מגדלי תצפית
מגדלים אלה נועדו לשם איתור מהיר של שריפות היער והכוונת כוחות כיבוי אליהן. המגדלים פרוסים ברשת כך שכל עשן גבוה העולה מן היער, נראה משני מגדלים לפחות, וזאת על מנת לדייק במיקום השריפה הנצפית. המגדלים הם בגובה של 12 מטר לפחות. מערך התצפיות הינו בקדמת הטכנולוגיה וייחודי בארץ ואף בעולם. התצפיות הן לטווח ארוך, ביום ובלילה וכן שימוש ברחפנים לחקר מוקד השריפה.
סניטציה
פעילות רציפה הנעשית לאורך מחזור חיי היער. הפעילות כוללת פינוי עצים מתים / יבשים / חולים מתוך היער, בין אם עומדים או שוכבים על הקרקע. עצים שלא ניתן לפנות מסיבות של תנאי שטח קשים מנוסרים לבולים באורך ממוצע של כמטר ונשארים פזורים בחלקה.
דילול
פעולת הדילול האופטימאלית מתבצעת בתדירות של אחת לכל 10-7 שנים. בפעולה זו מפנים את העצים הפחות מפותחים והמנוונים. הדילול מתבצע ביערות מחטניים בהתאם לטבלאות צפיפות אשר מגדירות את מספר העצים הנותרים בהתחשב בגיל היער ובאיכות בית הגידול. בפעולת הדילול מוציאים חלק מן העצים ובכך שומרים על רמת צפיפות סבירה לצורך התפתחות תקינה של עצי היער. במהלך הדילול מוודאים שנשמרת רמת הצללה גבוהה מספיק אשר תמנע התפתחות מסיבית של עשבייה /תת-יער.
גיזום
פעילות הגיזום כוללת את הענפים התחתונים עד לשליש מגובה העץ, ועד מקסימום של שני מטרים וחצי מפני הקרקע. בחניונים ולאורך דרכים (מקומות בעלי רמת סיכון גבוה יותר לשריפות) הגיזום אף מגיע לגובה של ארבעה מטרים מעל פני הקרקע.
מטרתה של פעולה זו היא הורדת הענפים התחתונים של העץ לצורך הפרדת הצמרת מן הקרקע. הענפים התחתונים בדרך כלל יבשים ומוליכים אש מהקרקע כלפי מעלה. במהלך פעולת הגיזום מסולקים גם הצמחים המטפסים על העץ ומסייעים בהובלת האש לצמרת.
קק"ל ממעטת בשריפת גזם של תוצרי גיזום וכריתה, היות ושריפת גזם אינה חוקית אלא באישור משרד החקלאות וזאת לטובת מיגור מחלות ומזיקים.
סילוק גזם ופסולת עץ
הגזם והפסולת מפונים משטח היער אל שולי הדרך. הגזם עובר ריסוק, ואחר כך מפונה מהיער לשימושים שונים או לחלופין מפוזר על הקרקע.
קק"ל מקפידה על שמירת רצועת יער לאורך הדרכים נקייה מכל גזם ופסולת עץ במרחק של 30 מטר לפחות משולי הדרך. ביישובים הסמוכים ליער קק"ל מעודדת את התושבים להשתמש בגזם ובפסולת העץ להסקה ולצרכים נוספים.
שריפת גזם
זוהי פעולה ממשקית לטיפול בגזם בעלת חשיבות גדולה, והיא נהוגה במדינות יערניות שונות כשגרת טיפול. לאחר ביצוע פעולות סניטציה ודילול יש לטפל בגזם . בחלקות יער אשר נמצאות על מדרונות תלולים או שהן מרוחקות מדרך ניתן לשרוף את הגזם בקרחות יער. בנוסף, טיפולים נקודתיים (כריתת עצים בודדים) אשר לא מצדיקים או מאפשרים ריסוק, נעשים על ידי שריפה.
כמו כן, למתן מענה מהיר ויעיל בטיפול בשריפות יער, קק"ל אחראית לנושאים הבאים:
מים
תשתיות אספקת מים בכדי לספק מים לכבאיות ולכוחות הכיבוי בעת שריפה – המים הם המשאב הלוגיסטי החשוב ביותר לכיבוי.
שילוט
השילוט הייעודי ושילוט הכוונה מאפשרים תנועה מהירה ומדויקת לשריפות היער ולשטחי כינוס. שילוט הכוונה לשריפות של דרכי היער כולל את מספר הדרך בשיטה של מע"צ וכן אזהרות על תנועה מוגבלת לרכבי 4X4 בלבד וכניסות לדרכים ללא מוצא.
שילוט ייעודי לשריפות יער הוא שילוט נייד המכוון לשריפה עצמה בעת ניהול כיבויה, ועליו מצוינת המילה "לשריפה". בזמן אירוע שריפה השילוט מוצב בשטח ע"י היערנים במטרה לכוון את כוחות הכיבוי הנעים על דרכי היער הראשיות לירידה מהן לדרכים שמהן ניתן להגיע לשריפה עצמה.