מבט לצפון: קק"ל חושפת את הנזקים הרבים שנגמרו ליערות ואתרי הטבע בצפון הארץ

קרן קימת לישראל קיימה אתמול (רביעי) סיור עיתונאים מיוחד ביער ביריה, בו נחשפו הנזקים הרבים שנגרמו ליערות קק"ל עקב השריפות. לקק"ל אתרים ויערות רבים שנפגעו באזור הצפון: יער ביריה, יער  הרי נפתלי (רכס רמים), יער נבי יושע קרן נפתלי, יער ברעם, יער מירון, יער ראש הנקרה (רכס הסולם),  יער כחל/עמיעד, רמת הגולן יער קצרין, יער דליות, מעיינות  סלוקייה, יער חניתה (מצובה).

מתחילת המלחמה נשרפו כ-20,000 דונם באזורים אלו כתוצאה מנפילות חימוש אויב. בקק״ל מעריכים, כי לאחר שיגיעו לכל האזורים (שכרגע מוכרזים כשטח צבאי סגור) הרי שהנזקים יגדלו אף יותר.

הסיור החל במצודת ביריה, אשר ממנה משתקף כל אזור הצפון ובמבט היה ניכר הנזק העצום שהתרחש. יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה לוסקי, שלי בן ישי, מנהל מרחב צפון בקק"ל ואלי חפוטה, מנהל אזור גליל-גולן בקק"ל שיתפו בהתמודדות היום יומית של הארגון, כיצד הדברים נעשים בשטח, ועל הקושי להתמודד עם שריפות רבות במקביל.

בהמשך הציג רמי זריצקי, הממונה על הגנת היער מאש בחירום בקק"ל את דרכי הפעולה ואת המאמצים הכבירים שנעשים על מנת לכבות את כל השריפות. במהלך המפגש הוצג החפ"ק המרחבי לניהול שריפות ענק והאמצעי הטכנולוגי "תנשמת", המאפשר צילום מדויק של המרחב. מערך הכיבוי של קק"ל כולל 26 כבאיות ו-300 עובדי קק"ל שעוסקים בכיבוי בנוסף לתפקידם המקצועי. המערך לוקח חלק פעיל בכיבוי שריפות יער ברחבי הארץ. ישנו שיתוף פעולה מלא עם כוחות הביטחון, המשטרה, צה"ל, רשויות מקומיות, כיתות כוננות, כבאות והצלה, ורט"ג.

בהמשך, נערך מפגש עם ירון צ'רקה, הצפר הראשי בקק"ל, בנושא נזקי השריפה והשפעתם על הטבע והחי. צ'רקה הציג את הנזק האדיר לחי ביערות ובניהם אוכלוסיית בעלי הכנף. בעוד שהעופות הבוגרים יכולים להציל את עצמם ולעוף אל מקומות קינון אחרים, הגוזלים עדיין אינם מסוגלים לעוף ולכן נשרפים בקן. בנוסף לכך, בגלל שריפות, הזוחלים הרבים וחיוויאים שהקן שלהם לא נפגע מתקשים יותר למצוא מזון.
         
במצפה אריק שמיר נערך מפגש עם אילן טיבי, מנהל יחידת המרעה בקק״ל ועם אמיר ביידר מצפת שמגדל בקר בהרי נפתלי ובאזור יער ביריה ועם ליאור הבר, שמגדל בקר באזור הגליל תחתון. מגדלי הבקר העידו על הנזקים הרבים שהם חוו במלחמה, ועל הסיוע הרב שקק"ל מעניקה להם. הם מתמודדים עם נזקים של עשרות מליוני שקלים, שריפת העשבייה מאלצת אותם לקנות מזון לעדר בסכומי עתק.

הנזק האדיר לבקר פוגע בבטחון התזונתי במדינה ובמאזן האקולוגי. עדרי הפרות והצאן אשר נמצאים ביערות מנוהלים על ידי יחידת המרעה של קק"ל שהוקמה בכדי להתמודד עם מספר השריפות שעלה בצורה דרמטית בשנים האחרונות. העדרים בשטחים הפתוחים של קק"ל, ניזונים מהעשבייה הדליקה ועל ידי כך מצליחים למנוע כ-80% מהשריפות בשטחים הפתוחים. בעקבות הנזקים והסכנה באזור (עגלות שהפילו, עדרים שהתפזרו ונעלמו מהשטח ובעלי חיים שנשרפו), בקק"ל נתנו סיוע כגון מכלאה ניידת וגדרות כאלטרנטיבה לשמירה על המרעה. 

בסוף הסיור נערך מפגש עם איתן לבל, מנהל חוות "בת יער". לבל העיד על שיתוף הפעולה עם תושבי עמוקה הסמוכה, שמסייעים לשמור על החווה ופועלים על מנת לייצר חלק חיץ בתור היער על מנת למנוע מהשריפות להגיע לאזור ולכלות אותו. לבל הוסיף כי עקב המצב החווה אינה פועלת מתחילת הלחימה, והוא אינו מקבל כלל סיוע מהמדינה בהשתתפות בתחזוקת המקום שכלולה בהשקעה כספית רבה. החווה נמצאת 10.4 קילומטרים מהגבול, אך הממשלה החליטה שיתקבל סיוע לכל הגופים והיישובים שנמצאים עד 9 קילומטרים מהגבול.

חפ"ק מרחבי לניהול שריפות יער. צילום: מיכאל חורי, מערך ההסברה, קק''ל