טיפול באמברוסיה מכונסת במקרקעי הייעור

אמברוסיה מכונסת היא עשב רב-שנתי שמקורו בדרום ארה"ב ובמקסיקו, שהגיע לישראל במהלך שנות ה–90 והחל להתפשט לאורך נחל אלכסנדר, וממנו לפלוש לשטחים הפתוחים והחקלאיים הסמוכים. באזורים שאליהם פלש הצמח יוצר משטחים צפופים הגורמים לדחיקה של צמחים אחרים, ונזקים אקולוגיים קשים לצמחייה הטבעית. כמו כן, האמברוסיה גורמת נזקים לשטחים חקלאיים ואף לאלרגיות באדם.

על האמברוסיה

האמברוסיה המכונסת, Ambrosia confertiflora, היא צמח רב-שנתי זקוף וגבוה ממשפחת המורכבים, שנמצא בעיקר בגדות נחלים ובצדי הדרכים. עלי האמברוסיה, שצבעם ירוק אפרפר, רעננים כל השנה ובעלי ריח חזק המזכיר לענה (שיבא). הפרחים קטנים וצבעם צהוב או ירקרק, והפריחה בחודשים ספטמבר-אוקטובר.

האמברוסיה המכונסת הגיעה לישראל בשנות ה-90, ככל הנראה כ"נוסעת סמויה" ולא רצויה בתערובת זרעים לעופות ומדגה, שנשלחה מארצות הברית לאזור שכם. משם היא התפשטה במהירות דרך נחל שכם ונחל אלכסנדר לאזור עמק חפר, והלאה למוקדים נוספים שבהם היא החלה להתבסס, לכסות שטחים נרחבים ולדחוק מהשטח מיני צמחים מקומיים.

איך האמברוסיה מתפשטת?

לאמברוסיה שתי דרכי הפצה עיקריות:

הפצה טבעית – סביב זרעון האמברוסיה נמצאת מעטפת סגורה שמכוסה ב-20-10 קוצים קצרים ומאונקלים. הפרי מופץ כאשר הקוצים נתפסים בפרווה של בעלי חיים. הפצה מתרחשת גם באמצעות מים זורמים, בעיקר כאשר יש הצפות.

הפצה על ידי האדם – בדרך זו האמברוסיה נפוצה בעיקר באמצעות כלי עבודה שמעבירים אדמה מאזורים נגועים לאזורים נקיים ובכך מסייעים להגדלת קצב ההתפשטות. הזרעים או חלקי צמח הנופלים מכלי העבודה עלולים ליצור מוקדים חדשים שבהם האמברוסיה צומחת עוד.
התחדשות אמברוסיה בנחל קנה. צילום: שני גלייטמן
התחדשות אמברוסיה בנחל קנה. צילום: שני גלייטמן

נזקי האמברוסיה

הנוף הירוק והרענן של האמברוסיה עלול להטעות. לא מדובר בצמח תמים בעל תועלות לסביבה, אלא בצמח פולש, שעלול לגרום נזקים קשים לאדם ולסביבה:

פגיעה בבריאות – מינים שונים של אמברוסיה נחשבים אלרגנים קשים ביותר וגורמים סבל רב למיליוני אנשים ברחבי העולם. האמברוסיה הלענתית, מין פולש באירופה וקרובת משפחה של האמברוסיה המכונסת שפלשה לישראל, גורמת ברחבי אירופה לנזקים שעלותם 4.5 מיליארד אירו בשנה, מרביתם בשל האלרגניות הקשה של אבקת האמברוסיה, המופצת למרחקים עם הרוח בעונת הפריחה, וגורמת לתחלואה רבה. ההערכה בישראל היא שהנזק הבריאותי של האמברוסיה עולה למשק כשבעה מיליון שקלים מדי שנה.

פגיעה בחקלאות – פלישה של אמברוסיה למטעים ולשדות חקלאיים עלולה לגרום נזקים קשים ביותר לגידולים החקלאיים. בנוסף, פלישה של אמברוסיה לשטחים טבעיים עלולה לדחוק מיני צמחים צופניים ולגרום לפגיעה בענף הדבש המבוסס על צמחי בר אלה.

פגיעה במגוון הביולוגי – האמברוסיה מתפשטת במהירות בבתי גידול טבעיים (בעיקר נחלים), יוצרת כיסוי צפוף שדוחק את מיני הצמחים המקומיים, ואף עלול לגרום להכחדתם ולשנות את תפקוד המערכות האקולוגיות הקיימות.
התחדשות מוקד ביער הזורע. צילום: שני גלייטמן
התחדשות מוקד ביער הזורע. צילום: שני גלייטמן

מה עושים?

לאור כל הנזקים שהוזכרו, בשנים האחרונות נעשים מאמצים גדולים לבלום את המשך תפוצת האמברוסיה ואת ההשפעות הרעות שלה על האדם והסביבה.

הקושי הגדול בהדברת האמברוסיה נובע, נוסף על מהירות ההפצה, גם מיכולת התחדשות גבוהה מאוד, עמידות גבוהה לקוטלי עשבים, המחייבת הדברות חוזרות ונשנות, וכן מאופן ההתרבות שלה, הנעשית גם מזרעים וגם באופן וגטטיבי – כלומר, התפתחות פרטים חדשים מחלקי צמח כגון גבעולים או שורשים.

משנת 2015 קק"ל שותפה פעילה בתכנית הלאומית לטיפול באמברוסיה המכונסת, שכוללת את רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה ורשויות ניקוז ונחלים, ועוסקת בפעילויות מיפוי מוקדי צמיחת האמברוסיה, הדברתם וניטורם. במסגרת זאת, קק"ל שמה בעדיפות ראשונה לטפל ב-19 מוקדים של פלישת אמברוסיה בשלבי התחלה שהתגלו ביערות מרחב מרכז.

הטיפול עולה יפה ומתברר שיש מקום לאופטימיות. במחצית מהמוקדים שהתגלו ביערות, ושרוססו פעם עד פעמיים בשנים 2016-2015, לא נצפתה התחדשות חוזרת של האמברוסיה במהלך שנת 2017. הצלחת הטיפול תוגדר רק במוקדים שבהם לא תהיה התחדשות חוזרת של הצמח במשך חמש שנים ממועד הטיפול האחרון. עד אז, המוקדים מנוטרים ומטופלים באופן קבוע על ידי יערני קק"ל.
ביקורת התחדשות אמברוסיה ביער אילנות. צילום: שני גלייטמן
ביקורת התחדשות אמברוסיה ביער אילנות. צילום: שני גלייטמן

איך תוכלו לעזור?

אם זיהיתם צמחי אמברוסיה מכונסת בזמן טיול ביער, רכיבה בשבילי אופניים או בילוי בפארק, פנו אלינו וציינו היכן נתקלתם בה. כך תעזרו לנו לנסות לבער את המין הפולש המהיר הזה, שמחולל נזקים בסביבה. ככל שנצליח לאתר מוקדי צמיחת אמברוסיה חדשים בשלב מוקדם יותר, הסיכוי להכחידה באמצעות חומרי הדברה יהיה גבוה יותר.

אם נתקלתם באמברוסיה מכונסת ביערות קק"ל - צרו קשר עם אקולוגית קק"ל שני גלייטמן בדוא"ל. אנא ציינו מיקום מדויק ככל האפשר. רצוי להוסיף תמונה אחת או יותר.

אם ראיתם את הצמח או מוקדים שלו בכל שטח אחר - פנו ודווחו למשרד להגנת הסביבה. לדיווח באתר המשרד »

הדברת והתחדשות אמברוסיה בגוש הפרוזדור. צילום: שני גלייטמן
הדברת והתחדשות אמברוסיה בגוש הפרוזדור. צילום: שני גלייטמן