פריחה באתרי קק"ל

מרבד של אירוס הגלבוע. צילום: Shutterstock

כלנית מצויה

פארק עדולם-צרפת

מועד פריחה:
ינואר-מארס

מי שימהר, יוכל עוד לראות את משטחי הכלניות שבפארק עדולם, כמובן עם תוספות של רקפות ושאר מינים ססגוניים. כאן הכלניות כמעט כולן אדומות, ככה זה במרכז הארץ ובדרומה. מי שרוצה לראות כלניות בצבעים אחרים ייאלץ לנסוע צפונה. השם כלנית הוצע על ידי ביאליק, מכיוון שהפרח יפה כמו כלה.  
כלנית מצויה בשלל צבעים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
כלנית מצויה בשלל צבעים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
על המקום:
פארק עדולם-צרפת הוא מרחב פתוח המשלב טבע, חקלאות ואתרי עבר. זהו אזור של גבעות עגולות ונמוכות, המכוסות ברובן חורש ים תיכוני. בקרחות שבין היערות עולות כלניות רבות. 

גישה:
הכניסה הראשית לפארק נמצאת בצד כביש בית שמש-בית גוברין (כביש 38). נכנסים מזרחה בכביש הגישה למושב צפרירים ומיד ימינה לדרך הראשית של הפארק.

צבעוני ההרים

שביל הארז, יער ירושלים

מועד פריחה: מארס-אפריל

צבעוני ההרים הוא מהפרחים האהובים ביותר על המטיילים בישראל. ששת עלי העטיף שלו יוצרים גביע מושלם, באורך כ-5 ס"מ. צבע עלי העטיף אדום אש, קרקעיתם שחורה כמו לילה ללא ירח ופס צהוב דק מבדיל בין האדום לשחור. אי אפשר גם לטעות בעלים המסולסלים של הצמח, שמספרם אינו עולה על שלושה. הפרח יפה מאוד גם כשהוא סגור, בטרם ייפתח. צבעוני הההרים אינו פורח בדרך כלל בצרורות, אלא בבודדת, אבל כל מציאה שלו היא חוויה.

צבעוני ההרים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
צבעוני ההרים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
על המקום:
יער ירושלים הוא הריאה הירוקה של הבירה. שביל הארז הוא שביל מעגלי המעניק אפשרות ביקור לאתרי היער ובהם ארז בן גוריון וחורבת בית כרם.

גישה:
רחוב פרחי חן 17, שכונת יפה נוף בירושלים.

דרדר גדול פרחים

שלוחת שיירות

מועד פריחה: אפריל-מאי.

דרדר גדול פרחים הוא מאותם פרחים שקשה להישאר אדיש ליופיים, מה גם שהוא פורח בסוף האביב ובתחילת הקיץ (אפירל-מאי), כאשר גל הפריחה העיקרי של האביב כבר הסתיים ומסביב הכול צהוב. שלא כמו רוב מיני הדרדר, הוא אינו קוצני. התפרחת שלו צבועה בצבע ורוד עז וקוטרה כארבעה ס"מ. ריכוז נאה של דרדר גדול פרחים נמצא בשלוחת שיירות, בשביל שעולה מאנדרטת מח"ל למשלט 21. כמובן, אפשר למצוא פריחה של הדרדר גם במקומות אחרים בחבל הים תיכוני, בעיקר במקומות שבהם החורש פתוח.

דרדר גדול פרחים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
דרדר גדול פרחים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על המקום:
קק"ל סימנה שביל טיול העולה מחניון מח"ל למשלט 21 וחוזר דרך בורמה. אורך המסלול כולו כ־5 ק"מ והוא מיועד למיטיבי לכת. התצפית על שער הגיא מהמקום שבו היה משלט 21 – מרהיבה.

גישה:
חניון מח"ל נמצא כקילומטר מדרום למחלף שער הגיא. הבאים מכיוון בית שמש פונים ימינה על פי השילוט היישר לחניון. הבאים מכיוון שער הגיא פונים ימינה על פי השילוט המכוון לאנדרטת מח"ל ולחאן שער הגיא. לאחר הפנייה עוברים מתחת לכביש 38 ופונים שמאלה לחניון.

רקפת מצויה

שביל המערות ביער קרן הכרמל

מועד פריחה: נובמבר-מארס

רקפת מצויה היא אולי הצמח המפורסם ביותר בישראל. על פרחיה הענוגים, הצבועים בגוונים שבין לבן לוורוד עז, נכתבו לא מעט שירים ויש גם בנות שנקראות על שמה. עונת הפריחה של הרקפות ארוכה ואת האחרונות שבהן אפשר למצוא גם בחודש מארס, תכונה מרשימה לאור העובדה שראשונות הרקפות במקומות השחונים של הארץ פורחים כבר בדצמבר. ייחודו של הפרח טמון במראהו המיוחד, כאילו הוא מרכין את ראשו. האגדה מספרת ששלמה המלך עיצב את כתרו בדמות רקפת ומשחרב בית המקדש הרכינו הרקפות את ראשיהן לאות עצב, עד עצם היום הזה. 

רקפת מצויה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
רקפת מצויה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על המקום:
שביל המערות ביער קרן הכרמל הוא שביל מעגלי שאורכו כ־2.5 ק"מ. מי שאינו מעוניין לצעוד במסלול כולו, הכולל גם מעלה די תלול אך קצר, יכול להסתפק בגיחה למערות הקבורה המרשימות. כלניות יש גם שם.

גישה:
ממחלף אליקים נוסעים צפונה לכיוון דלית אל-כרמל (כביש 672). לאחר כ-600 מ' פונים ימינה לכיוון חניון שער הכרמל ומשם לחניון חורבת חרמש.

כליל החורש

פארק איילון-קנדה

מועד פריחה: פברואר

רוב חודשי השנה המטיילים כמעט ואינם משגיחים בכליל החורש, עץ קטן המשיר את עליו דמויי הלב בחורף. אבל כאשר מגיע האביב, אי אפשר עוד להתעלם ממנו. העץ מתכסה אלפי פרחים בצבע ורוד עז, שפורצים מכל מקום כמעט – מהענפים הדקים, מהענפים העבים ואפילו מהגזע. כליל החורש פורח בר בפינות לחות בחורש הים תיכוני. קק"ל נוטעת את העץ כדי לגוון ולהוסיף צבע במקומות שונים בארץ.

הפרחים מכילים מיץ חמצמץ וראויים למאכל. יש המעדיפים לקטוף את ניצני הפרחים ולכבוש אותם בחומץ, אבל אנחנו אוהבים אותם בעיקר כשהם על העץ, מוסיפים נוי לנופינו.

פריחת כליל החורש. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
פריחת כליל החורש. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על המקום:
פארק איילון-קנדה ליד לטרון, הוא אתר בילוי מקובל ומפורסם. קק"ל נטעה עצי כליל החורש בחלקים שונים של הפארק, בעיקר ליד אגם התמרים.

גישה:
במחלף לטרון פונים לכיוון מבוא חורון (כביש 3) ובמרחק כקילומטר מהמחלף פונים ימינה.

לוטם מרווני ולוטם שעיר

פארק עצמאות ארה"ב

מועד פריחה: מארס-מאי

שני אחים תאומים אלה, נמנים עם תכשיטי החורש שלנו. לשניהם פרחים גדולים ופרושים לרווחה - הלוטם המרווני פורח בלבן ואילו אחיו השעיר בסגול. מקבץ אבקנים בצבע צהוב, במרכז כל פרח, משלים את התמונה היפה. שני מיני הלוטם נפוצים מאוד, בעיקר בחורשים הפתוחים ולא תחת הצל הכבד. ותיקי הארץ אולי עוד זוכרים את כינויים העממי "ורד ההרים".

כאשר פוצעים את ראשי הענפים של הלוטם, מופרש ממנו שרף דביק, שנחשב בימי קדם כסם מרפא. אולי זהו הלוט שנזכר במקרא. הרופא היווני דיוסקורידס, שחי במאה ה-1 לספירה, כתב שהיוונים נהגו לשלח את העזים שלהם בשדה שבו צומח לוטם ובערב לאסוף את השרף שנדבק בזקניהם.

לוטם מרווני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
לוטם מרווני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על המקום:
בפארק עצמאות ארה"ב קיימים מסלולי הליכה אחדים ובכל אחד מהם תמצאו שיחי לוטם. קחו למשל את המסלול הנחמד לחורבת בית עטאב.

גישה למסלול:
חניון נס הרים. גישה מכביש בית שמש-בר גיורא (כביש 3855 ואחר כך 3866), ליד הכניסה למושב נס הרים.  

איריס שחום

יער דודאים

מועד פריחה: מארס

איריס שחום צומח באזורים שחונין יחסית, ופרחיו הגדולים, שאורכם כ־10 ס"מ, מרשימים מאוד. לפרח, שצבעו חום-ארגמן, כמעט שחור, שלושה עלי עטיף זקופים ושלושה כפופים. הצמח מתרבה מזרעים אך גם באמצעות קנה השורש שלו, ולכן הוא צומח בקבוצות. לעיתים אפשר למצוא אוכלוסיות בעלות פרחים בהירים יותר, עד פרח צהוב לחלוטין. איריס שחום צומח בר בגלעד ובדרום הגולן, במדבר שומרון, במדבר יהודה ובגבעות גורל.

איריס שחום. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
איריס שחום. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
על המקום:
יער דודאים משתרע מצפון לשכונת רמות שבבאר שבע, השכונה הצפונית בעיר. חלקים ניכרים מיער דודאים אינם נטועים אלא מכוסים צמחיית בתה, המספקת בחורף ובאביב פריחה ססגונית. ביער סימנה קק"ל מסלול טיול מעגלי קצר באורך 1.5 ק"מ,העובר בין אתרים ארכיאולוגיים ובהם בית ארבעה מרחבים מהתקופה הישראלית הקדומה, מאגורות קדומות ובתי חווה ביזנטיים.

גישה:
רחבת החניה הגדולה שמצפון למעגל התנועה של שדרות צה"ל ושדרות אורי צבי.

למסלול טיול ביער לחצו כאן

אירוס הגלבוע

גלבוע

מועד פריחה: מארס-תחילת אפריל

אירוס הגלבוע מצמיח פרח מרהיב עין, מהגדולים ומהמרשימים שבקבוצת אירוסי ההיכל. קוטר הפרח מגיע ל-10 ס"מ ואף יותר, צבעו סגול-כהה ובמרכז עלי העטיף החיצוניים בולט כתם כהה יותר, כמעט שחור, בעל ברק מתכתי.

כבר בסוף המאה ה-19 ייצאו את קני השורש שלו לאירופה עד כי הצמח כמעט ונכחד מן העולם. מצבו החמור של הצמח היה בין הגורמים שהביאו לפיתוח מערכת ההגנה על צמחי הבר בישראל. אירוס הגלבוע צומח בר בגלבוע, בשומרון, בגולן ובהרי גלעד.

מרבד קסום של אירוס הגלבוע. צילום: Shutterstock
מרבד קסום של אירוס הגלבוע. צילום: Shutterstock
על המקום:
בתקופת פריחת האירוסים הומה הגלבוע מטיילים. הם נהנים מהיערות, מהחניונים הרבים ומהנוף המרהיב הנשקף ממצפורי הגלבוע. אפשר למצוא את היאירוס במקומות אחדים לאורך דרך נוף גלבוע.

גישה:
כניסה לדרך מצומת נורית, ליד קיבוץ יזרעאל (כביש 675, בין סימני ק"מ 11-10).


למסלול טיול בדרך נוף גלבוע לחצו כאן

נימפאה לבנה

אגמון החולה

מועד פריחה: מאי-יולי

מי שכבר מתכנן את הקיץ מוזמן לגן הבוטני באגמון החולה, שם קיים אוסף יפהפה של צמחי מים הפורחים בקיץ. נימפאה לבנה הוא צמח שכל גופו טבול במים. הפרח ענק ממש, קוטרו עד 20 ס"מ. עלי הכותרת לבנים ובמרכזם אבקנים רבים בצבע צהוב. בעבר היה הצמח נפוץ במקווי המים המתוקים שבמישור החוף ובצפון הארץ, בעיקר בביצות החולה, אך בגלל התמעטות בתי גידול אלה כמעט ונכחד לחלוטין. הצמח מעדיף מים לא עמוקים, בזרימה מתונה. אצלנו הצמח נדיר, אך במקומות חמים בעולם הנימפאה נפוצה מאוד ומכסה לעתים כליל תעלות מים.

נימפאה לבנה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
נימפאה לבנה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
על המקום:
בגן הבוטני שבאגמון החולה מגדלים יותר מ-70 מינים של צמחי מים וצמחי גדות, שפיארו את עמק החולה מלפני ייבושו. העונה הנכונה לבקר בגן הבוטני היא הקיץ.

גישה:
מכביש ראש פינה - קרית שמונה (כביש 90, בין סימני ק"מ 457¬-458).  

תורמוס ההרים

יער חגית

מועד פריחה: מארס-אפריל

תורמוס ההרים הוא צמח חד-שנתי ממשפחת הפרפרניים, הצומח במרבדים גדולים. פרחי משפחה זו בנויים ממבנה דמוי סירה ובו האבקנים, מעלה רחב הקרוי מפרש ומשני עלים צדדיים הקרוים משוטים.

תורמוס ההרים הוא אחד ממיני הפרחים המעטים בישראל שניחנו בצבע כחול. לא זו בלבד, הפרח הכחול מתהדר גם בפס לבן במפרשו, שמשנה את צבעו לאדום עם ההתבגרות, אות וסימן לחרקים שאצלו כבר לא ימצאו צוף ואבקה ומוטב להם לבקר בפרח צעיר, לתועלת כל הצדדים. 

מבט מקרוב על פריחת תורמוס ההרים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל
מבט מקרוב על פריחת תורמוס ההרים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל

על המקום:
יער חגית הוא יצירה משותפת של קק"ל וחברת החשמל. ביער ניטעו עצי אלון התבור שהועתקו ממקומות שבהם נשקפת להם סכנה. היער נמצא ליד תחנת הכוח חגית ויש בו שבילי הליכה ברגל ושבילי אופניים. כניסה מכביש ואדי מילח (כביש 70) לנוסעים מצומת אליקים מערבה.

גישה
:
כ-4.5 ק"מ מהצומת פונים ימינה (צפונה) בדרך סלולה, נוסעים בה 350 מ' ופונים ימינה בדרך עפר המגיעה לאחר כ-500 מ' לחניון. בין העצים שפע פרחים ובהם תורמוסים. 

למסלול טיול ביער לחצו כאן