פארק הולנד באילת

מצפור אליק בפארק הולנד. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק''ל

אילת מציעה לנופשים בה גם אתרי טבע נפלאים וייחודיים. קק"ל בשיתוף עם ידידיה בעולם וגורמים מקומיים באילת פיתחה ושילטה את האתרים האלה והיא מזמינה את הציבור לבקר בהם, חינם אין כסף. פארק הולנד כולל מסלול הליכה, המתאים לשוחרי הליכת בריאות ולחובבי טבע.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    פארק הולנד שוכן בצפונה של אילת, בין העיר וקיבוץ אילות. ממעגל התנועה בכניסה הצפונית לאילת (כיכר טורונטו) נוסעים מערבה כחצי קילומטר בשדרות ששת הימים ואחרי הכיכר השנייה נכנסים ימינה לחנייה של הפארק. 

  • עלות כניסה

    הכניסה לפארק אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    דרום
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    הר הנגב והערבה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    מסלול הליכת בריאות.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    ארץ החרדונים, פארק הצפרות.
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מצפורים

הודעות למטיילים

שביל סובב אילת - סגירה זמנית
שביל האופניים סובב אילת אינו כשיר לרכיבה בחלקו. החלק שניתן לרכוב בו הוא ממלון הרודס באילת, דרך פארק הצפרות, ארץ החרדונים ועד פארק הולנד. המשך הסינגל אסור לרכיבה.

צעידה בפארק הולנד. צילום: טלילה ליבשיץ

על הפארק

הפארק הוקם בשיתוף עם עיריית אילת והחברה למתנ"סים. הוא ניטע בתרומתם של ידידי קק"ל בהולנד ומכאן שמו.

שתילת העצים בפארק, המשתרע על כ-450 דונם, החלה בט"ו בשבט 1996. הפארק מרושת במערכת השקיה, העצים מקבלים מים בטיפטוף. הנחלים מנקזים לתוכם מי גשם הזורמים במדרונות שמסביב, אך אין בכך די. לפיכך, העצים זוכים לתוספת השקיה של מים מליחים, שהתגלו בקידוחים בנחל הערבה הגדול.

הפארק משיג שתי מטרות. ראשית, הצמחייה הרבה שבו מספקת מזון ומחסה למינים רבים של בעלי חיים, שאוכלוסיותיהם הדלדלו בעקבות פגיעה ובינוי בבתי הגידול הטבעיים שלהם. ושנית, השביל העובר בפארק משמש מסלול להליכת בריאות מהנה בטבע. השביל, שאורכו כ-2.5 ק"מ, מסומן בסימונים בצבע ירוק. שלטים בעברית ובאנגלית מספרים על הצמחייה.

נוף בפארק הולנד. צילום: יעקב שקולניק

האיה המזרחית

האיה המזרחית היא אורחת נדירה באילת, בעיקר בקיץ. עד לפני שני עשורים היא נחשבה לציפור נדירה ביותר, אך בעיקר בעשר השנים האחרונות הן מגיעות באופן קבוע בכול חורף ולעיתים גם מבלות כאן את הקיץ.

הגעתן כנראה קשורה להופעת הדבורה הננסית, מין שפלש אל אזור אילת והערבה וכיום כוורות הדבורים נמצאות בגינות רבות. האיות, הניזונות מזחלי הדבורים שבכוורת, וכמובן מהדבש, תוקפות את הכוורות עם אצבעותיהן הארוכות והחדות ופשוט מלקקות כאן דבש.

יער הולנד ופארק הצפרות אילת הן אתרים מועדפים על האיות בשל הצמחייה המדברית העבותה, בה הדבורים משגשגות. שווה לרדת לאילת - טבע מרתק ביערות קק"ל.

(פורסם בתאריך 20.8.2023)

האיה המזרחית בפארק הולנד. צילום: אורנית גינת, קק"ל

מסלולי טיול ואופניים

למידע מפורט על מסלולי טיול בפארק הולנד:

טיול בפארק הולנד באתר מסלולי הטיולים של קק״ל

טיול בפארק

מסלול ההליכה לאורך הפארק הוא כ-2.5 ק"מ.

בכניסה לפארק ניצב שלט מבואה של קק"ל ובו מפת הפארק והנחיות למטיילים. השביל יוצא משם, חוצה מיד מדרגת סחף קטנה שהביא הנחל ומגיע לפינת מרגוע שבה ניתן לשבת על סלעי גרניט וליהנות מהנוף המרגיע. בפינת המרגוע ניצבים שלטי הוקרה לתורמים.

כמאה מטר משם השביל מתעקל שמאלה ועולה במדרגות עץ. כמה צעדים משם אנו פוגשים את עצי הבאובב הראשונים במסלול. הבאובב צומח בר בסוואנות היבשות של אפריקה. עץ בוגר עשוי להגיע לגובה 25 מטרים. בגזעו הרחב, שהיקפו מגיע לעשרה מטרים ויותר, העץ אוגר מים. בעונת היובש הבאובב מסוגל לאבד נוזלים במשקל העולה על מחצית משקל גופו ולהשיב לעצמו את המים בעונת הגשמים.

מטיילים בפארק הולנד.  צילום: טלילה ליבשיץ
מטיילים בפארק הולנד. צילום: טלילה ליבשיץ
כ-400 מטר מנקודת המוצא יש צומת שבילים. מי שיפנה ימינה יוכל לעלות צפונה בגדת הערוץ למצפור הנוף, המעניק תצפית מרהיבה על הפארק, על אילת ומפרץ אילת ועל הרי אדום. ממערב לפארק נראה היטב רכס הגרניט הארוך והכהה של הר שחמון. המעלה למצפור והשיבה ממנו לצומת השבילים מאריכים את המסלול בכחצי קילומטר.

סמוך לצומת השבילים צומחים שיחי גרויה שעירה, הניכרים בעליהם העגולים והמקומטים. באביב מצמיח השיח פרחים בצבע חום-אדום. גרויה שעירה היא מין נדיר מאוד בישראל, הצומח בר בבקעת ים המלח. פארק הולנד משמש אכסנייה לשימורו של הצמח.

השביל ממשיך בין עצי הפארק. תמצאו כאן נציגים רבים של צמחי נאות המדבר של הבקע הסורי אפריקני ובהם פתילת המדבר הגדולה ("תפוח סדום"), ערף המדבר וזקום מצרי. כחצי קילומטר מצומת השבילים ניטעו משמאל לשביל עצי דום מצרי. עצים אלה, ממשפחת הדקליים, צומחים בר בגדות הנילוס ונחלים אחרים באפריקה. בעין עברונה, כשמונה ק"מ מצפון לאילת, צומחת קבוצה של עצי דום הנחשבת לאוכלוסייה הצפונית ביותר בעולם שצומחת בר. העץ ניכר בתכונתו לפצל את גזעו ולעתים גם את ענפיו הראשיים לשניים.

כ-350 מטר משם מגיע השביל לדרך עפר. כאן יש לפנות שמאלה, ללכת בדרך העפר כ-450 מטרים ולפנות שוב שמאלה בערוץ מקביל לזה שהלכנו בו קודם (בדרך תגלו שלט המציין את נקודת האמצע מרחק ההליכה). יורדים במורד הדרך בין עצי הפארק ומגיעים בחזרה לנקודת המוצא.

אתגרי פיתוח הפארק

פארק הולנד הוא אחד האתרים שקק"ל בשיתוף ידידיה בחו"ל וגורמים מקומיים באילת פיתחה ושילטה באתרי טבע נפלאים וייחודיים, והיא מזמינה את הציבור לבקר בהם.

אילת, עיר הקיט והנופש המובילה בישראל, עם בתי מלון שנמצאים במצב של תפוסה מלאה ומספר מבקרים שעולה על מחצית אוכלוסיית העיר, שמנתה ב-2012 כ-55,000 נפש. העיר נהנית משילוב נדיר של אקלים, טבע ונוף: מזג האוויר קיצי כמעט בכל ימות השנה; חופי ים סוף מציגים לראווה את עולם החי המרתק של שוניות האלמוגים; ומסביב הנופים המרהיבים של הרי אילת ואדום.

בפארק הולנד הפכה קק"ל שני ערוצים קטנים לפארק ירוק, המשלב צמחייה טבעית וצמחייה עמידה לאקלים החם, למרות נתוני הפתיחה הלא-פשוטים הנובעים מכך שאילת שוכנת באקלים מדברי קיצוני. כמות המשקעים באילת עומדת על כ-30 מ"מ גשם בשנה בממוצע והטמפרטורה נושקת דרך קבע ל-40 מעלות צלסיוס.

שביל בפארק. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

משחקי חוויער ביערות קק"ל

רוצים להוסיף עניין לטיול ביער?
בואו לשחק במשחק הבריחה הסלולרי "המדבריאדה" ביער אילת, ולגלות עולם שלם ומיוחד של בעלי חיים וצמחים שזהו ביתם. דרך המשחק, החידות והפעילויות, תגלו מי הוא אלוף ההישרדות במדבר, ותבינו איך אפשר לחיות בכיף גם כשהתנאים לא כל כך נוחים...

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

פארק הולנד באילת שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל בעולם ובמיוחד בהולנד. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.