יער חניתה

פריחה-ביער-חניתה
צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

יער חניתה פרוס במורדות הרי הגליל המערבי על פני שטח של יותר מ-2,300 דונם בגובה 400-100 מטר מעל פני הים. קק"ל רכשה את אדמות חניתה, שנוסדה במבצע "חומה ומיגדל" ב-1938. מסביב לחניתה תחתית נטעה קק"ל את היער, המשתרע מחניתה ועד לעיירה שלומי. בחלקו העליון של היער ניצב דגם משוחזר של אתר חומה ומיגדל וחניון המותאם גם למוגבלים בתנועה. חניון פיקניק נוסף נמצא בקצה התחתון של היער, סמוך לשלומי.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    נוסעים מצומת שלומי מזרחה 2.2 ק"מ (כביש 899). מול שדרת ברושים ומתקן מגודר של מקורות פונים צפונה בדרך אספלט משובשת, הנכנסת ליער. הדרך, צרה ומשובשת, חולפת על פני לולים (מימין), חוצה מעבר מנע בקר ומגיעה לאחר כ-200 מטר למקום שבו מתפצלת שמאלה דרך עפר (לפני מתקן קידוח של מקורות). כאן חונים. שביל הטיול שלנו, משולט כולו, יוצא מזרחה מעט לפני פיצול הדרכים.
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל מערבי - כרמל
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    מצפה חניתה, חניון חומה ומגדל, חניון שלומי, מוזיאון חניתה.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    מצודת חניתה, מערת הסולם, מוזיאון חומה ומגדל בקיבוץ חניתה.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מסלולי אופניים,מצפורים

על היער

יער חניתה נטוע בשוליו המערביים של רכס סולם צור. היער משתרע על פני 2,300 דונם מצפון לעיירה שלומי. קרן קימת לישראל החלה בנטיעת היער בשנות ה-40 של המאה ה-20. הנוטעים הראשונים היו המתיישבים בחניתה, שעלו על אדמת קק"ל במסגרת יישובי חומה ומגדל. רוב עצי היער ניטעו בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20.

הצילומים המפורסמים המלווים את כיבוש ההר מתארים מורדות חשופים וקירחים מצמחייה. דורות של רעיית יתר, כריתה ושריפות, דלדלו את הצמחייה הטבעית ופגעו קשות בעצי הבר. היער שנטעה קק"ל שינה את התמונה מקצה לקצה. החורש שב להשתקם ונציגיו בונים תת-יער מפותח תחת צמרות האורנים.

באביב עולה כאן צמחייה ססגונית הצובעת את היער בשלל צבעים ומצטרפת לאתר חומה ומגדל, לאתרי התצפית, לדרכי הנוף ולשבילי ההליכה שקק"ל הכשירה ביער.

מבלים בחיק הטבע ביער חניתה.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל
מבלים בחיק הטבע ביער חניתה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

המסלולים בפארק

חניון חומה ומגדל שוכן בלב יער חניתה, באתר ההיסטורי שנודע בשם חניתה תחתית. זהו המקום שבו נאחזו ראשוני חניתה ובנו את היישוב שלהם כיישוב חומה ומגדל.

העלייה לחניתה רשמה פרק מפואר בתולדות ההתיישבות העברית בארץ ישראל. ב-21 במארס 1938 התקבצו 400 מתנדבים מרחבי הארץ, העמיסו על חמורים ועל גבם קרשים, פטישים, מסמרים וציוד כבד נוסף. בדרך לא דרך העפילו אל חניתה תחתית ובנו בו ביום יישוב חדש.

הסלעים הגדולים המוצבים באתר מציינים את קו החומות שהקיפו את ההתיישבות בראשיתה. קק"ל בנתה במקום מגדל וקטע חומת עץ, המשחזרים את מראה המקום בראשיתו.

חניון חומה ומגדל. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
חניון חומה ומגדל. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

ערביי הסביבה התנגדו להתיישבות ותקפו את חניתה כבר בלילה הראשון לעלייה על הקרקע. במהלך המתקפות על חניתה נהרגו עשרה. סלע גדול המוצב בחניון מנציח את שמותיהם. שביל קצר ובו אבני שפה מוביל למצבה המנציחה את יוסף סינגליה, האיש שבזכות יוזמתו וסיועו רכשה קק"ל 4,000 דונם ברכס הסולם.

קק"ל התקינה בחניון שולחנות פיקניק, פינות ישיבה קבוצתיות ומתקני משחק לילדים.

הדרך לעין כובשים מסתעפת ימינה מכביש שלומי - חניתה (כביש 8990), כ-200 מטר אחרי הפנייה לאתר חומה ומגדל. הדרך, המסומנת ירוק ועבירה לכל סוג רכב, מגיעה לבוסתן גולי הראל לאחר כ-700 מטר.

זהו בוסתן קטן של עצי חרוב ובצלם שולחנות פיקניק, שניטע לזכר גולי הראל (2010-1919), רעייתו של יוסי הראל, שהיה מפקדה של ספינת המעפילים אקסודוס. יוסי הראל נמנה עם פלוגת הכובשים, שמנתה כמאה איש ונשארה בחניתה תחתית לאחר הקמתה כאתר חומה ומגדל. רק לאחר סלילת הדרך, ב-8 באפריל 1938, הצליחו המתיישבים להגיע למקום שבו שוכן הקיבוץ היום במעלה ההר. עין כובשים מנציח בשמו את שם הפלוגה שנשארה בחניתה.

שביל קצר באורך כמאה מטר עולה מהבוסתן במדרגות עץ אל עין כובשים (ניתן להגיע ברכב 44X לקרבת המעיין). השביל עובר בלב חורש שלאורכו זורמים בחורף ובאביב מי הפלג הקטן שנובעים מהמעיין. הפלג וסביבת המעיין תוכננו כך שיספקו מי שתייה לבעלי החיים שביער.

עין כובשים. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
עין כובשים. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

בסמוך למעיין נמצאת בריכת שכשוך קטנה. המעיין עצמו נובע מתוך בריכה רדודה וקטנה (כ-22 מטר). ייתכן שהבריכה נחצבה כבר בימי קדם כדי להגביר את ספיקת המעיין.

עין כובשים הוא מעיין שכבה דל, המתייבש בסוף הקיץ. שמו הערבי, עין אל-בידא (המעיין הלבן), מעיד על סלעי הקרטון הבהירים שמתוכם הוא נובע. בסמוך למעיין, מצדו הצפוני, נמצאים שרידיה של בריכה בנויה אבן, כנראה מהתקופה העות'מאנית. גרם המדרגות שירד לבריכה נותר כמעט שלם.

מדרום למעיין, במקום שבו נמצא כיום מאגר הקולחין, שכנה בעבר חירבת עין אל-בידא. יש המזהים את המקום עם חנותה ארעייתה (חניתה תחתית), שנזכרה בפסיפס בית הכנסת שביישוב הקדום רחוב ובתלמוד כאחת הערים האסורות בתחומה של צור. הכוונה היא שהיישוב היה חייב לקיים שנת שמיטה ומצוות אחרות הקשורות בארץ ושאסור היה ליהנות מיבוליו בשנת שמיטה.

מי עין כובשים שימשו תחילה את המתיישבים באתר חומה ומגדל, אך מכיוון ששפיעת המעיין דלה ובגלל הקשיים בהובלת המים, נחפרה באר סמוך לאתר ההתיישבות (ראו מסלול נחל הבאר).

שביל נחל הבאר

שביל נחל הבאר יוצא מצדו הצפוני-מערבי של חניון חומה ומגדל, מאחורי סלע ההנצחה לעשרת הנופלים בחניתה תחתית. השביל מעגלי ומתאים לכל המשפחה. אורכו כ-2 ק"מ והטיול בו נמשך שעה עד שעתיים. השביל משולט לכל אורכו ומסומן בסימון שבילים ירוק.

יערני קק"ל פרצו את השביל בשנת 2003 בסיוע תלמידי בית הספר הריאלי בחיפה.

מטיילים בשביל נחל הבאר.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל
מטיילים בשביל נחל הבאר. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

השביל יורד מערבה ואחרי כ-100 מטר, בצומת שבילים, פוגש צמד ברושים מוקפים גדר עץ. הברושים ניטעו בשנות ה-50 לשל המאה ה-20 לזכר יהודה ברנר ויעקב ברגר, שנפלו בלילה הראשון לעליית חניתה. ליד הברושים השביל פונה צפונה, חולף על פני חניון קטן וחוצה את הדרך הסלולה העוברת ביער.

הבאר

השביל מתפתל ויורד אל שולי חורשת אורן ברוטיה שבשוליה מבצבץ מבנה בטון ישן. זהו בית הבאר הישנה, שממנה נגזר שמו של הערוץ הקטן - נחל הבאר. הבאר שימשה את אנשי חניתה בראשיתה, לאחר שעלו לבית האבן והקימו את הקיבוץ במקום שבו הוא שוכן כיום. המים נשאבו מעומק 40 מטר, אך עד מהרה התברר שהספיקה הנמוכה שלהם אינה מספיקה לצורכי הקיבוץ. כיום המבנה אינו פעיל ומשאבת הדיזל מתוצרת ארה"ב ששאבה את המים נעלמה ואיננה.

נחל הבאר

במרחק צעדים אחדים מבית הבאר נמצא ערוץ הנחל. כאן מולכים השקט והשלווה, הדר עצי האלון המצוי וקרני השמש המרצדות באפלולית החורש. הנחל אינו אלא ערוץ קטן, היורד אל נחל בצת ובקעת שפע. במשך רוב ימות השנה הוא יבש לגמרי ורק לאחר הגשם נותרים מעט מים בגבי הסלע.

השביל מתפתל בין גדות הנחל. בצל חופת עצי האלון בולטת עצבונית החורש בגבעוליה הנמוכים, בעלי הגוון הכהה. טחבים מכסים את האבנים ושרכים מנצלים אף הם את הלחות והצל השוררים במקום גם בימי הקיץ.

שביל נחל הבאר.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל
שביל נחל הבאר. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

בחזרה לחניון

ממש לפני שנחל הבאר יוצא אל מחוץ ליער, עוזב שביל הטיול את הנחל ופונה ימינה במעלה מדרון מתון. זה המקום להתרשם מתת-יער מפותח ומעצי בר כגון חרוב מצוי, אלה ארצישראלית, אלון מצוי, אלון תולע ואשחר ארצישראלי.

ליד עץ גדול של אלון מצוי נעצור לשאוף רוח. מנקודה זו אפשר לצפות לעבר בקעת שפע, שבה זורם נחל בצת. מעל לבקעה נראה היטב הכביש העולה עקלתון אל פארק אדמית. שן הסלע שמדרום לכתם הירוק של הפארק מציינת את מקומה של מערת הקשת.

בקצה המעלה השביל פונה צפונה וממשיך מעל כתף נחל הבאר. לפנינו כ-15 דקות הליכה אל נקודת המוצא בחניון חומה ומגדל.

שביל הצניר

שביל הצניר, המסומן אדום, מקשר בין שני שבילי הטיול שבנחל נמר ושביל נחל הבאר. יערני קק"ל הכשירו את השביל בחג הסוכות תשס"ג (אוקטובר 2003), בסיוע בני נוער מתנועת בני המושבים. אורכו של השביל 2 ק"מ, ההליכה בו קלה והוא מתאים למשפחות.

המטיילים בשביל הצניר יכולים ליהנות מתצפיות לעבר נופי בקעה ירוקה ובה שדות מעובדים, כרמי זית ויערות, מצוקים נישאים וים כחול באופק. שפני סלע, בזים ופריחה אביבית שופעת הם נציגי הטבע במסלול.

שביל הצניר.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל
שביל הצניר. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

נחל אדר

מיד בכניסה למסלול השביל האדום מתפצל. נפנה שמאלה (צפונה), על פי השילוט המכוון לצניר וליער חניתה. השביל מתפתל תחת צמרות עצי אלון, חוצה ערוץ ומטפס במדרון קצר תוך כדי חציית גדר בקר. מולנו, מימין ומשמאל, נראים מצוקי סלע מרשימים. עם קצת מזל וסבלנות נוכל לגלות בהם שפני סלע.

נמשיך ונדלג בירידה אל אפיק טובל בחורש. כאן צפויה לנו חוויה של טיפוס קל בין סלעים ומפלוני סלע. ניעזר בענפי העצים ונעפיל במעלה הנחל. במפות הרשמיות אין לנחל שם, אך אפשר לכנות אותו נחל אדר, על שם שמורת הטבע גבעת אדר ועין אדר שנמצאים בסביבה. הנחל חורץ את ערוצו ברכס סולם צור ויורד דרומה אל בקעת שפע ונחל בצת.

סלעים וצניר

לאחר מעלה קצר השביל פונה לגדה השמאלית (המערבית) של הנחל ונצמד למצוק סלע זקוף ובו כוכים ומערות. זה הזמן להתרשם מהנוף שנפרש ממול: במזרח נראים עיקולי הכביש העולה לרמת אדמית ולפארק אדמית. בראש הרמה אפשר להבחין במערת הקשת המפורסמת. מנגד נראים בתי המושב יערה, הטובלים ביער. מדרום משתרעת בקעת שפע הפורייה ובמערב נראים קיבוץ מצובה ושלומי והיערות שמקיפים את הבקעה.

כאן נוכל לשבת ולהתרווח תחת אחד מעצי האלון נותני הצל. השביל המלווה את תחתית המצוק נמשך מערבה על מדרגות סלע ומגיע אל מרגלות הצניר. הצניר הוא מצוק סלע שעבר פעולת המסה ובלייה על ידי מים. תופעות דומות מוכרות בגליל המערבי ובכרמל. במצוק סלע נאחז מציץ סורי - צמח אופייני למצוקים. למרגלות המצוק צומחת קבוצה גדולה של עירית גדולה.

מתחת למקום שאנו נמצאים בו צומחת חורשת אורנים. כאן, על המדרגה שמעל בקעת שפע, נמצאו שרידי יישוב מהתקופה הכלקוליתית המאוחרת (לפני כ-5,000 שנה) ובהם כלי צור, כלי בזלת וחרסים. נגלוש בזהירות אל החורשה ונצעד בדרך היער היורדת מזרחה בחזרה אל נקודת המוצא.


דרך נוף יער חניתה (4X4)

דרך הנוף ביער חניתה מתחילה בגדר המערכת הדרומית של קיבוץ חניתה ומסתיימת בכביש הצפון (כביש 89). הנסיעה בכיוון זה פורשת לעיני המטיילים נופים קסומים של ים כחול, יערות ירוקים ושדות מעובדים.

הדרך, שאורכה כ-7 ק"מ, מסומנת בצבע ירוק והיא עבירה לרכב שטח בלבד, או לרכב חזק בעל גחון גבוה.

עיקולי הדרך הראשונים חושפים את מדרונות שמורת חניתה וגבעת אדר. בין הדרך והשמורה מפריד הערוץ התלול של נחל אדר. בדרום משתרעת בקעת שפע על שדותיה ומטעיה ומעבר לה מושב יערה וקיבוץ מצובה. שלומי סוגרת את התמונה במערב.

הדרך יורדת מערבה ומאגפת את המאגר של קיבוץ חניתה. מי השפכים המטוהרים שבמאגר משמשים להשקיית המטעים שבסביבה. בעת הקמת המאגר נפגעה חורבת עין כובשים. במקום נמצאו שרידי קירות, בתי בד וכלי חרס מהתקופות הרומית וההלניסטית. באתר התגלתה דלת אבן, שכנראה חסמה פתח של קבר, ובה חקוקה מנורה בת שבעה קנים.

ביציאה לכביש שלומי-חניתה (כביש 8990) יש לפנות שמאלה בזהירות מרבית ומיד אחר כך שוב שמאלה (דרומה) בדרך סלולה, על פי השילוט המכוון לאתר חומה ומגדל. מאתר חומה ומגדל פונים דרומה בדרך עפר, העוברת בתוואי ההיסטורי שבו העפילו חלוצי חניתה. הדרך ממשיכה ומתעקלת מערבה אל נחל האלונים ויורדת בו בנוף קסום אל כביש הצפון (כביש 899).

אתרים בסביבה

מצדית חניתה

ממערב לכביש העולה לחניתה נמצאת גבעה ובראשה מצדית בנויה בטון. המצדית נבנתה בשנת 1943 כעמדת הגנה ואנשי חניתה ניצלו אותה כמחסן לציוד חקלאי. הגבעה מזוהה כמקום שבו שכנה בתקופת התלמוד העיירה פי מצובה.

מערת הסולם

מערת הסולם היא מערת נטיפים קטנה, השוכנת במצפה חניתה, מעט מצפון לקיבוץ חניתה. שמה נגזר מרכס הסולם (סולמה של צור) שבו היא נמצאת, ואולי בשל סולם ברזל היורד דרך פיר לקרקעית המערה.

המערה אינה מרשימה במיוחד, אך היא מילאה בנאמנות תפקיד מרגש. בליל הגשרים (17-16 ביוני 1946) תקפו לוחמי הפלמ"ח בו-זמנית 11 גשרים ברחבי הארץ, בהם גם גשר הרכבת באכזיב. ב פעולה באכזיב נפלו 14 לוחמים והנותרים בחיים נסוגו למצובה ולחניתה. הלוחמים שהגיעו לחניתה הסתתרו במערה ימים אחדים מפני שלטונות המנדט הבריטי.
המערה סגורה למטיילים.

הקמת מחנה האוהלים הזמני ביום העלייה לחניתה.  צילום: רודי וייסנשטיין
הקמת מחנה האוהלים הזמני ביום העלייה לחניתה. צילום: רודי וייסנשטיין

מוזיאון חומה ומגדל, קיבוץ חניתה

המוזיאון שוכן בחלקו בבית האבן, מבנה מהמאה ה-19 שראשוני חניתה התגוררו בו. הבית, שבחצרו צומח עץ תות קשיש, בנוי על יסודות של כנסייה ביזנטית, שהותירה אחריה פסיפסים מרהיבים המוצגים במקום.

המוזיאון מחולק לשלושה חלקים. חלק אחד מספר את סיפור עלייתה של חניתה כיישוב חומה ומגדל. בתצוגה תמונות, חפצים ותעודות, והקהל מוזמן לצפות בסרטונים על אותה תקופה.

החלק השני של המוזיאון מנציח את סיפורם של הנוטרים והשוטרים העבריים שפעלו במסגרת השלטון הבריטי. מכוח זה קמה משטרת היישובים העבריים, שהגנה על יישובים מבודדים מפני מתקפות ערביות.

אולם הארכיאולוגיה שוכן בחדר המשחזר את התקרה המקורית, ובו קשתות שנושאות קורות עץ ומחצלות. המוזיאון מציג פסיפס גיאומטרי ייחודי, שאין שני לו בישראל. חלקים אחרים של הפסיפס מציגים חזיר כחיית בית, קשור לחבל.

עוד במוזיאון מטבעות חצי שקל מימי בית שני, שנועדו לתשלום מס לבית המקדש, כתובות וממצאים אחרים המלמדים על תולדות חניתה.

באולם שבקומה השנייה של המוזיאון מציגים תערוכות מתחלפות.

שעות פתיחה: ימים א'-ה' 9:00-14:00, ימי ו', ערב חג ושבת 10:00-13:00. ביקורי קבוצות בתיאום מראש בטלפון 04-9859677.

אתרים מונגשים



במרכז ההוקרה ובחניון הסמוך הונגשו המתקנים הבאים:

    1. חניות
    2. שביל
    3. רחבת שולחן פיקניק
    4. רחבת אזור ההוקרה


      בחניון חומה ומגדל הונגשו המתקנים הבאים:

        1. חניות
        2. שולחנות פיקניק
        3. שבילים
        4. מתחם מדורה

      תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

      יער חניתה שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל בעולם - ובמיוחד באסטרליה וארה"ב. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

      בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
      למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.