מקרה נדיר של חופמי גדות מגרמניה המבקר פעמיים תוך שלוש שנים בתחנה לחקר ציפורים בעמק חפר בשיתוף קק"ל

חופמי גדות היא ציפור ביצה קטנה השוקלת כ 50 גרם, עם מראה מרהיב: טבעת עין צהובה ומסגרת פנים שחורה כאילו נתן בה הצייר את צבעיו. הוא ניזון מהחי ומהווה מאזן אקולוגי חשוב לאוכלוסיות חרקים בביצות ובתי גידול לחים. חופמי גדות חולף שכיח בנדידה אולם מעט מאוד יודע על דפוסי התנועה והמקומות מהם מגיע אלינו.

חופמי גדות שטובע בצפון-מזרח גרמניה במרס 2016 ביקר בשולחן הטיבוע של קק"ל והתחנה לחקר ציפורי עמק חפר באוגוסט 2021, עד כמה שידוע, היה זה הביקור ראשון מגרמניה למין זה לאחר שחלף כ 3000 ק"מ בקירוב. שלוש שנים מאוחר יותר, לפני מספר ימים הוא הופיע שוב באותו מקום בעמק חפר.

הממצא הנדיר מלמד על השימוש הקבוע שעושות ציפורים בנקודות עצירה וחניה בנדידה והצורך המשמעותי לשמור ולהגן עליהם. קרן קימת לישראל פועלת לשיקום בתי גידול לחים, והמחקר והניטור מהווים אבן יסוד בהבנת הסביבה ובסיס לקבלת החלטות. שטחי הביצה מצטמצמים ונעלמים מרחבי העולם וחשיבותם הגלובלית עצומה לשימור הסביבה כיום ולדורות הבאים - קק"ל שמה לה למטרה לשקם שטחי ביצה ולעסוק במחקר התומך בהגנה על מינים אלו כפי שנעשה באגמון החולה, באגמון חפר באגם ירוחם ובאתרים נוספים. 

ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל: "פעילות הטיבוע בישראל מתרכזת בעיקר בציפורי שיר, ולכן קיימת חשיבות מיוחדת לדגש שאנו נותנים על ניטור בטיבוע של עופות ביצה בתחנה לחקר ציפורים בעמק חפר בשיתוף קק"ל. נדידת החופמאים היא נושא מרתק ומאתגר, והידע שלנו לגביו הולך ומעמיק משנה לשנה".