בעבר, היה כל יערן אחראי על החלקה שלו ופעל במידה רבה לפי ראות עיניו, בהתבסס על הידע האישי והניסיון שלו. כיום מתבצע תכנון לטווח ארוך ולטווח קצר עבור היערות והפארקים של קק"ל, והמשתלות מספקות את העצים והצמחים המתאימים ביותר לכל אתר.
כבר בתנ"ך נאמר "כי האדם עץ השדה", וכמו אנשים, גם העצים מדברים ומבטאים את הצרכים שלהם ואת המצב הכללי בו הם נמצאים, דרך גודל העץ, צבעו, עובי הגזע שלו, ועוד. העובדים במשתלות קק"ל לומדים כיצד לתקשר עם העצים, ויודעים שהתקשורת טובה כשהם מצליחים לייצר עצים בריאים שצומחים ומתפתחים.
הזרעים מגיעים למשתלות ממרכז הזרעים של קק"ל בבית נחמיה. במשתלה הם מועברים לחדר סגור בו הם נובטים - תהליך שאורך כשלושה שבועות עד חודש. אחר כך שותלים כל נבט עדין במצע מיוחד בתוך שרוול פלסטי שחור, והשרוולים מועברים החוצה, למקום פתוח אך מוגן. עד שניתן לטעת את השתיל באדמה עובר פרק זמן האורך בין שישה לעשרה חודשים, תלוי בזן.
יש לציין שמשתלות קק"ל מספקות עצים וצמחים לא רק לפארקים וליערות, אלא גם למרחבים אורבאניים דוגמת גנים ציבוריים, בתי ספר, נוף הערים, בסיסי צה"ל, ועוד. המשתלות מקיימות קשר הדוק עם משרד החקלאות, העיריות, המועצות האזוריות וגופים ציבוריים רבים נוספים, כדי לתכנן את העתיד ולספק את הצרכים השונים. כפי שאומר ניר מדין, מנהל משתלת אשתאול: "במובן מסוים, התפקיד שלנו הוא לעקוף את הטבע, שמעוניין יותר בקיום המין מאשר בכל פרט ופרט. אנחנו משיגים את המטרה שלנו על יד זה שאנו נותנים לשתילים תנאים אופטימאליים בכל הנוגע למים, אדמה, תזמון, ועוד, כדי להגיע לייצור מקסימאלי".