ערן, עובד באזור התעשייה תפן שבגליל, הבחין בנמנמן עצים כשהוא מקפץ בין רגלי העובדים – התנהגות חריגה למין שידוע בפעילותו הלילית ובחיים הסמויים שהוא מנהל בין ענפי עצי החורש. ערן הבין שמדובר בבעל חיים יוצא דופן, אסף אותו בעדינות והעבירו לרשות הטבע והגנים. משם הוסע הנמנמן למרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה של קק"ל, שם קיבלה אותו ד"ר רונה נדלר ונסי, וטרינרית ומנהלת המרכז.
הבדיקה העלתה שמדובר בנמנמנית, וכי היא רזה וחלשה, עם פציעה בזנב – שעלולה להעיד על מפגש עם החתולים המשוטטים הרבים באזור התעשייה. לאחר טיפול ושהייה של מספר ימים תחת השגחה, במהלכם התחזקה והחלה לעלות במשקל, הוחלט לשחררה חזרה לטבע בשיטת "שחרור רך": היא תועבר לחורש בגליל בכלוב ייעודי, ובמשך מספר ימים תוכל להסתגל מחדש לסביבתה. לאחר מכן תיפתח דלת הכלוב והיא תוכל לצאת לדרכה. צוות המרכז ומתנדבים, בשיתוף עם רט״ג, ימשיך ללוות אותה באמצעות מתן מזון ומחסה.
נמנמנית העצים, בעלת זנב פרוותי ופס שחור מובהק מעל העיניים, חיה את רוב זמנה בקנים שהיא בונה בין העצים. ישראל מהווה את גבול תפוצתה הדרומי, וכל תצפית בה היא תזכורת לחשיבות שבשמירה על בתי הגידול של הגליל. "כל מפגש עם מין נדיר כזה ממלא אותנו תקווה", אומרת ד"ר נדלר ונסי. "הפעולה המהירה של ערן, ושיתוף הפעולה בין הגופים, אפשרו לנו להעניק לה טיפול ולתת לה סיכוי אמיתי לחזור לטבע".
צילום: נבו רינג, מרכז האקלום, אגמון החולה-קק''ל
עינבר שלומית רובין, מנהלת השטח באגמון החולה-קק"ל: "אגמון החולה קק״ל הינו אחד מבתי הגידול החשובים בישראל הן לציפורים והן לבעלי החיים השונים. מרכז השיקום והאקלום לחיות בר באגמון החולה נותן מענה חשוב וקריטי לבעלי החיים והכנף בצפון היפה. ההקפדה על שחרור רך, שבו החיה מקבלת זמן להסתגל מחדש לטבע, הוא צעד מחושב ומרגש. כל פרט בתהליך – מההבאה למרכז האקלום ועד לשחרור החוזר לטבע – מראה על דאגה אמיתית לשימור בעלי החיים. ההצלחות כמו זו נותנות תקווה אמיתית לשימור מיני טבע נדירים״.
עופר יעקוב פקח רשות הטבע והגנים: ״לקחתי את הנמנמנית מהמפעל הבייתה ביצעתי בדיקות ראשוניות לאבחן את מצבה ואת הטיפול הדחוף שנדרש לו. לאחר מכן העברתי אותה לטיפול רפואי. אני שמח שהיום היא שבה לטבע ושהצלחנו בזכות מודעות של אזרחים טובים להציל אותה״.