יער קהילתי ראש העין

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

יער קהילתי ראש העין המשתרע על פני כ-1050 דונם, מהווה רצועה ירוקה הנושקת לצפון העיר בצמוד לשכונותיה החדשות: גבעת הסלעים, גבעת טל ונווה אפק. קרן קימת לישראל החלה בנטיעת היער בשנת 1976. היער שוכן על גבעות בשיפולי הרי שומרון, בגבול המזרחי של מישור החוף.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    לבאים מצומת קסם או ברכב מהעיר הכניסה הראשית היא מרחוב קיבוץ גלויות ונחל רבה ומותאמת למעבר כלי רכב. כניסות נוספות מהשכונות ליער, מיועדות להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד.
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    החוף - שפלה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    נחל רבה, שביל פרחי הבר, שרידי ישוב קדום, גבעת אבן העזר.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    ראש העין.
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מצפורים,ארכיאולוגיה

הודעות למטיילים

1. החל מתאריך 2.6.2024 מתוכננת חזרה לעבודה יערנית ביער ראש העין (עבודה שהחלה לפני החורף והופסקה לטובת עונת הפריחה). במסגרת הכנת היער לחודשי הקיץ, קק"ל מבצעת פעולות לבריאות היער ולאחזקתו כולל אחזקת קווי חייץ להגנה מאש, דילול עצים, גיזומים, סילוק עצים יבשים וטיפול במינים פולשים.
2. יער קהילתי ראש העין סגור לרכבים, הכניסה מתאפשרת להולכי רגל ולרוכבי אופניים בלבד.
3. החל מתאריך 6.8.2024 ובמסגרת ממשקי הרעיה ביער, עדר כבשים ייכנס  ליער וישהה בו למשך כחודש וחצי. ממשק הרעיה חשוב ונועד להפחית את כמות השריפות ביער. 

על היער

יער ראש העין הוא אתר אטרקטיבי לטיולים במישור החוף ולטיולים באזור המרכז. לאורכו עובר ערוצו של נחל רבה, אחד מיובליו של הירקון. בשנים האחרונות, ביוזמת קרן קימת לישראל, עיריית ראש העין ותושבי העיר, טופח היער והפך מוקד פעילות וטיילות לתושבי העיר - יער קהילתי פשוטו כמשמעו.

הפעילות ביער מתבצעת על פי העקרונות של "יער קהילתי" שעיקרם שיתוף הקהילה ומוסדותיה בחיי היער. בט"ו בשבט 2006 נחתמה אמנה בין שלשת השותפים לשימור היער, ערכי הטבע והמורשת שבו, ובה נוסחו עקרונות לשיתוף פעולה על פי עקרונות של פיתוח בר קיימא ומחויבות הדדית לשמירתו ולטיפוחו.

כמו ביערות קק"ל האחרים ברחבי הארץ המוגדרים כיערות קהילתיים, ביער ראש העין פעילים מתנדבים תושבי העיר, שהם "נאמני יער קהילתי", העוסקים בפעילות הדרכה בקרב הקהילה ובטיפוח היער. מידי שנה נערכים ביער, ביוזמת העירייה, אירועים קהילתיים מרכזיים ובהם חגיגת ט"ו בשבט - נטיעות ומוסיקה, ויום העדות ביום העצמאות.

משפחות מבלות ביער ראש העין. צילום: משה שלר

בתחומי היער מצויים אתרים ארכיאולוגים, החשוב שבהם הוא עזבת צרטה, המזוהה עם היישוב המקראי אבן העזר, שטחי פריחה עשירה, בעיקר בחלקו המזרחי, ונקודות תצפית אל מישור החוף והשומרון מהן ניתן לצפות, בסתיו ובאביב בתופעת הציפורים הנודדות (הציר עובר כאן). לאורך הדרך הראשית של היער הכשירה קק"ל מספר חניונים לפיקניק ותצפית נוף. בשיתוף עם העירייה, אנשי הקהילה ובתי ספר, הוכשרו שבילי הליכה, מסלול ריצת שדה וניווט וטופח אתר אבן העזר.

ב-2005 ניטעו ביער, בשיתוף התושבים, מגוון של מיני עצי חורש ויער ובהם: חרוב מצוי, שקד מצוי, אלה אטלנטית, שיזף מצוי, כליל החורש, אורן הצנובר (גלעין). בסיוע ידידי קק"ל באוסטרליה בוצע ב-2006 שיקום נופי ואקולוגי לאורך הציר של נחל רבה, סולקו מיני צומח פולשניים (שיטה מכחילה), ניטעו עצי חורש ובוסתן המוסיפים בפריחתם גיוון ראש העין וצבע ליער וחורשת זיתים לפעילות של מסיק זיתים קהילתי בעתיד.

 למפת היער

מסלולי טיול ואופניים

למידע מפורט על מסלולי טיול ביער ראש העין:

למסלול טיול ביער ראש העין באתר מסלולי הטיולים של קק״ל

יער קהילתי

ליער הקהילתי חשיבות הולכת וגוברת בעולם כולו כשטח ירוק סביב לשטחים הבנויים וכמשאב סביבתי חיוני לאיכות חיי התושבים בעיר. הוא מאופיין בדרך כלל בסמיכותו המיידית לעיר ומשרת בעיקר את תושבי הקהילות המקומיות הסמוכות לו. הקירבה הפיסית של היער הקהילתי ליישוב, מאפשרת יצירת שייכות ומחויבות בין הקהילה ליער, באמצעות שיתוף הקהילה בממשק היער באופן רציף: בשלבי התכנון, הפיתוח, התחזוקה, טיפוח פעילויות קהילתיות ביער ובניה של תמיכה ציבורית לשימור היער.

ליערות הקהילתיים תועלות רבות החל מטיול ערב מחוץ לתחום שאון העיר, הבאת קצב הטבע וערכי טבע אל תוך העיר, שיפור אפשרי בבריאות נפשית ופיזית והפחתת זיהום אויר. זהו כלי בעל עוצמה המקיים את הקשר בין תושבי העיר לבין ערכי הטבע, ותורם לקשר ולמירקם החברתי בעיר.

יער ראש העין. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

פעילות ביער הקהילתי

פעילות קק"ל ביערות הקהילתיים מושתתת על העקרונות הבאים:

  1. שימור וטיפוח שטח היער הקהילתי וערכי הטבע והמורשת שבו.
  2. נגישות חופשית לכל התושבים לכל חלקי היער ושימוש בו ובמתקניו ללא תשלום.
  3. שותפות בניהול "חיי היער" ומחויבות הדדית בין קק"ל, הרשות המקומית והקהילה המקומית.
    בראש העין ובישובים נוספים הקימה קק"ל "צוות יער קהילתי", משותף לה, לעירייה ולתושבים, הצוות מרכז את כלל הנושאים הקשורים ליער ולקהילה. יערות ששימשו מעין "חצר אחורית לישוב" - אתר להשלכת פסולת ומקום ש"פחד להסתובב בו", מהווים היום אתר נופש וטיילות מרכזי לתושבי העיר.

    אתרים ומסלולים ביער

    לבאים ברכב, הכניסה הראשית ליער היא מצומת הרחובות נחל רבה וקיבוץ גלויות. ניכנס בדרך היער הראשית, המסומנת בצבע ירוק על עמודי השילוט, שתוביל אותנו לאתרים ולפינות החמד ביער. לידיעתכם: חלק מהיער (במזרחו) נועד לטיול ברגל ובאופניים בלבד ואסורה בו הכניסה לכלי רכב. הדרך עוברת לאורכו של נחל רבה, מיובליו של הירקון, בעיקרו נחל אכזב, אך בעונת החורף, באירועי גשם חזק, הוא זורם איתן, מציף חלק מהדרך ומשווה ליער מראה אירופאי. בעת שיטפון או זרימה בנחל אין להיכנס למים!

    בהמשך הדרך נגיע לחניון בצל האקליפטוס שנתרם לזכרו של שלמה חיון ובו שולחנות פיקניק ומתקני משחק. בהמשך הדרך מזרחה, נחצה את הערוץ ונגיע לחניון פיקניק נוסף שלאחריו חסומה הדרך למעבר כלי רכב. מכאן ניתן לצאת לטיול רגלי באזור הפריחה ביער ואל שביל פרחי הבר. שביל פרחי הבר ­ נעקוף את השער ונמשיך ללכת בדרך היער הראשית המובילה אותנו לתחילתו של השביל שאורכו כ-1 ק"מ. הוא מסומן בשלט כניסה ומשולט בצבע אדום.

    מבקרים ביער ראש העין. צילום: מלכה ברקאי, ארכיון הצילומים של קק"ל

    השביל הוא מעגלי, מטפס במעלה הגבעה ויורד חזרה לנקודת ההתחלה, ויש ממנו יציאה ברגל לשכונת נוה אפק. השביל יפה בכל ימות השנה אך בעיקר בעונת הפריחה. בינות לעצי הברוש פורחות שלל רקפות, כלניות אדומות ולבנות, צבעוני ההרים, דבורניות, עירית גדולה ועלי חצב. בעונת הסתיו ימלאו את העין עמודי התפרחת של החצב, בחלקים רבים של היער. בהמשך השביל העצים מתחלפים לעצי אורן, מצידי הדרך רובצים להם סלעים שהבליה עיצבה אותם כמעשה אמנות. כאן פורחת בסתיו חבצלת קטנת עלים. נחצה דרך יער ונמשיך לטפס בשביל במעלה הגבעה לנקודת התצפית שבראשה.

    בראש הגבעה נמצאים שרידי יישוב קדום, שראשיתו בתקופה הביזנטית. שם המקום: חורבת דייר (חרבת א–דויר). באתר שרידים של מבנים אחדים. בחלק מהם נשתמרו נדבכים מעטים של הקירות. במזרח האתר בור מים רבוע חצוב בסלע ומטויח. על הגבעה מצויים עצי לבנה רפואי. יש להיזהר מבורות ומכשולים. במקום נקודת תצפית שהכשירה קק"ל ממנה נשקף המרחב כולו. ממזרח נשקיף על גבעות השומרון. קל מאוד להבחין בגבעות אלה, במיוחד בשל היותן חשופות ורק שרידי חורש טבעי מסגירים את העובדה כי בעבר היה שם חורש טבעי מפותח יותר. מצפון לנו נראה את כפר קאסם וכביש חוצה שומרון ומדרום מציצה העיר.

    מכאו נרד בשביל המסומן, נגיע לדרך העפר, אותה חצינו קודם, נפנה ימינה ונחבור להמשכו של שביל הפריחה. ניכנס לשביל המסומן ונרד במורד הגבעה, בינות למרבדי כלניות. בחלק זה של השביל נפסע על מדרגות סלע טבעיות - זהירות מהחלקה לאחר גשם! על עצי האורן שסביבנו מטפסים מינים שונים של מטפסים, כזלזלת הקנוקנות וקיסוסית. נוסיף לרדת במתינות, כשאנו מוקפים במרבדי כלניות ורקפות. נרד עד שנגיע לנקודה ממנה התחלנו את המסלול.

    גבעת אבן העזר

    אתר זה מצוי בחלקו המערבי של היער. כדי להגיע אליו יש לצאת דרך הכניסה הראשית, להמשיך ישר ברמזור לרח' נחל רבה (כ-200 מטר) ולפנות באפשרות הראשונה ימינה לשדרות הציונות. בקצה השדרה, (סמוך לבית העלמין), יש לפנות ימינה לכיוון היער ולחנות בחנייה הסמוכה. נכנס ברגל מבעד למחסום אל היער ונלך בדרך עד לחניון פיקניק ע"ש לויטן. בסמוך לחניון ולדרך מתחיל שביל אבן העזר המוביל אותנו לאתר הארכיאולוגי.

    השביל משולט לכל אורכו בצבע שחור ועושה דרכו בינות לריכוזים של פרחי בר: נרקיסים, רקפות, כלניות, ועיריות. בהמשך הוא עובר בשרידי מחצבת השיזפים – פינת חמד כשלעצמה. יש להמנע מלטפס על קירות המחצבה או להתקרב אליהם. נצא מהמחצבה מצידה הצפוני, בדרך העפר הרחבה, ונטפס למרומי הגבעה לאתר אבן העזר. באתר נבחין בשרידי מבנה עתיק.

    שם המקום עזבת צארטה ומקובל לזהותו עם אבן העזר המקראית. במחצית השנייה של שנות ה–07 נערכו חפירות במקום ונמצאו ממצאים ארכיאולוגיים חשובים מתקופת הברזל ה-1, תקופת ההתנחלות הישראלית לאחר כיבוש הארץ ומלכותם של דוד ושלמה (אמצע המאה ה-12 לפנה"ס). ניתן להבחין בשרידי הבית המרכזי ומסביבו בורות - הממגורות ששימשו לאחסון חיטה. התושבים התקיימו באותה תקופה מחקלאות: עזים, כבשים וחיטה. בכל שנה דאגו לאיטום של הבורות כדי שמים לא יחלחלו פנימה ויהרסו את החיטה. במרכז ניצב בית גדול ומסביבו היו בתים קטנים והרבה ממגורות. הממגורות היו ממוקמות באמצע המבנים כדי שניתן יהיה להגן עליהן באמצעות הבתים והתושבים. מבנה הבית אופייני לתקופה ומכונה "בית ארבעת המרחבים".

    הממצא החשוב ביותר שנמצא במקום ושזכה לפרסום בכל העולם, היה החרס, האוסטריקון, שהוא אבן בגודל של כ-20 ס"מ ועליו כתובת עתיקה. הממצא החשוב ביותר הוא השורה הכתובה למטה שבה מופיעות אותיות הא"ב הקדום. מעיון במקורות מידע וחקר התקופה ההשערה היא שהחרס היה אימון של כותב מתלמד שכתב את כל אותיות הא"ב.

    ממצא זה של חרס ועליו כל אותיות הא"ב נחשב לאחת ההתחלות המוקדמות של הכתב העברי. הכתובת מוצגת במוזיאון ארץ ישראל בת"א. בסביבת אתר אבן העזר, נערכו שני קרבות חשובים עם הפלישתים שבאחד מהם נישבה ארון הברית. האתר טופח ומתוחזק ע"י מורי ותלמידי בי"ס "אפק" - בי"ס אקולוגי ניסויי. מראש הגבעה ניתן לערוך תצפית מערבה אל מישור החוף וגוש דן, אך גם מבט לשמיים יזכה במראות יפים. בכל שנה בעונת הסתיו וגם באביב נודדות מאות אלפי ציפורים בדרכן מעל יער ראש העין הנמצא על אחד מצירי הנדידה.

    תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

    יער ראש העין שוקם ופותח בסיוע עיריית ראש העין ותושביה וידידי קק"ל בעולם ובמיוחד בקנדה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

    בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
    למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.