ארכיון הצילומים של קרן קימת לישראל חושף לכבוד יום האישה הבינלאומי שיחול ב- 8.3, תמונות נדירות של הנשים אשר היו חלק משמעותי מהקמת המדינה. נשים שהן לא מנכ"ליות, אושיות אינסטגרם כמו היום, אלא נשים אמיתיות שעבדו עבודות כפיים במשתלות, בפרדסים, בלולים ולמעשה תרמו תרומה מכרעת ליצירת הנוף הארצישראלי המוכר לנו כל כך . באמצעות חשיפת תמונות הארכיון תצליחו לקבל מושג על ההגדרה של אישה חזקה, במובנים של שנות ה-20 במדינת ישראל.
מדי שנה, כשמגיע יום האישה הבינלאומי, התקשורת גועשת ומנציחה את מודל האישה של שנת 2020. אישה קרייריסטית, האימא האולטימטיבית, וזאת שנמצאת היום בכל מקום והצליחה לכבוש כל תחום "בעולם של גברים". בין אם טייסת קרב ראשונה, האישה האתיופית הראשונה שקיבלה סא"ל ועוד מגוון תפקידים שהאישה הצליחה "לפלוש" אליהן. אין ספק שיום האישה הוא גם היום לבוא ולדבר על הקשיים שאותן נשים חוות, גם בשנת 2020 ועדיין לא הצליחו להתגבר עליהם.
בין אם אלימות נגד נשים ובין הטרדות מיניות, נראה כי בתחומים האלו נצטרך להיאבק לעוד זמן מה. אך בין הצלחה להצלחה, בין אישה חזקה לאחרת, נראה כי מודל האישה החזקה עבר שדרוג וזאת בהתאם לשנה ולהתפתחות הטכנולוגיה והעידן בו לא חסר דבר. במקום בו עובדים רובוטים במקום אנשים, במקום בו האוכל מגיע לפתח הבית בלחיצת קליק, ובעידן בו עולם החקלאות מתופעל על ידי מכונות חשמליות וממוחשבות, קשה להאמין שעד לפני כמה שנים אלו היו נשים חזקות וחדורות מטרה אשר הפעילו את המכונות ופעלו כתף אל כתף לצד הגברים כמעט בכל ענפי המשק ויחדיו הקימו מדינה.
בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל התבססה דמותה של האישה הישראלית. יותר ויותר נשים הצטרפו לעבודות הפיסיות התובעניות שמלאכת הקמת המדינה דרשה. הן מימשו את חזונן של העולות החדשות לארץ ישראל בראשית המאה העשרים, נשות העליות הראשונות, אשר החלו סוללות את הדרך לשינוי מעמדן של הנשים בחברה. אחת מאותן עולות חדשות היתה תחיה ליברסון אשר כתבה :" הקניתי בלא יודעין לעלייה השנייה את שאיפת השוויון בעבודה בין הגבר לאישה... אמנם לא הפרזתי בשאיפותיי כחברות שבאו אחרי, שביקשו להידמות לגבר גם בחריש ובשמירה
ואפילו בשערותיהם הגזוזות ובלבוש שהיו לובשות..." אך התמונות מוכיחות הכל, בארץ ישראל צמחה האישה החדשה!
בצילומים ניתן לראות את הנשים הלבושות בבגדי עבודה, מניפות כלי עבודה, עובדות בבתי החרושת, בשדות ובמשק, אוחזות בכלי עבודה שונים ובנשק. הן בוצרות ענבים, שותלות שתילים בגן הירק ואוספות את פרי האדמה. כמו כן התגייסו לחיל הנשים בצבא ההגנה לישראל הצעיר וסייעו למערך המלחמה והביטחון השוטף.
היציאה לחירות ולשוויון אומנם הייתה ועודנה איטית ומורכבת, תהליך קבלת הזכויות שוות לנשות ישראל היה ועודנו פרי מאבקן של רבות. אך תמיד נחמד וחשוב להיזכר כיצד הכל התחיל, עוד לפני שהאישה הייתה היזמית הגדולה ומנכ"לית מצליחה, היא התחילה גם היא, בתור חלוצה.