אחד הפרויקטים הייחודים שקק"ל לקחה על עצמה בעקבות השריפה בכרמל הוא שיקום הטראסות העתיקות שהתגלו במקום לאחר השריפה. צילומי אוויר מימי המנדט הבריטי חושפים מערכת ענפה של טראסות חקלאיות. עד השריפה הגדולה כיסתה הצמחייה הסבוכה את השטח, מסתירה את הטראסות ואת יופיו של המקום. קק"ל, בסיוע ידידיה בשוויץ, שיקמה ופיתחה את האתר והפכה אותו לאטרקציה למטיילים.
"הטראסות משמרות מורשת חקלאית היסטורית, מהוות נקודת עניין למטיילים וגם יוצרות קו חיץ לשמירה על היער ועל היישובים הסמוכים", אמר מיכאל ויינברגר, יערן באזור הגליל המערבי.
ויינברגר הסביר שהטראסות, המתפרשות על פני 70 דונם, נבנו מחדש מהאבנים המקוריות אשר נמצאו מפוזרות בסביבה. שרידי העצים השרופים פונו מהשטח וניטעו עצי בוסתן - זית, חרוב, רימון, תאנה, אלה ותות.
הנטיעות החדשות, כמו גם החוטרים שפרצו באופן טבעי לאחר השריפה, זוכים להגנה של שרוולי פלסטיק וגידור, כדי שלא ייאכלו על ידי עדרי צאן ובקר. בחלקה ניסיונית ניטעו 50 מינים שונים של זית, במסגרת מחקר משותף עם מכון וולקאני.
"חשוב לנו מאוד לשמור על הסביבה, אבל אנחנו לא שוכחים שגם האדם הוא חלק מהמערכת האקולוגית", אמרה לקראת סוף היום רכזת קהילה ויער במרחב צפון פנינה לבנון. "אנחנו משקיעים מאמץ רב בחיבור הקהילות המקומיות אל היער, כדי שייקחו אחריות ויעזרו לנו לשמור על היער ולטפח אותו".
כשמביטים בנוף מסביב ונזכרים במראה היער המפויח מלפני חמש שנים, אי אפשר שלא להתרשם מעוצמתו של הטבע ומיכולתו להתחדש. אם אנחנו בני האדם נקפיד שלא להפריע להתחדשות הזאת, וגם נעזור היכן שצריך, הכרמל יישאר ירוק תמיד.