קק"ל, פורום האקלים הישראלי מיסודו של נשיא המדינה ומרכז אקלימא, חברו יחד לגיבוש תוכנית 'שאפתנות אקלים וחוסן סביבתי בשלטון המקומי'

קק"ל, פורום האקלים הישראלי מיסודו של נשיא המדינה, ומרכז אקלימא, מתכבדים להציג את נבחרת השאפתנות אקלימית. התוכנית פורצת הדרך, אשר מושקת השנה על ידי הנשיא, מיועדת לבניית חוסן אקלימי וביטחון קהילתי-סביבתי ברשויות המקומיות. מטרת התוכנית להקים נבחרת רשויות מקומיות, מגוונת ואיכותית, שתוביל מהלך שאפתני שיחזק את חוסנה הסביבתי-אקלימי של הרשות, וישיג מטרות כבר בקדנציה הנוכחית.

הרשויות הנבחרות יבססו ויובילו קהילה מקצועית, שתפעל בשיתוף פעולה בהטמעת מדיניות ובהענקת כלים מעשיים רלוונטיים למהלך שכל רשות תבחר לקדם. ראשי הרשויות יהפכו לנבחרת מנהיגה שמקדמת את התחום באופן אישי, שכן כל ראש ראשות התחייב להובלת מהלך משמעותי, מקיף, מדיד ומשנה מציאות בשטחי הרשות במהלך הקדנציה הנוכחית ויעמוד בקדמת הבמה הציבורית של נושא החוסן הסביבתי-אקלימי בשלטון המקומי. 

במציאות שבה אתגרי האקלים גוברים ומציבים סכנה ממשית לאיכות החיים ולביטחון הסביבתי, נבחרו הרשויות המקומיות שבחרו פרויקטים שאפתניים על מנת להוות דוגמה להתמודדות עם אתגרים אלו. בין התחומים המרכזיים בהם מתמקדת התוכנית: מוכנות לאירועי אקלים קיצוניים, פיתוח תחבורה בת קיימא, שימור ושיקום שטחים פתוחים, הקמת מרכזי חוסן עירוניים לשעת חירום, שכונות מאופסות אנרגיה ועוד.

מטרות התוכנית נועדה להעצים את ראשי הרשויות ולבנות תשתית לפעילות אקלימית-סביבתית עצמאית וארוכת טווח. הרשויות יקבל תמיכה, הדרכה והעשרה בידע רלוונטי לכל אחת מהן בהתאם לתחום החוסן שהיא מקדמת, ויתקיימו מפגשים תקופתיים, שיתוף יידע וסיורים לימודיים מקצועיים בנושא חוסן סביבתי-אקלימי. לכל רשות יוצמד איש/אשת מקצוע מנוסה בתחום הספציפי בו בחר ראש הרשות להתמקד, שמטרתו לסייע לראש הרשות ולצוות המקצועי הפועל מטעמו לקדם את המהלך וליישמו באמצעות פתרונות חדשניים, ידע, מידע וחיבורים.

נשיא המדינה יצחק הרצוג בפתח דבריו: ״סוגיית משבר האקלים היא מהאקוטיות והקיומיות העומדות לפתחנו. גם שלל אתגרי הביטחון של ישראל, המלווים אותנו משחר ימי המדינה וביתר שאת החל מהשבעה באוקטובר אשתקד - אין בהם כדי להשכיח או חלילה להזניח את הטיפול החיוני, המערכתי, הנדרש כדי להתמודד עם משבר האקלים.

אני מבקש להודות, מקרב לב, לכל השותפים שלנו בשלל התהליכים, ולשילוב הידיים החיוני כדי להתמודד באופן מקיף ויסודי עם המשבר: פורום האקלים, קק"ל, אקלימא ושותפים רבים נוספים ובעיקר – לראשי הרשויות המציבות רף שאפתני אקלימי וסביבתי״.

צילום: באדיבות קק"לצילום: באדיבות קק"ל

 הרשויות המשתתפות והפרויקטים שלהם:

  • עיריית אום אל פאחם: הפחתת שריפות באמצעות ניהול השלכת פסולת נכון, היערכות לסביבה בטוחה, והקמת צוותי חירום שכונתיים.
  • עיריית אילת: פיתוח "שכונת אקלים" ראשונה והקטנת שימוש ברכב פרטי, לצד קידום תחבורה חשמלית ציבורית ועידוד תחבורה רגלית.
  • עיריית בית שמש: הקמת מתקני אגירה אנרגטית לשעת חירום ומרכזי ידע וחוסן לתושבים.
  • מועצה אזורית ברנר: שימור ופיתוח צירי נחל שורק ושיקום מרחבי טבע כחלק משיפור איכות החיים וההיערכות לאתגרי האקלים.
  • מועצה אזורית גזר: יצירת מודל לניהול שטחים פתוחים והנגשת המידע סביב תחום הקיימות.
  • מועצה מקומית ג'לג'וליה: הפיכת המועצה למובילה בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל, לצד שיקום נחל קנה ופיתוח מרחבים ירוקים.
  • עיריית הרצליה: הקמת רשת מרכזי חוסן עירוניים למענה בעיתות חירום אקלימיות.
  • עיריית כפר סבא: התייעלות אנרגטית לצמצום 60% מצריכת האנרגיה העירונית, כולל פיילוטים לחדשנות ירוקה.
  • מועצה מקומית פרדס חנה-כרכור: ייצור ואגירת אנרגיה מקומית.
  • עיריית רחובות: פיילוט לשכונה "מאופסת אנרגיה" הכולל שיתוף פעולה עם מכון ויצמן, במטרה לספק מענה לבעיות אספקת החשמל המקומית.


קרן קימת לישראל ממשיכה להוביל את חיזוק השלטון המקומי תוך הבנה עמוקה של האתגרים החדשים וההכרח לקיימות וחוסן אקלימי. אנחנו מחויבים לעבוד בשיתוף עם הרשויות על מנת לקדם חברה בריאה ומאוחדת שתשמור על האוצרות הטבעיים של ארצנו למען הדורות הבאים. זו הציונות הסביבתית החדשה.