למרות המלחמה המתחוללת בצפון, נערך כנס פודטק תל-חי ה-11 – חדשנות בעולם המזון, בהשתתפות שרת המדע ובכירי תעשיית המזון בארץ

זו השנה ה-11 לקיומו של כנס פודטק תל-חי - חדשנות בעולם המזון, אך בשל הלחימה המתמשכת בצפון זו השנה הראשונה שהכנס מתקיים מחוץ לכותלי הקמפוס. הכנס נערך בשיתוף קק"ל, מכון המחקר מיגל ובהשתתפות שרת המדע, גילה גמליאל.

הכנס עסק בנושאים בוערים שמעסיקים את עולם המזון ביניהם: ביטחון תזונתי לצד חדשנות, פניו של הפודטק בישראל - לאן הן מועדות, אצות - כמקור בר קיימא לרכיב מזון פונקציונלי המגשר בין בריאות האדם  והסביבה, פיתוח ביו-חומרים חדשניים למזון ובריאות בדרך למזון העתיד ותזונה אישית, הבנת מנגנוני הישרדות סלמונלה בתהליכי ייצור מזון, האתגרים בבשר מתורבת - פריצות הדרך המגיעות מהצפון, המשך ייצור גורמי גדילה בצמחים.  כמו כן, בכנס נערך מושב שעסק בפודטק כמנוע צמיחה של הצפון: מה קרה לענף שהיה בתנופה אדירה לפני המלחמה ומה יקרה ביום שאחרי המלחמה.

לדברי אופיר בנימין העומד בראש הכנס: "תחום הפודטק תפס תאוצה אדירה בגליל בשנים האחרונות מה שהתחיל באקדמיה, במחקר וביזמות פרטית וסחף את ההנהגה המקומית ומשרדי הממשלה, הפך בחמש השנים האחרונות למנוע הצמיחה המרכזי של הגליל והביא בשורה של קדמה, ידע, טכנולוגיה ופיתוח לחבל ארץ שלם. חודשי המלחמה הארוכים הביאו באופן טבעי למשבר חריף גם בתחום הזה, אבל אנחנו בגליל למודי מלחמות ויודעים שגם אם אנחנו עוברים את אחת התקופות הקשות בחיינו, נחזור לגליל היפה שלנו, נשקם אותו ובתנופה אדירה נקדם מחדש את תחום הפודטק והאגרוטק, ביחד עם כל השותפים שגויסו למשימה החשובה בשנים האחרונות".

גם השנה ולמרות המלחמה, הציגו הסטודנטים בשנה ג' פיתוחי מוצר חדשניים ומקוריים. בין פיתוחים אלה ניתן למצוא מספר פיתוחים אשר מתבססים על סוגיית הפחת, אשר מעסיקה מאוד את תעשיית המזון בעולם, בשל הצורך בשמירה על הסביבה והבזבוז הגדול של תוצרת חקלאית המושלך לאשפה מידי שנה. בין פיתוחים אלה ניתן למנות:
דג טונה טבעוני, ניגירי וקוויאר טבעוניים - המבוססים על פחת סלק וטעמם דומה מאוד לזה של דג הטונה, סוכריות על מקל עשויות אף הן מפחת סלק, ממרח סלק על בסיס גבינת פטה, המבורגר טבעוני מקליפות בננה (הקליפות עוברות טחינה, הוספו להן תבלינים ונוצר מרקם דומה מאוד לבשר/ אסדו/ המבורגר – טבעוני), נקניקייה צמחונית המבוססת על גזר, מעדן שיבולת שועל  וגרנולה - המעדן עשוי מפחת שיבולת שועל - פסולת של ייצור חלב שיבולת שועל (ממפעל אלטרניב של תנובה), רוטב קקטוס חריף מתוק עשוי מעלי צמח הקקטוס (עשיר באשלגן ובוויטמינים חשובים נוספים), בגט פוניו (עשוי מדגן אפריקאי בשם "פוניו" אשר יתרונו בכך שאינו מכיל גלוטן), חלווה מגרעיני חמנייה (חלווה מתוקה ובעלת ערכים תזונתיים רבים המיועדת לרגישים לשומשום) ופיתוחים נוספים.

זו השנה הרביעית שתילתן, המכללה לעיצוב ותקשורת חזותית בחיפה, משתפת פעולה עם מכללת תל-חי בכנס הפודטק הבינלאומי, FoodTech 2024 - האוכל של העתיד. בעולם שמתחדש כל הזמן עם שוק מתחרים גדול וקהלי יעד שונים ומגוונים, מנסים הסטודנטים של תל-חי להמציא את הדבר הבא בעולם המזון, אך על מנת שנרצה לטעום מן הייצור, האריזה חייבת להיות טובה, מעניינת ומושכת את העין. בנקודה זו בדיוק, נכנסים הסטודנטים של תילתן מבית הספר לעיצוב גרפי בהתמחות אריזה ופיתוח מוצר.

דורון מרקל המדען הראשי של קק״ל: ״דווקא בימים הקשים הללו מדרום עד צפון הארץ, אנו ממשיכים לתמוך באקדמיה ובפרט בחדשנות במכללת "תל חי". אנחנו כקק"ל שמחים לקחת חלק בחידושים בתחום הפודטק ובכל מה שקשור בבטחון המזון שלנו. כמדען הראשי של קק״ל אני רואה חשיבות רבה בקידום החדשנות בגליל ככלי לחיבור הסטודנטים הצעירים לאזור וכמנוע צמיחה חשוב לגליל״.