קרן קימת לישראל בשיתוף פעולה עם תושבי מיתר יזמה הקמת שביל הליכה בחלקו הדרומי של יער מיתר- "שביל הלימנים". היוזמה להקמת השביל נולדה במהלך תקופת הקורונה בה הובנה חשיבות היערות והצורך בטיולים ביער. בהמשך להקמת השביל נולד גם יער קהילתי מיתר, יער אותו מטפחים יחדיו קק"ל, הקהילה ומועצת האזור.
הנגב מתאפיין בתופעה נופית ייחודית הנקראת "לימנים". הלימנים הינם מבני עפר, בהם נאגמים מי שיטפונות באמצעות סכר עפר הממוקם באפיק. הסכר מעכב את הנגר המצטבר, גורם לו לחלחל ובכך מאפשר קיום חורשות קטנות בהם כמות המשקעים נמוכה.
יער מיתר, השוכן בדרום הרי חברון, נמצא באזור דל ממטרים ושימוש בלימנים מאפשר ניצול מירבי של מי הגשמים, כמו גם שיטות נוספות כגון שיח- קווי אדמה ארוכים שמנתבים את המים סביב העץ ויוצרים מעין גומת השקיה. עץ האקליפטוס, המקבל מים בדרך זאת, מאפשר למטיילים לקיים עצירות מים ומזון תחת צילו וליהנות מחידות מאתגרות בהם לוקחים חלק יחד ההורים והילדים.
אורכו של השביל החדש, "שביל הלימנים", הוא כ-4 קילומטרים המשלבים תצפיות מנקודות גבוהות ונוף פנורמי, ועד למקומות נמוכים, שם ניתן לראות כיצד הצמחים נהנים משיטת אגירת המים הייחודית. השביל עצמו הוא מעגלי ויש חניה מסודרת צמודה להתחלת המסלול.
הצועדים במסלול חולפים על פני מגוון זני עצים ביניהם שיטה, אורן ירושלים, חרובים. יחד עם בעלי חיים רבים השוכנים ביער: מינים שונים של ציפורים ועופות דורסים, יחד עם זוחלים, שועלים, תנים, צבים ועוד.
"הקמנו מערך שלם העומד על קשר רציף עם קהילות שכנות לאתרי קק"ל, במטרה להגדיל אותו ולהרחיב את שיתוף הפעולה של הקהילה עם היערות. פתיחת השביל היא חלק מהרצון של קק"ל, הרשות והקהילה ליצור שיתוף פעולה לרווחת הציבור", מסביר אלי ידיד, מנהל קליטת קהל בקק"ל. "זו אחת הסיבות לחידוש "שביל הלימנים" שבקרוב יציע גם סיורי זריחה ושקיעה שיוגשו גם הם ללא עלות".
אורנית גינת, רכזת קליטת קהל באזור הר הנגב והערבה בקק"ל: "הקמת שביל ההליכה ביער מיתר הוא מסע של שותפות עם הקהילה והרשות המקומית. השביל מחבר את התושבים ליער ולסביבה הירוקה, יוצר רוגע כנגד העומסים של מרוץ החיים המודרניים ומאפשר יחידת לימוד להיכרות עם אזור ספר המדבר".
לחצו לדף היער