דביר
את הטקס ניהל ראש הטקס בקק"ל אנדי מייכלסון, שאמר: "נטיעת עץ היא פעולה כה חשובה במסורת היהודית, שלפי המסורת אם אדם נוטע עץ ונאמר לו שהמשיח הגיע, עליו להשלים את הנטיעה ורק לאחר מכן לקבל את פני המשיח. אתם נוטעים היום עץ זית, וכשתחזרו הביתה תדעו שהשארתם משהו חי בארץ ישראל".
ראש הממשלה ראמה, רעייתו והמשלחת שליוותה אותם בביקורם בישראל יצאו יחדיו לנטיעה. הנשיא כיסה את גומת העץ במיומנות ולא שכח להשקות את השתיל הצעיר והבטיח לשוב ולבקר בישראל.
צפו בסרטון מטקס הנטיעה: