סיור בגן העצים באילנות הוא חוויה לאוהבי טבע, מקום נפלא לעריכת היכרות עם עצים זרים, מוזרים ומופלאים, בעלי מראה אקזוטי מרתק.
להלן פירוט
מוקדי העניין לפי מספר לאורך השביל ובהתאם למספרים המופיעים במפה.
מסלול הטיול מתחיל בחניון הסמוך לכניסה. מכאן נצעד אל השביל המרכזי בגן, החוצה מדשאה רחבת ידיים.
לפני שנגיע לשביל נתבונן בצמח בעל מראה של דקל קטן, הצומח לבדו לפני מרכז המבקרים.
1) זהו
ציקָס מופשל (Cycas revoluta) – מין דינוזאור צמחי. הוא שייך לקבוצה שרוב נציגיה ידועים לנו רק כמאובנים מהעידן הגיאולוגי פֶּרְם (פני 250 עד 290 מיליון שנה) ומעידנים מאוחרים יותר. הצמח נמנה עם ראשוני הצמחים יוצרי הזרעים שקמו בעולמנו והוא צומח בר בדרום יפן. במקומות רבים ברחבי העולם מגדלים את הציקס כצמח נוי. כבר בכניסה, עוד בטרם השביל חוצה את המדשאה, מקדם את פנינו מבחר נאה של עצי שיטה, שמוצאם במזרח אפריקה.
2) באותו מקום, מימין לשביל, נמצא עץ מוזר למראה. ספק אם אדם מן היישוב יקשר אותו עם הסוג איקליפטוס. בכל אופן, זהו איקליפטוס מֶלָנוֹפלוֹיָה(Eucalyptus melanophloia) סימן ההיכר שלו הם העלים, בעלי הגוון הכסוף. העלים הצעירים, צורתם כצורת לב ואילו הבוגרים צורתם אליפטית כביצה ובסיסיהם חובקים את הציר הנושא אותם. המראה המיוחד הופך את מין האיקליפטוס הזה לעץ דקורטיבי. בישראל נוטעים אותו בבקעת הירדן ובנגב המערבי. באילנות ניטעו כ-170 מינים של איקליפטוסים. כיום נותרו כמחצית מהם ונוכל לפגוש אותם בהמשך הסיור (סוג איקליפטוס כלולים יותר מ-700 מינים).
3) אנחנו ממשיכים הלאה. אחרי המדשאה, משמאל לשביל, צומח
פיקוס מגובב (Ficus glomerata) , המזכיר במראהו את קרובת משפחתו – השקמה. התואר "מגובב" ניתן לו על שום פירותיו המגובבים בצפיפות וצמודים היישר אל הענפים הראשיים ואף אל גזע העץ. פיקוס מגובב נפוץ בהודו ושם מכינים מקליפתו מבחר תרופות עממיות. מחקרים מדעיים הוכיחו שבחלקים שונים של העץ, בעיקר בעלים, נמצאים חומרים יעילים להורדת הסוכר בדם.
4) מעבר לרחבה הקטנה עם הספסלים צומח
ער אציל (Laurus nobilis). זהו צמח ים-תיכוני אופייני, הצומח גם אצלנו בכרמל ובגלל, בעיקר בחורשים הלחים. באילנות זכה העץ לצמוח לגובה רב במיוחד.
5) האיגוף המזרחי – הער האציל מציין את קצה השביל המרכזי. בצומת נפנה ימינה(מזרחה) בשביל המתעקל שמאלה. בסמוך לכאן צומחת קבוצה מרשימה של עצי
אורן הצנובר (Pinus pinea) , הניכרת בצבע האדום של גזעיהם. אורן הצנובר הוא העץ שממנו מפיקים את הצנוברים (פיניונס) הטעימים. העץ צומח בר במערב הים התיכון, אך נראה כי כבר בתקופה הרומאית נטעו אותו במחוזות האימפריה הקדומה, כדי ליהנות מהטעם המשובח של זרעיו קק”ל נטעה את אורן הצנובר ביערות רבים ביהודה, בכרמל ובגליל.