גילוי הנתיב ופריצת דרך בורמה
הימים ימי מלחמת העצמאות. ירושלים הבירה נצורה. כיבוש הכפרים בית ג'יז ועין סוסין, ששכנו בתחום יער אשתאול של ימינו, העניק אפשרות ליצירת נתיב תחבורה שעובר הרחק מטווח האש של הלגיון הירדני. ב-29 במאי 1948 נמצא שהדרך עבירה לג'יפים. אנשי ההנדסה של חטיבה 7 שיפרו את הנתיב ככל שיכלו ובלילה שבין 10 ו-11 ביוני 1948 עברה בו שיירת האספקה הראשונה לירושלים. למרות השיפורים, נותרו בדרך שני קטעים קשים למעבר, הידועים בשמות "מעלה התאנים" ו"הסרפנטינה".
הדרך ואתריה
מצפה הראל - בית האבן שבמקום שימש כבית הספר של הכפר הערבי בית ג'יז. בתקופת מלחמת השחרור שכן כאן מוצב של חטיבה 7, שאיבטחה את התנועה בדרך. בסמוך לבית האבן הציבה קק"ל דגם גדול, הממחיש את תוואי דרך בורמה ואתריה. בסמוך ניצב מגדל תצפית.
לתשומת לבכם: חל איסור לעלות על המגדל. המגדל נועד ליערני קק"ל ולצופי אש העולים עליו למטרת עבודה בלבד.
במצפה נמצא אורחן הראל, המתפקד כתחנת מידע. מטיילים בדרך בורמה יכולים לנצל את המקום לשירותים.
עין סוסין - בצל עצי דקל ואיקליפטוסים גדולים הכשירה כאן קק"ל את חניון דרך שבע. בעין סוסין פעלה עד שנת 1953 משאבת עזר (בוסטר) שדחפה את מי קו השילוח לעבר ירושלים.
"מעלה התאנים" - קטע דרך תלול, המתחיל כקילומטר וחצי ממזרח לעין סוסין. עצי התאנה השתולים משני צדיו העניקו לו את שמו. לפני השלמת דרך בורמה לתנועת משאיות הועברה האספקה בקטע זה, שהיה משובש מאד, על גבי ג'יפים, פרדות, גמלים ואף על ידי מאות סבלים מתנדבים. בצדו השני של המעלה הועמסה האספקה על משאיות שהגיעו מירושלים.
"הסרפנטינה" - קטע הדרך המפותל היורד לשריד חוליית צינור השילוח ממערב, הוא מסלול להולכי רגל בלבד. תוואי הדרך של ימינו, המסומן אדום, מאגף את קטע הסרפנטינות באיגוף שמאלי ושב לדרך בורמה המקורית למרגלות הגבעה.
צינור השילוח - למרגלות הסרפנטינה כדאי לפנות ימינה ולהגיע מיד למקום שבו מוצגת חוליה מקורית מקו צינור השילוח. הירדנים פגעו בצינור הראשי בלטרון וצינור השילוח, כמו דרך בורמה, עקף את המכשול. קו מים זה, שיצא מחולדה והגיע לשער הגיא, הונח בידי אנשי "מקורות" במהלך 28 ימים בלבד. בצינור, שקוטרו 12 אינטש, עברו כ-2,500 מ"ק מים ביממה.
מצפה נוף דרך בורמה - חניון הדרך צופה על קטע מדרך בורמה, על שמורת המסרק ובית מאיר, משלטי הר אורנה ורכס שיירות. נקודת התצפית נמצאת בצל עץ חרוב גדול. מעבר לגיא מוצבות צלליות ברזל המדגימות שיירת כלי רכב מתקופת מלחמת העצמאות.
עין חילה (עין ח'ליל) - מעיין קטן וחניון בצד דרך בורמה. המעיין נובע בימינו רק לאחר הגשמים, וכשיש בו מים ניתן לצפות כאן בטריטונים – בעלי חיים מקבוצת הדו-חיים.
לפני פריצת דרך בורמה השתמשו משורייני גבעתי בדרך שעקפה את לטרון והסתיימה בעין חילה. המשוריינים כונו "איילות" ומכאן כינויה של הדרך שהובילה מלטרון לעין חילה - דרך האיילות.
עין מסילה (דיר דובאן) - מעיין ששימש תחנה חשובה בדרך בורמה. לכאן הגיעו המשאיות הריקות מירושלים והעמיסו את הציוד והאספקה שהובאו ממישור החוף. בסמוך למקום הנביעה נכרתה באר. מקורם של רוב המים שממלאים את בריכת האגירה הסמוכה הם עודפים ממתקן מקורות הסמוך. בעין מסילה הקימה קק"ל את חניון כלי משחק, המציג גושי אבן מעוצבים כלוחות של משחקים קדומים.
תוואי דרך בורמה ביער אשתאול מסתיים בכביש 38 בסמוך לעין מסילה. קטע הדרך שממזרח לכביש 38, המגיע לשמורת "המסרק", עביר לג'יפים.