בלימת התפשטות שיטה כחלחלה בגן הלאומי הרי יהודה: מודל אזורי לטיפול במינים פולשים בקנ"מ נרחב

מיזם חדש לבלימת התפשטות המין הפולש שיטה כחלחלה החל בשנת 2018 ברחבי הגן הלאומי הרי יהודה. המיזם הוא פרי שיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה, קק"ל ורשות הטבע והגנים, ובמימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל. מיזם זה חיוני לשמירה על מגוון המינים הטבעי וערכי הטבע והנוף הייחודיים הקיימים בגן הלאומי הרי יהודה, והוא עשוי לשמש מודל להתמודדות עם מינים פולשים בקנה מידה אזורי.

נזקי המינים הפולשים

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים הדיווחים על ההשלכות השליליות של מינים פולשים על בריאות האדם, על הכלכלה ועל שמירת הטבע. צמחים זרים שהובאו במכוון למטרות שונות, או כנוסעים סמויים "טרמפיסטים" על גבי מטען מיובא במטוסים ובאניות מתפשטים בשטחים הפתוחים של הארץ.
 
צמחים פולשים רבים ידועים כ"עשבים מחבלים" בשטחים החקלאיים, חלקם אלרגניים ובכך פוגעים בבריאות, ואחרים מחליפים את הנוף הטבעי של הארץ ובכך מאיימים על שמירת הטבע.
הדברת שיטה כחלחלה ביער נווה אילן. צילום: שני גלייטמן, קק"ל

על השיטה הכחלחלה

השיטה הכחלחלה היא עץ נמוך ממוצא אוסטרלי, הידוע כאחד מבין המינים הפולשים הנפוצים והבעייתיים הקיימים כיום בישראל. העץ פורח בחודשים מרץ-אפריל בפרחים כדוריים שצבעם צהוב. צבעם הכחלחל של עלי העץ הוא שהעניק לו את שמו. העץ הובא לישראל בימי המנדט הבריטי למטרות מניעת סחף קרקע, לדוגמה בנצרת, טבריה, חולות השרון ושער הגיא.

במהלך השנים התברר כי עץ זה מסב נזקים רבים למערכות האקולוגיות בישראל כשהוא מתפשט בצפיפות רבה ובכתמים גדולים וגורם לשינוי בתנאי בית הגידול ולדחיקת מינים מקומיים. העולים לירושלים בחודשי האביב יכולים להבחין בכתמי הפריחה הצהובים והבולטים של השיטה הכחלחלה בשולי כביש 1.

מדיווחים של מחלקת הייעור הבריטית מימי המנדט, ניתן להבין שעצי שיטה כחלחלה ניטעו בשולי הכביש באזור שער הגיא לצורך ייצוב המדרונות, אולם לאורך השנים העצים הלכו והתבססו בשטחים טבעיים נוספים שמעבר לתחום הנטיעה המקורי.

גזע עץ שיטה כחלחלה שנכרת והודבר. צילום: שני גלייטמן, קק"ל

על הגן הלאומי הרי יהודה

הגן מנוהל במשותף על ידי קק"ל ורשות הטבע והגנים. שטחו כולל את יערות נווה אילן והקדושים, והוא משתרע משני צדי כביש 1 בין מחלף שער הגיא למחלף שורש.

מלבד לערכי הטבע והנוף הייחודיים לו, כולל הגן גם ערכי מורשת, וביניהם שלוחת משלטים החולשת על הדרך לירושלים ומהווה שער הכניסה לבאים לירושלים ממישור החוף. הגן הלאומי – על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שבו – מאוים כיום על ידי הצמח הפולש שיטה כחלחלה.

המיזם לבלימת התפשטות השיטה

בשנת 2018 החל מיזם לבלימת ההתפשטות של הצמח הפולש בשטחו של הגן הלאומי במטרה להגן על השטחים הטבעיים באזור. גודל השטח המטופל, המורכבות הנופית, ומספר הגופים המעורבים ותומכים בו, הופכים אותו למיזם לאומי במאבק כנגד הצמחים הפולשים.

שותפים במיזם אגף שטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, תחום אקולוגיה באגף הייעור יחד עם מרחב מרכז בקק"ל, ומחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, והוא ממומן על ידי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל.

הטיפול מתקדם על בסיס תכנית פעולה שתוכננה מראש, ושהיוותה את הבסיס לקביעת סדרי עדיפויות מרחביים. העבודות בשטח כוללות פעולות כריתה, הדברה וניטור אקולוגי, המלוות על ידי ה אקולוג המומחה למינים פולשים ד"ר עודד כהן.

המיזם צפוי להימשך בין השנים 2018 ועד 2022 וישמש מודל לטיפול באזורים גאוגרפים נוספים, הנתונים לפלישה של צמחים זרים.

צוות ההיגוי של המיזם בסיור ביקורת בשטח המטופל. צילום: שני גלייטמן